Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ελλάδα, Αργεντινή, Κίνα και BlackRock

Τα τελευταία χρόνια με το οικονομικό πρόβλημα να έχει επισκιάσει κάθε άλλη δραστηριότητα στη ζωή μας, αναπόφευκτα μάθαμε τους οικονομικούς όρους και τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που παίζουν κυρίαρχο ρόλο και μέχρις ενός σημείου καθορίζουν το οικονομικό μας μέλλον.

Ένας από αυτούς τους οργανισμούς που διαχειρίζεται κεφάλαια τρισεκατομμυρίων και τα κατευθύνει σε "ασφαλείς" και κερδοφόρες επενδύσεις είναι και η περιβόητη BlackRock.


Οι απανταχού του κόσμου "επενδυτές" και κερδοσκόποι, περιμένουν τις εκθέσεις της για να πραγματοποιήσουν τις αγοραπωλησίες τους.

Η εν λόγω λοιπόν BlackRock δημοσιοποίησε προχθές τις εκτιμήσεις της με βάσει το δεύτερο τρίμηνο του 2014, που βασίζονται στα οικονομικά μεγέθη και την κατάσταση της κάθε χώρας.

Η ίδια η BlackRock λέει, "ο Δείκτης Κινδύνου BlackRock Sovereign (BsrI) παρέχει στους επενδυτές ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση του πιστωτικού κινδύνου σε 50 χώρες".

Διαβάζοντας τους επί μέρους πίνακες, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα, η χώρα μας, βρίσκεται στην τελευταία θέση, πιο κάτω και από τις ασταθείς με εμφυλίους Αίγυπτο και Ουκρανία, αλλά και από την Αργεντινή που όλοι την είχαν καταδικασμένη, για μια ακόμη φορά, αλλά φαίνεται ότι και πάλι θα τα καταφέρει.

Στην ουσία η έκθεση επισημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο από πλευράς αξιοπιστίας για να επενδύσει κάποιος τα χρήματα του, σε αντίθεση βέβαια με την τεχνητή ευφορία που προσπαθεί να δημιουργήσει η Κυβέρνηση.

Να το πάμε και πιο πέρα, κανένας σοβαρός επιχειρηματίας ή επιχείριση, δεν πρόκειται να επενδύσει ούτε Ευρώ ρισκάροντας να χάσει και τα κεφάλαια του.

Μόνο μερικοί που μάθαμε να τους λέμε "λαμόγια" θα το επιχειρήσουν και όσοι πιθανόν θα εξασφαλίσουν εκ των προτέρων οικονομικά προνόμια από την Κυβέρνηση.

Δεν χρειάζεται νομίζω μεγαλύτερη ανάλυση, το πράγμα φαίνεται, αντί για κάποια σοβαρή επένδυση και παρά το τρέξιμο που κάνει ο Σαμαράς σε όλα τα μέρη του κόσμου, έχουμε λουκέτα και κλείσιμο μεγάλων μονάδων που κάποτε έδιναν δουλειά και ευημερία σε ολόκληρες περιοχές.

Στην παράλληλη μυθοπλασία που η προπαγάνδα κατά καιρούς πλασάρει, ότι δήθεν οι Ρώσοι, οι Καταριανοί και τελευταία οι Κινέζοι, θα μας γλυτώσουν από τις δαγκάνες του ΔΝΤ και των άλλων Ευρωπαίων δανειστών, ήρθε η συμφωνία Κίνας Αργεντινής που βγάζει από το αδιέξοδο την Αργεντινή και αφήνει εμάς με την απορία, "γιατί βρε πρώην σύντροφοι δεν βοηθάτε και μας;".

Μην περιμένετε απάντηση από τον Prefadoro, άλλωστε ρητορικό είναι το ερώτημα.

Δεν ξέρω αν απέσπασε κάτι ο Αντώνης από τον Κινέζο Πρόεδρο στη Ρόδο, που πέρασε και τον φιλοξενήσαμε για να πάει στη Νότιο Αμερική.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Σεπτέμβρης απέχει ελάχιστα, ο Αντώνης Σαμαράς θα χρειαστεί μόνο τύχη από δω και πέρα, για τον ίδιο γιατί για μας και τη χώρα, έρχονται πολύ δύσκολες μέρες.

Prefadoros

http://www.blackrock.com/corporate/en-us/literature/whitepaper/bii-bsri-q2-2014-international-version.pdf