Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Οι απευθείας αναθέσεις, ο Δήμαρχος και ο "Αιρετικός" Κώστας Καράπαυλος

Επιτρέψτε μου δυο λόγια που αφορούν τον Prefadoro πριν μπω στο κυρίως θέμα.

Όταν ξεκίνησε αυτό το blog, τον Απρίλη του 2011, οι τοπικές ιστοσελίδες ασχολούνταν με την ενημέρωση ανακοινώνοντας τα δελτία τύπου των πολιτικών, του Δήμου, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας και όλων των φορέων που τους τα έστελναν, κάτι που εξακολουθούν να κάνουν μέχρι σήμερα, και καλώς.

Έγραφαν και μια είδηση που κυκλοφορούσε ή θεωρούσαν σημαντική και αυτό ήταν όλο.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούσε ο Κώστας Καράπαυλος με τα "Αιρετικά" που, με τη βαθιά γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης που διαθέτει, είχε τη δυνατότητα να αναφέρεται σε θέματα που οι άλλοι δεν άγγιζαν και εξέφραζε γνώμη, άποψη και προτάσεις.

Η εμφάνιση του Prefadorou στο διαδίκτυο με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής, με την αποκάλυψη και προβολή θεμάτων "ταμπού" για το Δήμο, με ερμηνεία και εξήγηση πολιτικών συμπεριφορών, με φωτισμό σε σκοτεινές και περίεργες αποφάσεις, με παρέμβαση σε δεκάδες θέματα κυρίως οικονομικού χαρακτήρα έκανε όχι απλά εντύπωση αλλά έγινε πηγή για αναπαραγωγή αυτών που έγραφε και από τις άλλες ιστοσελίδες.

Αυτό βέβαια μέχρι να αρχίσουν οι πιέσεις και οι τακτοποιήσεις από τους τοπικούς Άρχοντες και ο φόβος μήπως η εντυπωσιακή αποδοχή του Prefadorou "ξεφτίσει" την δική τους επισκεψιμότητα.

Σταμάτησαν να αναπαράγουν τα γραφόμενα του Prefadorou και στήθηκαν μάλιστα και blogs, παγκόσμια πρωτοτυπία, για να αποκαλύψουν και να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν τον Prefadoro με λοιδορίες, ψέμματα και βρισιές.

Το αποτέλεσμα γνωστό, ο Prefadoros συνεχίζει την μάλλον πετυχημένη παρεμβατική πορεία του, παρά τον αποκλεισμό, που αυτή βέβαια είναι και η μόνη ικανοποίηση του και ο λόγος που συνεχίζει να γράφει.

Αν είχε συμβεί το αντίθετο, τότε να είστε σίγουροι ότι θα είχα σταματήσει.

Και μια λεπτομέρεια, στέλνω τις αναρτήσεις μου στις κυριότερες ιστοσελίδες της περιοχής και στους φορείς που τους αφορούν, για να μην μου πουν ότι δεν ήξεραν.

Επειδή όμως είπαμε πολλά τελικά, να πάμε στο αγαπημένο μου θέμα, τις απευθείας αναθέσεις.

Έχω γράψει και αποκαλύψει τόσα πολλά για τις περιβόητες απευθείας αναθέσεις που έχω κουραστεί και δεν γίνεται και τίποτα.

Ο λόγος απλός, καλύπτονται με νομιμότητα ή όπου αυτή παραβιάζεται επιστρέφεται το ένταλμα, διορθώνεται και όλα καλά.

Ακόμη και σε εξόφθαλμες περιπτώσεις, όπου παρεμβαίνουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το αποτέλεσμα είναι απαλλακτικό.

Είναι όμως κάθε απευθείας ανάθεση ύποπτη ότι περιέχει χρηματισμό και συναλλαγή; φυσικά και όχι με την έννοια ότι κάποιος από κάθε ανάθεση βάζει χρήματα στην τσέπη του.

