Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ανατροπές σε συνδυασμούς και υποψηφίους... Οι αναγκαίες συναινέσεις στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο...

Ο νέος Νόμος του Κλεισθένη, εκτός της απλής αναλογικής και του τρόπου εκλογής Δημάρχων, Συμβούλων και Κοινοτικών Συμβουλίων, φέρνει και άλλες αλλαγές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατ' αρχάς απαγορεύονται μεμονωμένες υποψηφιότητες, "Η εκλογή του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται".

Δηλαδή, όποιος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, ή πρέπει να έχει δικό του συνδυασμό ή να συμμετέχει σε συνδυασμό με επικεφαλής κάποιον άλλον.


Να δούμε τη συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων και πόσοι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 33 έδρες του.

Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι περιορίζονται δραστικά με το νέο Νόμο, με δεδομένο ότι στην εκλογική περιφέρεια Ναυπλίου εκλέγονται 19 Δημοτικοί Σύμβουλοι, στην Ασίνη 6, τη Μιδέα 5 και τη Νέα Τίρυνθα 3, στο ψηφοδέλτιο επιτρέπεται να είναι μέχρι 25 υποψήφιοι στο Ναύπλιο, 8 στην Ασίνη, 7 στη Μιδέα και 4 στη Νέα Τίρυνθα, σύνολο το πολύ 44, εκ των οποίων το 40% δηλαδή 18 θα πρέπει να είναι του άλλου φύλου, π.χ. γυναίκες.

Αυτό ευνοεί και στην επιλογή των ικανοτέρων, κατά τη γνώμη του επικεφαλής, σε ένα συνδυασμό, αλλά και τη δυνατότητα σχηματισμού και άλλων συνδυασμών, από υποψηφίους που θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά και δε θα συμπεριληφθούν σε άλλους συνδυασμούς.

Να πάρουμε σαν παράδειγμα το συνδυασμό του Δημήτρη Κωστούρου, που μέχρι στιγμής είναι ο μόνος σίγουρος για τις εκλογές και ας πούμε ότι κατά τον κύριο Κωστούρο περισσεύουν 10 συμπολίτες, από τον αριθμό των 44, που θέλουν να είναι υποψήφιοι στο συνδυασμό του.

Αυτοί οι δέκα, που δε θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο Κωστούρου, μπορεί κάλλιστα να είναι υποψήφιοι με κάποιον άλλο συνδυασμό και να διεκδικήσουν την εκλογή τους.

Επειδή ο Νόμος αφήνει περιθώρια ακόμα και διαφορετικές παρατάξεις, να "μπορούν να συνενωθούν σχηματίζοντας νέα παράταξη" μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως επιτρέπει και τις ανεξαρτητοποιήσεις Συμβούλων, μέχρι και ανάθεση καθηκόντων Αντιδημάρχου σε Σύμβουλο εκτός παράταξης του Δημάρχου, καταλαβαίνετε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δε γίνονται για την εκλογή και μόνο Δημάρχου, άλλωστε ο Δήμαρχος αν δεν έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό πάνω από 50%, πράγμα μάλλον αδύνατο, δε θα έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι συνεννοήσεις και συνεργασίες, θέλουν δε θέλουν για όσους εκλεγούν, είναι αυτονόητες να γίνουν και θα γίνουν, γιατί και η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, απαιτούν συναινέσεις, όπως βέβαια και η νέα αντίληψη για τις Κοινότητες, Ναυπλίου, Τολού, Ιρίων, Μιδέας, Αγίου Ανδριανού κλπ, που θα ασχοληθώ ιδιαίτερα, και γιατί αν δεν υπάρξουν συναινέσεις, οι περιοχές μας σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, θα μαραζώσουν, κάτι που πιστεύω κανείς δε θέλει.

Και αν δεν δούμε τον Κλεισθένη σαν ευκαιρία να ενωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις κάθε τόπου για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και περιοριστούμε σε λογικές τακτοποίησης προσωπικών συμφερόντων και της κλίκας που στηρίζει τον εκάστοτε Δήμαρχο, τότε αγαπητοί συμπολίτες, λυπάμαι που το λέω και σημειώστε το, θα συνεχίσουμε να βολοδέρνουμε στο σπιράλ αδιαφάνειας, αλαζονείας, αυταρχισμού και σπατάλης, που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια...

Θα έχουμε το χρόνο να πούμε περισσότερα, κυρίως για τη σημασία που μπορεί να παίξουν οι Κοινότητες, αλλά και για τις κατά τη γνώμη μου συμφωνίες και συνεννοήσεις που θα πρέπει να γίνουν μεταξύ των συνδυασμών πριν από τις εκλογές, μια έντιμη και καθαρή στάση, με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας, μόνο καλό θα έχει να προσφέρει...

Όσο για το ερώτημα, που προκαλούν ίσως και τα γραφόμενα μου, "αν και με ποιους θα συνεργαζόσουν;" θα απαντήσω ευθέως, ξέρω τα όρια μου και μέχρι που μπορώ να υποχωρήσω για να υπηρετήσω την πατρίδα μου, άλλωστε το έχω ξανακάνει, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μένα, εξαρτάται και από τους άλλους και πρώτιστα από τους συμπολίτες μου, που θα αποφασίσουν με την ψήφο τους...

Δήλωσα ότι θα είμαι υποψήφιος, μετά την ψήφιση του Νόμου και της απλής αναλογικής, επομένως η θέληση και η προσπάθεια μου για συνεργασίες είναι ξεκάθαρη...

Prefadoros

Υ.Γ. Σε σύντομο χρόνο θα δούμε πως και με 200 ψήφους, ένας υποψήφιος Δήμαρχος που θα καταλάβει μία έδρα, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, στο σχηματισμό πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον ένας συνδυασμός με 900 περίπου ψήφους και δύο εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους...