Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Το Δημοτικό χρήμα θα κρίνει τις προσεχείς Δημοτικές εκλογές;

Είναι γνωστό, και γι΄αυτό έχουν γίνει αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ότι το χρήμα παίζει αποφασιστικό, καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μιας πολιτικής εκλογικής διαδικασίας.

Συνήθως η μάχη είναι περισσότερο άνιση όσο μεγαλώνει η απόσταση του προς διάθεση χρήματος μεταξύ των υποψηφίων.

Αυτά βέβαια κυρίως αφορούν τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα, όταν η μία εκλογή απέχει από την άλλη τέσσερα χρόνια, εκτός από την φθορά της εξουσίας υπάρχει η διαχείριση του Δημοτικού χρήματος που δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στους υπάρχοντες Δημάρχους.

Ο Δήμος είναι πια ένας σύγχρονος, μεγάλος οργανισμός με πολυπρόσωπο ανθρώπινο δυναμικό και μεγάλη οικονομική ισχύ, που απλώνεται σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνίας και έχει πολλές δραστηριότητες.

Εκατοντάδες είναι οι συναλλασόμενοι καθημερινά ή κατά καιρούς, που έχουν οικονομικές δοσοληψίες αλλά και υποχρεώσεις για υπηρεσίες που παρέχουν ή τους παρέχει ο Δήμος.

Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικές γίνονται οι συναλλαγές αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που όλοι περνάμε, όταν και λίγα Ευρώ μπορεί να είναι απαραίτητα και σωτήρια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε συναλλαγή ή κάθε ένας που εμπλέκεται είναι εκ προοιμίου ύποπτοι, κάθε άλλο μάλιστα, ούτε φυσικά ότι γίνεται αγοραπωλησία ψήφων.

Όμως, υπάρχουν τομείς, θα τους αναφέρω συγκεκριμένα, που η υποψία πολιτικής συναλλαγής ενισχύεται όσο δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις.

1-- Οι απευθείας αναθέσεις που από εξαίρεση, και για συγκεκριμένες ειδικές περιπτώσεις, έχουν γίνει κανόνας στο Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ δίνονται κάθε χρόνο με απόφαση του Δημάρχου και των Προέδρων των Επιχειρήσεων.

Είναι όλες νόμιμες; Απαραίτητες και στο ύψος που πληρώνονται;

Ο Prefadoros έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα, όποιος θέλει ας δει εδώ.

2-- ΔΕΥΑΝ, "χιλιοτραγουδισμένη", μονίμως ελλειμματική και χρωστούσα τα "Δάνεια της Αγγλίας".

Χωρίς περιστροφές, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε της Επιχείρησης, ΠΟΣΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΞΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ; Αν γνωρίζετε ακριβώς ή γνωρίζετε;

Πως σβήνεται ή μειώνεται η αξία προς πληρωμή ενός λογαριασμού; Σε ποιους και από ποιους;

Γιατί εξακολουθείτε να πληρώνετε, εδώ και χρόνια, "έναντι λογαριασμού" συνήθως 1,000 και 1500 Ευρώ αφήνοντας "ανοιχτούς" τους προμηθευτές και δεν εξοφλείτε τα τιμολόγια με τη σειρά;

Και για τη ΔΕΥΑΝ έχω γράψει τόσα, εδώ.

3-- Τα χρέη συμπολιτών μας προς το Δήμο, όπως διαβάζουμε στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση, είναι περίπου 4.000.000 Ευρώ από υπηρεσίες κοινόχρηστων χώρων και άλλων τελών.

Παρά τις επανειλημμένες ρυθμίσεις, αντί να μειώνονται μάλλον αυξάνονται.

Εκτός της προφανούς αδικίας σε βάρος των συνεπών επαγγελματιών, αλλά και της έλλειψης στο ταμείο του Δήμου, δημιουργούνται εντυπώσεις ότι κάποιοι χαίρουν ιδιότυπης ασυλίας η οποία μάλιστα διαρκεί πολλά χρόνια.

Υπάρχουν και πολλά άλλα περιστατικά που έχουν χαρακτήρα νόμιμης οικονομικής συναλλαγής και δεν είναι σωστό να τα μεταφράσουμε οπωσδήποτε σε πολιτική συναλλαγή.

Σε καμιά περίπτωση δεν τα ισοπεδώνω και δεν κατηγορώ κανένα.

Ερωτήματα θέτω, κριτική ασκώ, συμπεράσματα βγάζω και όπου διακρίνω παρανομία τη δημοσιοποιώ.

Θα περιμένω απαντήσεις από τους αρμοδίους, αν δεν έχουν ή δεν θέλουν διάλογο δεν πειράζει, ξέρουν ότι θα επιμείνω.

Prefadoros