Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

14 Ελληνικές πόλεις θα διεκδικήσουν τελικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Το Ναύπλιο δεν είναι μέσα σ΄αυτές

Δυστυχώς μια ακόμη ευκαιρία για το Δήμο Ναυπλιέων χάθηκε.

Ήταν σίγουρο ότι θα κερδίζαμε ανάμεσα σε τόσες Ελληνικές πόλεις που διεκδικούν να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021;

Φυσικά και δεν ήταν σίγουρο, όμως και μόνο το όφελος από τη δημιουργία φακέλου υποψηφιότητας, θα ήταν πολύ σημαντικό για το πολιτιστικό και τουριστικό μέλλον του Δήμου μας, αλλά και στον προγραμματισμό αναγκαίων υποδομών, που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστούν.

Ο Δήμαρχος, παρά το ότι είχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να διεκδικήσουμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, ούτε καν συγκρότησε κάποια επιτροπή να ασχοληθεί με το θέμα, ούτε καν πήρε κάποια πρωτοβουλία να προωθήσει το θέμα.

Τη γνώμη μου την έχω εκφράσει πολλές φορές, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα, αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος μας, είναι καλός στα μικρά που φτάνει μόνο το τρέξιμο.

Προχθές λοιπόν, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου Πολιτισμού, για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Οι 14 πόλεις που κατέθεσαν το φάκελό τους, είναι η Τρίπολη, η Καλαμάτα, ο Βόλος, οι Δελφοί, η Ελευσίνα, τα Ιωάννινα, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Λέσβος, το Μεσολόγγι, ο Πειραιάς, η Ρόδος, η Σαλαμίνα και η Σάμος.

Οι φάκελοι θα σταλούν στους εμπειρογνώμονες που απαρτίζουν την επιτροπή επιλογής, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης προεπιλογής (α' φάση), κατά την οποία οι υποψήφιες πόλεις θα παρουσιάσουν και θα υποστηρίξουν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τον φάκελό τους. Η οριστική επιλογή αναμένεται το φθινόπωρο του 2016.


Εκφράζω τη λύπη μου και για το λόγο ότι ήμουν ο πρώτος που πρότεινα δημόσια να διεκδικήσει το Ναύπλιο την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, από τις 6 Νοεμβρίου 2013, χωρίς τελικά αποτέλεσμα. 



Prefadoros

Υ.Γ. Αφιερώνω την ανάρτηση στο φίλο συμπολίτη Κώστα Καράπαυλο, πραγματικό blogger που έχει άποψη και την λέει. Μπορεί να μην συμφωνώ πάντα με τις απόψεις του, όπως και αυτός με τις δικές μου, όμως ο σεβασμός είναι δεδομένος.