Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΠΑΣΟΚ, το απόλυτο εργαλείο εξουσίας

Κανένα Σοσιαλιστικό Κίνημα δεν υπήρξε στη χώρα μας, τουλάχιστον δεν ήταν τέτοιο το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί να έλεγε ότι ήθελε, να υποσχόταν μιαν άλλη Ελλάδα, μια άλλη Ελλάδα σοσιαλιστική και δημοκρατική, μια Ελλάδα ανεξάρτητη, σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση του και τριαντατρία από τότε που πρωτοβγήκε στην εξουσία, μάλλον το αντίθετο κατάφερε.

Στην πολιτική δεν μετρούν οι προθέσεις, αν και αυτές ήταν αγνές, μετρά το αποτέλεσμα που τώρα πια είναι ορατό, αφού δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε με δανεικά ούτε με ατέλειωτα κόλπα διαχείρισης της εξουσίας, μιας και αυτή ελέγχεται από τους δανειστές.


Το ωραίο είναι ότι οι κύρια υπεύθυνοι, το ΠΑΣΟΚ και οι άνθρωποι του, της σημερινής κατάντιας του λαού και της χώρας, όχι μόνο βρίσκονται ανέγγιχτοι στην εξουσία, προβάλουν και σαν ο πυλώνας που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και πως χωρίς αυτούς η χώρα θα μπει σε περιπέτειες.

Θα μου πείτε ελάχιστοι το πιστεύουν αυτό, ναι, η ουσία όμως είναι ότι αυτοί διοικούν σαν να μην τρέχει τίποτα, ανακυκλώνουν θέσεις και πρόσωπα και έχουν και εφεδρείες.

Πολλοί αναρωτιούνται πως παίρνει και αυτό το 8% και πως με αυτό το ποσοστό έχει τόση πολιτική δύναμη στην εξουσία.

Μα αυτό λέμε, είναι απλό, το ένα τροφοδοτεί το άλλο, έτσι λειτουργούσε το σύστημα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια.

Ένας μεγάλος πυρήνας σε χιλιάδες θέσεις που σιτίζονται από τον δημόσιο κορβανά, αυτοί και οι γύρω τους είναι το 8%, και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που αμείβονταν με τα δανικά, τις φούσκες, το άλλο 35% των παλιότερων χρόνων.

Χρειάστηκαν λιγότερο από πέντε χρόνια για να αποδειχτεί, όσο από το να γίνει το 42% του 2009, το 8% του 2014.

Αυτή είναι η αλήθεια, τα υπόλοιπα είναι "κουβέντα να γίνεται".

Προσπάθησε και η ΝΔ κάτι να κάνει, ιδιαίτερα μεταξύ 2004-2009, αλλά που να τα βάλουνε με το Πασοκικό σύστημα, δείτε ποιοι βρίσκονται σήμερα στις θέσεις κλειδιά και ποιοι εξαφανίστηκαν για να καταλάβετε.

Επειδή υπάρχουν και οι ρομαντικοί πρώην ή και νυν Πασόκοι, ας θυμηθούμε τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974:

"Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ."

"...Έτσι θα συνεχίσουμε με νέα ένταση και αποφασιστικότητα τον αγώνα για μια ανεξάρτητη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα."

Ιδρυτική διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος
3 Σεπτεμβρίου 1974

Prefadoros

Ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στο σύστημα εξουσίας ΠΑΣΟΚ: