Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Βραδιές κι αφιερώματα στο Μανώλη Χιώτη

Ο Prefadoros γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο-Νικόλα, από πατέρα είναι Ναυπλιώτης και μάλιστα Προνοιώτης και από μάνα είναι Τσάκωνας, Λεωνιδιάτης.

Προπολεμικά και κυρίως μετά τον πόλεμο, πολλοί Τσάκωνες μετακόμισαν στο Ναύπλιο όπου έκαναν εδώ δουλειές και έφτιαξαν οικογένειες.

Υπάρχει εξήγηση γιατί προτίμησαν το Ναύπλιο, το Λεωνίδιο και όλη η γύρω του περιοχή, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 δεν είχε δρόμους προσβάσιμους από τα αυτοκίνητα, ούτε τον σημερινό παραλιακό αλλά ήταν και φοβερά δύσκολη η μετάβαση στην Τρίπολη.

Η δια θαλάσσης συγκοινωνία ήταν αυτή που για αιώνες εξυπηρετούσε καλύτερα την περιοχή του Λεωνιδίου.

Κύριοι προορισμοί και για συναλλαγές ήταν κατά σειρά ο Πειραιάς, οι Σπέτσες και το Ναύπλιο.

Αποτέλεσμα της σύνδεσης και σχέσης του Λεωνιδίου με τον Πειραιά, είναι ότι σχεδόν το εκατό τοις εκατό των κατοίκων και φιλάθλων του Λεωνιδίου είναι φανατικοί Ολυμπιακοί.

Κύριο χαρακτηριστικό των Τσακώνων, έτσι τουλάχιστον έμαθα από τους συγγενείς μου, ήταν η πονηριά και η επιφυλακτικότητα σε ανθρώπους και αλλαγές της ζωής.

Βέβαια και οι Ναυπλιώτες δεν πάνε πίσω, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά, κάπου θα καταλήξω, όπως πάντα.


Στις 24 και 25 Ιουλίου έχουμε δυο μουσικές βραδιές αφιερωμένες στο Μανώλη Χιώτη που θα γίνουν στην Αγία Τριάδα στην Πρόνοια.

Ο φίλος μου ο Σωτήρος ο Μανός το παλεύει μήνες τώρα και το κατάφερε τελικά.

Χαζεύοντας στο facebook, καλοκαίρι είπαμε, χαλαρά, έπεσε το μάτι μου σε μια διαφήμιση για βραδιά αφιερωμένη στο Μανώλη Χιώτη στις 8 Αυγούστου στο Λεωνίδιο.

Μπράβο λέω, ρε μπας και οι πονηροί οι Τσάκωνες μας κλέψανε την ιδέα;

Μπας και τους το σφύριξε κανένας πατριώτης από τους εδώ διαμένοντες και είπαν να μας κάνουν αντίπραξη;

Όπως και να΄χει καλό είναι να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, λαϊκού και ανοιχτού χαρακτήρα με συμμετοχή ανθρώπων που έχουν ανάγκη να γλεντήσουν έστω για λίγο στη δύσκολη εποχή που ζούμε.

Γι΄αυτό και ο Prefadoros προτείνει ανεπιφύλακτα και τις δύο εκδηλώσεις και για ένα λόγο παραπάνω.

Γιατί γίνονται για να τιμηθεί ένας πατριώτης στους τόπους των γονιών μου.

Prefadoros