Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Σουρεαλισμός στο Λιμάνι

Κάθε λιμάνι έχει τη δική του ιστορία και το δικό μας, του Ναυπλίου, έχει μπόλικη.

Εδώ και δυο χρόνια, από το καλοκαίρι του 2012, έχω γράψει δεκάδες άρθρα και σχόλια για όσα πιθανά και απίθανα έχουν γίνει στο σημαντικότερο κομμάτι του Ναυπλίου μετά τα ιστορικά του ακίνητα.

Πότε λίγο πάρκινγκ, πότε πολύ, πότε καθόλου, πότε ποδηλατόδρομος, άλλοτε όχι, πότε κλειστό στ΄αυτοκίνητα πότε ανοιχτό, πότε φυτρώνουν κολονάκια, πότε χάνονται και ένα σωρό άλλες "καινοτομίες" που κανένας δεν έχει καταλάβει γιατί γίνονται και ποιος τις προτείνει.

Ιδιαίτερη περίπτωση το "ΠΙ", ξαφνικά έκλεισε για ενάμιση σχεδόν χρόνο γιατί υπήρχαν σπηλαιώσεις και ήταν επικίνδυνο, που όπως όμως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ήταν δουλειά πέντε ημερών να διορθωθεί.


Άνοιξε για την έκθεση τουριστικών σκαφών και ξαναέκλεισε αμέσως μετά.

Γιατί έκλεισε, αν θα ξανανοίξει, τι τέλος πάντων προβλέπεται ή τη σκέψη υπάρχει, κανείς δεν ξέρει και κανένας δεν μας λέει.

Θα μου πείτε, γιατί να μας πουν; Σάμπως μας είπαν προεκλογικά που υποτίθεται παρουσίαζαν το πρόγραμμα τους για να τους ψηφίσουμε;

Και τους ψηφίσαμε, πλουσιοπάροχα, για πέντε χρόνια μέχρι το 2019, ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι τότε.

Ξέφυγα, αλλά να, άρχισαν οι γκρίνιες από κάποιους ένθερμους οπαδούς της "Επόμενης μέρας" και τα κρυφά πικρά χαμόγελα από άλλους, που σύντομα προβλέπω να γίνουν χάχανα.

Περί σουρεαλισμού λοιπόν ο τίτλος, οι φωτογραφίες φτάνουν για να δείξουν και να καταλάβει και ο πιο άσχετος με την τέχνη, ότι εδώ, εμείς, που κάποιοι τάχα μας ειρωνεύονται ως μικρών δυνατοτήτων, είμαστε πολύ μπροστά, πολύ πιο πολύ μπροστά από αυτούς που το παίζουν δήθεν, κουλτουριάρηδες, ιμιτασιόν και γιαλαντζί μορφωμένοι.

Αλλά δεν είναι μόνο το σουρεαλιστικό αριστούργημα του "ΠΙ" σαν εικόνα, δεν μας είχατε πρήξει τόσα χρόνια ότι στο λιμάνι δεν υπάρχουν τουαλέτες; Ότι τα μαγαζιά "υπέφεραν" από τα ΚΑΠΗ και τα παιδιά των εκδρομών που κάπου έπρεπε να κάνουν την ανάγκη τους; Δεν μας λέγατε λοιπόν να φτιάξουμε τουαλέτες;

Νάτες λοιπόν, πάρτε τες, μες στη μέση να ομορφαίνει και το τοπίο, να αναβαθμιστεί και ο χώρος, να λυθεί και η απορία γιατί κλείστηκε το "ΠΙ".

Πάρτε και στην είσοδο του πάρκινγκ να το φχαριστηθεί η ψυχή σας, πάρτε και μια τεράστια ταμπέλα να σας κόβει τη θέα γιατί πρέπει να μάθουν όλοι για το έργο της εκβάθυνσης που ξεκίνησε με μια κουτάλα σε πλατφόρμα, αργά αλλά σταθερά θα ολοκληρωθεί.

Το άλλο έργο για το ISPS, την ασφάλεια του λιμανιού, που έχει ξεκινήσει η δημοπράτηση από το Νοέμβριο του 2013, ξέρει κανείς γιατί δεν ξεκινά;

Αυτά εν μέσω τουριστικής σεζόν, τα κρουαζιερόπλοια πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα που με κάθε τρόπο τους έχει κάνει η Δημοτική Αρχή.

Κάτι τελευταίο, κάθε βράδυ δεκάδες μηχανάκια χωρίς εξατμίσεις, δικάβαλα και τρικάβαλα, κάνοντας σούζες πάνε κι έρχονται ανενόχλητα στον παραλιακό δρόμο στο Λιμάνι.

Μήπως κάτι πρέπει να γίνει; Κρίμα δεν είναι να θρηνούμε μετά για κάτι που μπορεί να το προστατεύσουμε, να το προλάβουμε από πριν;

Τα λέμε λοιπόν, χαλαρά και καλοκαιρινά, με το μουντιάλ στο φόρτε του, από δω και πέρα θα πέσουνε κορμιά.

Prefadoros