Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας στην ανάρτηση του Prefadorou για τον Ανάβαλο

Με τη γνωστή του ευαισθησία ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος απάντησε στην ανάρτηση του Prefadorou, εδώ, για το νερό του Αναβάλου και απάντησε επί της ουσίας.

Ολόκληρη η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη και ένα μικρό σχόλιο του Prefadorou:

                                                              Ναύπλιο 17 Σεπτεμβρίου 2013
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
      ΓΡΑΦΕΙΟ   ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ    

Αγαπητέ Prefadore

Ξέρεις ότι σε παρακολουθώ σε καθημερινή βάση και αναγνωρίζω ότι οι ελεγκτικού τύπου παρεμβάσεις που κάνεις - μέσω του προσωπικού σου blog - στους συμμετέχοντες στα κοινά του τόπου μας, είναι συνήθως επαρκώς στοιχειοθετημένες και ως εκ τούτου ιδιαίτερα χρήσιμες.
Επίτρεψέ μου όμως να διαφωνήσω με την σημερινή σου δημοσίευση που αφήνει υπονοούμενο ότι οι καθυστερήσεις του έργου του Αναβάλου στην Π.Ε. Αργολίδας σχετίζονται με το υπό έγκριση θέμα της αυριανής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής στο οποίο αναφέρεσαι.
Για τις καθυστερήσεις των έργων και τις αιτίες αυτών, έχω αναφερθεί πολλές φορές σε δημόσιες παρεμβάσεις μου και θεωρούσα ότι τουλάχιστον ενεργοί πολίτες σαν κι εσένα, που παρακολουθούν από τόσα κοντά τα τεκταινόμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης και γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις θα είχαν κατασταλαγμένη άποψη επί του θέματος.
Σε ότι αφορά το θέμα της Οικονομικής Επιτροπής αυτό κάθε αυτό σε ενημερώνω: Είναι τουλάχιστον αστείο να θέτονται ζητήματα ιδιοκτησίας υδάτινων πόρων μεταξύ δύο διαφορετικών Δήμων που τυχαίνει όμως να ανήκουν διοικητικά σε διαφορετικές Π.Ε.. Και είναι απαράδεκτο επίσης να σπαταλούνται πολύτιμα υδάτινα αποθέματα διαχεόμενα στην θάλασσα αν αυτά επαρκούν να καλύψουν και τις ανάγκες άρδευσης του γειτονικού Δήμου της Βόρειας Κυνουρίας.
Στην αυριανή Οικονομική Επιτροπή η Π.Ε. Αργολίδας θα λάβει αρνητική θέση στο εν λόγω θέμα για ένα και μόνο λόγο. Θα έπρεπε πριν την ανάθεση μελέτης για την δημιουργία ενός νέου δικτύου άρδευσης για τις ανάγκες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, να είχε προηγηθεί μελέτη για την μέτρηση της δυναμικότητας της πηγής του Αναβάλου η οποία θα καθόριζε και την δυνατότητα επέκτασης του δικτύου άρδευσης από αυτή τη πηγή στη γειτονική Αρκαδία.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η Αργολίδα έχει τον πρωτεύοντα ρόλο στην αξιοποίηση των νερών του Αναβάλου όχι μόνο γιατί η πηγή του νερού βρίσκεται εντός των γεωγραφικών της ορίων, αλλά πρωτίστως γιατί στην Αργολίδα έχουν ήδη επενδυθεί σημαντικά ποσά για μελέτες δικτύων, δεξαμενών, αντλιών και φραγμάτων και έχουν εξασφαλιστεί τεράστια ποσά για την κατασκευή σημαντικών τμημάτων αυτών.
Στους παραπάνω λόγους που επιβάλλουν την προτεραιότητα της Αργολίδας θα μπορούσαν να προστεθούν και πολλοί ακόμα όπως το είδος των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση οι ανάγκες τους για νερό, το κλίμα, καθώς και η δυνατότητα εύρεσης άλλων εναλλακτικών πηγών άρδευσης.
Κλείνοντας θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι τα παραπάνω δεν έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις και τις βουλές του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ο οποίος κατ’ επανάληψη σε δημόσιες τοποθετήσεις του αναγνωρίζει την προτεραιότητα της Αργολίδας στην διαχείριση και εκμετάλλευση της πηγής του Αναβάλου.
Σε ενημερώνω μάλιστα – και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε ευρέως γνωστό – ότι στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την επίλυση των προβλημάτων του έργου του Αναβάλου στην Αργολίδα, ήταν η δική του παρέμβαση αυτή που έδωσε χειροπιαστές λύσεις με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα της σύσκεψης να χαρακτηριστεί ενθαρρυντικό για τη συνέχιση του έργου.    
Φιλικά
Τάσος Χειβιδόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας

.................................................................................................

Ευχαριστώ για την απάντηση, από την οποία σαφώς προκύπτει ότι υπάρχει θέμα.

Ο κ. Χειβιδόπουλος απορρίπτει τον υπαινιγμό για σκοπιμότητα στις καθυστερήσεις και παίρνει θέση ότι το νερό είναι κοινό αγαθό, όπως συμφωνεί και ο Prefadoros.

Κρατά αποστάσεις από τη σπουδή για μελέτη "δικτύων άρδευσης" στην Κυνουρία πριν γίνει έλεγχος "για την μέτρηση της δυναμικότητας της πηγής του Αναβάλου" και αναφέρει ότι θα καταψηφίσει το θέμα η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας γι΄αυτό το λόγο.

Μας ενημερώνει για το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για το έργο του Αναβάλου και ότι το έργο συνεχίζεται με τις γνωστές δυσκολίες.

Μια επισήμανση, το τεράστιο ποσό της προβλεπόμενης μελέτης, 1.398.000 Ευρώ, που μπορεί να πάνε χαμένα αν οι παράμετροι που βάζει και ο κ. Χειβιδόπουλος είναι αρνητικοί.

Μια παρατήρηση, καλά έκανε ο Prefadoros και έδωσε δημοσιότητα στο θέμα, δεν υπάρχει κανένα υπονοούμενο ή υπόνοια, ερωτήματα έθεσα.

Οι απαντήσεις κρίνονται από τους πολίτες.

Prefadoros

Υ.Γ. Προς τους φίλους από την Αρκαδία που θορυβήθηκαν, ο Prefadoros απλά ανέδειξε το θέμα.

Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη