Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Για ποιο λόγο τελικά κόπηκαν τα έργα; δεν υπάρχει υπεύθυνη απάντηση;

Πριν από την ανάρτηση, επειδή είχα μόνο το πρώτο video και με αυτό χαρακτήρισα τον Τάσο Σαλεσιώτη στην προηγούμενη ανάρτηση, δημοσιεύω τις υπόλοιπες δηλώσεις του που αποκαλεί ως έγκλημα αυτά που γίνονται στο Δήμο Ναυπλιέων:


..........................................................................................................................

Οι ακριβοπληρωμένες ιστοσελίδες των Δήμων μας προφανώς είναι για άλλες ειδήσεις.

Αφού δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους Δημάρχους και Βουλευτές, που να δικαιολογούν γιατί απεντάχθηκαν τελικά τα έργα αποχέτευσης Λέρνας και Δρεπάνου, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε υποθέσεις και να δώσουμε απαντήσεις ψάχνοντας ότι σχετικό υπάρχει στο διαδίκτυο.

Ο Γιάννης Μανιάτης με ερώτηση στη Βουλή, στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, ζητά να μάθει για την πορεία τριών έργων της Αργολίδας , Ανάβαλος, Λέρνη, Δρέπανο.

Στις 13-9-2012, οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ απαντούν συγκεκριμένα τα εξής"

"«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού και σε ότι αφορά στην Υπηρεσία μας, σας ενημερώνουμε ότι στο ΕΠΠΕΡΑΑ και στα πλαίσια της πρόσκλησης 2.11, εντάχθηκαν για χρηματοδότηση τα παρακάτω έργα:

1. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΙΒΕΡΙΟΥ (ΑΝΑΒΑΛΟΥ)» συνολικού προϋπολογισμού 12.815.745,14€ (με ΦΠΑ) με την απόφαση οικ118384/11-4-2012. Μετά την προέγκριση των τευχών δημοπράτησης της μελέτης του έργου από την ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ (15-6-2012), η μελέτη του έργου δημοπρατήθηκε την 29-8-2012 και οι υποβληθείσες προσφορές αξιολογούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
2. «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ» συνολικού προϋπολογισμού 9.183.187,82€ (με ΦΠΑ) με την απόφαση οικ117618/26-3-2012. Ο δικαιούχος Δήμος Άργους Μυκηνών υπέβαλε στην ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ τα τεύχη δημοπράτησης του έργου για προέγκριση την 6-7-2012 και τα τεύχη εξετάζονται από την αρμόδια Μονάδα της Υπηρεσίας μας.
3. «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Ε.Υ.Α.Ν. – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Δ.Δ. ΔΡΕΠΑΝΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού 2.644.500€ (με ΦΠΑ) με την απόφαση οικ118288/9-4-2012. Ο δικαιούχος ΔΕΥΑ Ναυπλίου υπέβαλε στην ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ τα τεύχη δημοπράτησης του έργου για προέγκριση την 2-5-2012 και τα τεύχη εξετάζονται από την αρμόδια Μονάδα της Υπηρεσίας μας»."

*** Καλόπιστα ρωτώ το Βουλευτή μας, είχε ακούσει κάτι για τα τρία συγκεκριμένα έργα και ρώτησε τον Υπουργό; δεν είχε περάσει και πολύ μεγάλο διάστημα ώστε να ανησυχεί.

Αν προσέξουμε τις ημερομηνίες, το έργο του Αναβάλου εντάσσεται στις 11-4-2012, παίρνει προέγκριση η δημοπράτηση της μελέτης στις 15-6-2012, δημοπρατείται στις 29-8-2012 και ακολουθεί η αξιολόγηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

*** Δεν ήξερε ο Βουλευτής ότι δημοπρατήθηκε η μελέτη του Αναβάλου 8 μέρες πριν υποβάλλει την ερώτηση στον Υπουργό; ποια η σκοπιμότητα να ρωτήσει και γι΄αυτό το έργο;

Τα άλλα δύο έργα, Λέρνας και Δρεπάνου, εντάσσονται στις 26-3-2012 και 9-4-2012 αντίστοιχα.

Τα τεύχη δημοπράτησης για προέγκριση υποβάλλονται από το Δήμο Άργους-Μυκηνών στις 6-7-2012 και από τη ΔΕΥΑ Ναυπλίου στις 2-5-2012.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι ενώ για το έργο του Αναβάλου οι διαδικασίες προχωρούν ταχύτατα, για τα άλλα δύο υπάρχει καθυστέρηση.

Αφού θυμηθούμε ότι Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ μέχρι τον Ιούνιο ήταν ο Γιάννης Μανιάτης, χωρίς να υπονοείται κάτι, φτάνουμε στις 21 Δεκεμβρίου 2012 όπου τα έργα απεντάσσονται.

Ο λόγος όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, αφήνει όλα τα συμπεράσματα ανοιχτά αφού δεν αποσαφηνίζει για το κάθε έργο τι ήταν αυτό που το έβγαλε από τον προγραμματισμό.

Το σίγουρο είναι ότι αν είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα οι διαδικασίες, τα έργα θα συνέχιζαν την υλοποίηση, όπως ο Ανάβαλος και τα άλλα τετρακόσια του προγράμματος.

Μας δίνεται λοιπόν το δικαίωμα, αφού δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τους συγκεκριμένους λόγους της απένταξης, να ρωτήσουμε:

Μήπως δεν ήταν εντάξει οι φάκελοι των συγκεκριμένων έργων; μήπως υπήρχαν ελλείψεις ή προχειρότητες και κόπηκαν τα έργα;

Διαφορετικά, αν η κεντρική εξουσία αποφάσισε ετσιθελικά, με ποια κριτήρια άραγε; να κόψει τα συγκεκριμένα έργα, Λέρνας και Δρεπάνου, οι Δήμαρχοι και Βουλευτές μας πρέπει να το καταγγείλουν και να ζητήσουν εξηγήσεις.

Τα σχετικά στην ιστοσελίδα του Γιάννη Μανιάτη, εδώ

Prefadoros.