Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η αντιστροφή των ρόλων, από τα "ωσαννά" στα "τάρταρα". Με αφορμή τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στον Κώστα Νικολάου και τον Κώστα Χελιώτη

Το τίμημα καμιά φορά είναι βαρύ, δυσανάλογο σαν αντάλλαγμα της προσφοράς.

Μπορεί κάποιοι να πίστευαν ότι θα χαιρόμουνα γιατί "δικαιώνονται" οι καταγγελίες μου για τις σπατάλες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι επισημάνσεις μου για περιπτώσεις αδικαιολόγητης ανάθεσης έργων με εξωφρενικές τιμές.

Ειλικρινά δεν χαίρομαι, όταν απλά "κατηγορείται" κάποιος, τότε είναι που θέλω να τον υπερασπιστώ για να αθωωθεί και αν αποδειχτεί ένοχος να τιμωρηθεί.

Η ενασχόληση με τα κοινά έχει πάντα αυτό τον κίνδυνο, της εύκολης κατηγορίας για οτιδήποτε, από τον οποιοδήποτε, με στοιχεία ή όχι.

Και το κακό είναι ότι, όποια και αν είναι η κατάληξη, για κάποιους, για την κοινωνία ως σύνολο ή όχι, κάτι θα μείνει, συνήθως η μομφή.

Όλοι γνωρίζουμε τους συμπολίτες μας Κώστα Νικολάου και Κώστα Χελιώτη.

Ο Prefadoros γνώρισε τον Κώστα Νικολάου, πολύ παλιά, υπάλληλο στην Εφορία Ναυπλίου και από τότε πιστεύω ότι υπήρχε μια σχέση αλληλοεκτίμησης.

Ο Κώστας Χελιώτης, από τα νεώτερα γειτονάκια της περιοχής του Άγιο-Νικόλα, δεν μπορώ να πω ότι τον "γούσταρα" και πολύ, παρά το ότι του αναγνώριζα ότι ανακατευόταν με τη νεολαία και ήθελε να προσφέρει στην πόλη του.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα έγραφα τα ονόματά τους επειδή απλά αναφέρθηκαν από μια εφημερίδα ότι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, το κάνω μόνο μετά την έκδοση δελτίου τύπου από τον Κώστα Χελιώτη που παραδέχεται την αλήθεια του δημοσιεύματος και δίνει μια πρώτη εξήγηση.

Φυσικά και δεν μπορώ να σχολιάσω την ουσία της υπόθεσης, δεν έχω άλλωστε κανένα στοιχείο.

Αυτό που κάνω είναι απλά να επισημάνω, για πολλοστή φορά, ότι η εξουσία είναι ένα περαστικό γεγονός που παράγει συνέπειες για τους εξουσιαζόμενους αλλά και τους εξουσιαστές.

Μπορεί οι περισσότεροι να το ξεχνάμε, ιδίως οι εξουσιαστές στην παντοδυναμία τους, όμως...

Τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, πριν τις εκλογές του Καλλικράτη το 2010, ο Κώστας Νικολάου ήταν παντοδύναμος και αδιαφιλονίκητος Δήμαρχος Νέας Τίρυνθας και ο Κώστας Χελιώτης Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ναυπλίου.

Τώρα, ο Κώστας Νικολάου είναι Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Τάσου Σαλεσιώτη και ο Κώστας Χελιώτης είναι βασικό στέλεχος του ΔΟΠΠΑΤ και Πρόεδρος του Ιδρύματος Καποδίστρια.

Δεν υπάρχει λόγος να πούμε περισσότερα τώρα, φαντάζομαι θα έχουμε χρόνο, προς το παρόν λοιπόν ψυχραιμία και ευχή να πάνε όλα καλά για τους "κατηγορούμενους".

*** Παραθέτω απόσπασμα από το δημοσίευμα του "ΕΘΝΟΥΣ" και το δελτίο τύπου του Κώστα Χελιώτη:

"Τι έχει βρει το ΣΔΟΕ

Τα ευρήματα παραπέμπουν σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό με απευθείας αναθέσεις έργων, εικονικές εργολαβίες, υπερτιμολογήσεις για έργα, κάλυψη υποθέσεων φοροκλοπής από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις της περιοχής, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, πλασματικά τιμήματα από μεταβιβάσεις ακινήτων σε ιδιώτες και παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Από τους μέχρι στιγμής φορολογικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ έχουν εντοπισθεί εικονικά τιμολόγια αξίας εκατομμυρίων ευρώ στις συναλλαγές δέκα δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών με ιδιώτες, έχουν καταλογισθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις και έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών αιρετών προσώπων και υπαλλήλων που εμπλέκονται στην οικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων."


Κώστας Χελιώτης:

"Μετά την αναφορά του ονόματός μου, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», που αφορά την διερεύνηση στοιχείων «πόθεν έσχες» νυν και πρώην αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης από το ΣΔΟΕ, έχω να δηλώσω τα εξής.

Α) Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της απαρχής, επιτέλους, ελέγχων στοιχείων «πόθεν έσχες» νυν και πρώην αιρετών, έστω και δειγματοληπτικών.

Β) Σε ότι με αφορά δεσμεύομαι

- να επιδιώξω την ταχύτατη ολοκλήρωση της έρευνας που αφορά το πρόσωπό μου.

- να δημοσιοποιήσω τα αποτελέσματα της έρευνας, όποια και αν είναι αυτά. Άλλωστε «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Όλοι γνωρίζουν στην τοπική μας κοινωνία ότι η θητεία μου στο Δήμο ήταν διαυγής και άμεμπτη και ουδέποτε είχα σχέση με οιαδήποτε ανάθεση έργου ή προμήθεια καθώς και με οτιδήποτε άλλο ερευνά το ΣΔΟΕ. Άλλωστε ουδέποτε υπηρέτησα σε τέτοιες θέσεις.

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι έρευνες θα εντατικοποιηθούν και θα μονιμοποιηθούν στο μέλλον, έτσι ώστε και ο τύπος να έχει την ευκαιρία να δημοσιεύει τα αποτελέσματα των ερευνών και όχι τις εντολές διενέργειάς τους."