Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Το αίσχος των απευθείας αναθέσεων συνεχίζεται αμείωτο

Άλλη μια ανάθεση στην "ΕΥΡΩΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΠΕ" ύψους 21.500 Ευρώ, εδώ

Δήμαρχοι αλλάζουν, Νόμοι αλλάζουν, Κυβερνήσεις αλλάζουν, το προνόμιο των Δημάρχων να "μοιράζουν" Δημοτικό χρήμα όπου θέλουν, δεν αλλάζει.

Καλυπτόμενοι κάθε φορά από μια δαιδαλώδη Νομοθεσία, που προβλέπει τις απευθείας αναθέσεις, επιλέγουν αυτόν που θα πάρει τη δουλειά και φυσικά το δημοτικό χρήμα.

Οι απευθείας αναθέσεις προβλέπονται σαν εξαίρεση και όχι σαν κανόνας, που τον έχουν μετατρέψει οι περισσότεροι Δήμαρχοι.

Έτσι γίνεται προνομιακό πεδίο διάθεσης πόρων προς προμηθευτές, ιδιαίτερα εκεί όπου οι τιμές δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν επακριβώς και που κανονικά θα έπρεπε οι διαγωνισμοί να είναι υποχρεωτικοί.

Δυο είναι οι κυριότεροι χώροι όπου μπορούν οι Δήμαρχοι να μην ελέγχονται, οι Σύμβουλοι για διάφορες υπηρεσίες και τα πληροφοριακά συστήματα που δεν έχουν αντικειμενικό κοστολόγιο.

Δίνεται μια τιμή και αυτή ισχύει και πληρώνεται.

Αν υπήρχε όμως διαγωνισμός, κανονικός και όχι απλά προσφορές, πολύ πιθανόν οι τιμές να συμπιέζονταν από τον ανταγωνισμό και να ήταν πολύ χαμηλότερες.

Οι Σύμβουλοι όμως και τα πληροφοριακά συστήματα και προγράμματα, είναι συναφή με την υποστήριξη και των αναγκών που προκύπτουν από την παρουσία του Δημάρχου και του Συνδυασμού του στην εκλογική διαδικασία και την προβολή τους και επομένως, πάντα θεωρητικά, μπορεί να φανούν χρήσιμα.

Υπονοείς διαπλοκή Prefadore;

Όχι ρε παιδιά, όμως να, όταν βλέπεις όλο ανθρώπους, πέρα από το Ναύπλιο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου, να παίρνουν όλες τις δουλειές, και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις, όλο και σου έρχεται να ρωτήσεις γιατί;

Δηλαδή αυτός ο τόπος, που τον παινεύουν οι Δημοτικοί μας Άρχοντες, δεν έχει ανθρώπους να αναλάβουν τις δουλειές εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, ναι εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, που φεύγουν από την περιοχή μας;

Μη μου πουν ότι τάχα είναι εξειδικευμένες εργασίες που δεν μπορούν ντόπιοι να τις φέρουν σε πέρας.

Με τόσα λεφτά εύκολα κάποιοι ντόπιοι επιστήμονες, νέα παιδιά, θα αναλάμβαναν, μην τρελαθούμε!

Το άλλο σκέλος των απευθείας αναθέσεων αφορά συγκεκριμένους επαγγελματίες που καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών.

Επαναλαμβάνονται, συνήθως σε τακτά διαστήματα, απορίας άξιον πως γίνεται, προμήθειες από συγκεκριμένους επαγγελματίες αναλώσιμων, ανταλλακτικών και άλλων προμηθειών.

Είναι κατ΄ανάγκην κακό και επιλήψιμο;

Όχι, αλλά να, όταν ο Πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΑΝ "προτιμάει" έναν προμηθευτή, με απευθείας ανάθεση πάντα, εσείς τι λέτε;

Δεν έχει στο μυαλό του ότι και ο προμηθευτής θα τον "προτιμήσει" όταν έλθει η ώρα, στην κάλπη;

Prefadore είσαι άρρωστος, σου χρειάζεται μήνυση και αγωγή, δεν μπορείς να προσβάλλεις, να συκοφαντείς και να θίγεις εκλεγμένους Άρχοντες.

Ομολογώ ότι αυτές οι σκέψεις και δράσεις μπορεί να μην περνάνε ούτε καν από το μυαλό των Αιρετών μας και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν θίγονται.

Ποιος μπορεί όμως να με διαβεβαιώσει ότι δεν περνάνε και από το μυαλό αυτών που εισπράττουν;

*** Αν κάποιος Αιρετός έχει αντιρρήσεις ή θέλει να εκφράσει την άποψή του πολύ ευχαρίστως να την δημοσιεύσω.

Είναι αυτονόητο ότι δεν αναφέρομαι σε χρηματισμό αλλά στα ερωτήματα που γεννώνται από την κατάχρηση των απευθείας αναθέσεων.