Με την έννοια της σπατάλης; της εξυπηρέτησης για πολιτικό όφελος; της οικονομίας στη διαχείριση του Δημοτικού χρήματος;

Εκεί είναι η ουσία του θέματος, αγαπητέ Κώστα, "Αιρετικέ".

Θα μου επιτρέψεις να χαρακτηρίσω πολύ "συμπονετικές" τις εξηγήσεις σου που δίνεις για το θέμα.

Εξηγούμαι, όταν έχουν δοθεί δεκάδες χιλιάδες Ευρώ για αναβαθμίσεις και αγορά προγραμμάτων, για εξοπλισμό, οθόνες, εκτυπωτές και άλλα περιφερειακά, από το Δήμο και τις Επιχειρήσεις του, εσύ κάνεις λόγο για μια οθόνη και έναν εκτυπωτή;

Τους "αθωώνεις" και υποβαθμίζεις το θέμα στο "έλα μωρέ, θα κάνουμε θέμα για μια οθόνη και έναν εκτυπωτή";

Δεν διάβασες, μία από τις τελευταίες αναθέσεις, εδώ, ύψους 73.500 Ευρώ για αγορά 88!!!, ναι 88 προγραμμάτων της νέας έκδοσης των office 10 και άλλες αναβαθμίσεις;

Δεν πήρες χαμπάρι ότι τακτοποιήθηκε και το θέμα πληρωμών που αφορούσαν εργασίες χωρίς παραστατικά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Είναι δυνατόν να λες ότι "η διαδικασία της προμήθειας να έχει ξεφύγει από την προσοχή του Δημάρχου"; ποια προσοχή ρε Κώστα; όλες αυτές οι αποφάσεις υπογράφονται από το Δήμαρχο, τουλάχιστον του Δήμου, είναι δυνατόν να μην ξέρει τι υπογράφει;

Εσύ έχεις καταγγείλει τους Συμβούλους και τις μελέτες τους τόσες φορές στο παρελθόν και πολύ σωστά, γιατί η παροχή υπηρεσιών, που δεν υπάρχει αντικειμενοποίηση του κόστους, είναι η μεγάλη πληγή της σπατάλης.

Όπως βέβαια υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνεται η διαχείριση του Δημοτικού χρήματος μέσον για απόκτηση πολιτικής δύναμης, μια μορφή αυτού που λέμε διαπλοκή, και που είναι πολύ πιο χυδαία και από την απευθείας κλοπή.

Να σταματήσω κάπου εδώ, αν και υποψιάζομαι ότι θα επανέλθω, και ας μην πιάσω το θέμα των αναλώσιμων και υλικών που αποτελεί την άλλη μεγάλη πληγή.

Σαν συμπέρασμα και απάντηση στη βεβαιότητα που εκφράζεις για το φίλο μας το Δήμαρχο, το Δημήτρη τον Κωστούρο, "Έχοντας ως απόλυτο δεδομένο την τιμιότητα του Δημάρχου μας", ο Prefadoros έχει να πει:

Αυτό που ενδιαφέρει το Δήμο και τους Δημότες είναι ο σεβασμός στο Δημοτικό χρήμα και πως αυτό το διαχειρίζεται ο εκάστοτε Δήμαρχος.

Δεν είναι προσωπική διαφορά ή συμπάθεια και δεν έχει σημασία αν το Δήμαρχο τον λένε, Αναγνωσταρά, Κωστούρο, Σαλεσιώτη, Γραμματικόπουλο ή Βασιλείου, εκείνο που έχει σημασία είναι το πως, και που, θα χρησιμοποιηθούν και θα διατεθούν τα αρκετά εκατομμύρια Ευρώ που έχει στη διάθεσή του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αυτό πιστεύω και γιαυτό δεν άλλαξα τίποτα από την αντιμετώπιση του τωρινού Δημάρχου με τον προηγούμενο σε αυτά τα θέματα.

Η ανάρτηση του Κώστα Καράπαυλου στα "Αιρετικά"