Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Μια έντιμη και καθαρή απάντηση κ. Μανιάτη

Μπαράζ δημοσιευμάτων το Σαββατοκύριακο για φυσικό αέριο και πετρέλαια στον Ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.

Αλήθεια; ψέμματα; υπερβολές; αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Και βέβαια δεν είναι μόνο το αν υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, από κει και πέρα μπαίνουν άλλα ζητήματα, όπως το πως αυτά τα εκμεταλλευόμαστε και ποιο θα είναι το τελικό όφελος της χώρας και των Ελλήνων.

Αυτά έχουμε καιρό να τα δούμε, ας τα βρούμε πρώτα και πόσα είναι αυτά και μετά τα λέμε.

Τα χειροπιαστά είναι τα κοιτάσματα της Κύπρου που κατά πως φαίνεται τους βάζουν χέρι οι νέοι δανειστές τοκογλύφοι της Τρόικας, διαβάστε, εδώ, τους όρους του Κυπριακού Μνημονίου και η έναρξη κατασκευής του αγωγού Southstream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη που εγκαινίασε ο Πούτιν.

Ο Southstream όπως και ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προέβλεπαν τη διέλευσή τους μέσα από τον Ελλαδικό χώρο.

Αυτά είχαν συμφωνηθεί και υπογραφεί από τον Κώστα Καραμανλή το 2007 και έδιναν στη χώρα μας επιπλέον σημαντική αξία, όφελος και δύναμη πέρα από την γεωπολιτική της θέση.

Μπορεί να μας πει ο φίλος μας, συντοπίτης και αγαπητός, Γιάννης Μανιάτης, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και ίσως για να καλυφθούν πιθανές ευθύνες άλλων ή δικές του:

γιατί ναυάγησαν και οι δύο τόσο σημαντικοί αγωγοί; επί Υπουργίας και δικής του υπευθυνότητας ναυάγησαν.

Μήπως η επιμονή και η συνεχής επανάληψη περί της εκμετάλλευσης των υποτιθέμενων κοιτασμάτων, τέτοια θα είναι μέχρι να ταυτοποιηθούν και βεβαιωθούν ποιότητα και ποσότητα, αποσκοπεί και σε αποπροσανατολισμό των ευθυνών της Κυβέρνησης Παπανδρέου, που ας μην ξεχνάμε είχε πει ότι δεν υπάρχουν πετρέλαια, και του αρμόδιου Γιάννη Μανιάτη;

Να θυμίσω στο Γιάννη Μανιάτη, μέχρις ενός σημείου της Υπουργίας του, αναφερόταν συνέχεια στους αγωγούς που προοδευτικά άρχισε να "ξεχνάει" και αύξανε την πληροφόρηση για τους δικούς μας υδρογονάνθρακες.

Τόλμησε λοιπόν Γιάννη Μανιάτη, πες την αλήθεια, πες ότι πραγματικά γνωρίζεις, είναι ανέντιμο να παίζεις με την ελπίδα του λαού, το τελευταίο καταφύγιο πριν το θάνατο.

*** Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι δεν κατάφερες να σταματήσεις τις απίθανες απαιτήσεις του Καμπόσου, για τη διέλευση του αγωγού από την Αργολίδα με προφανή πλέον κίνδυνο να μείνουν εκτός φυσικού αερίου Άργος και Ναύπλιο.

Τους πολιτικούς που αφήνουν κάτι πίσω, για να θυμούνται οι επόμενοι, είναι μόνο η γενναιότητα.