Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Διαψεύδει η PGS (Νορβηγική εταιρία ερευνών) τα παραμύθια για τους υδρογονάνθρακες

Μας είχαν ζαλίσει τελευταία με τις απόρρητες έρευνες, που είχε πραγματοποιήσει η Νορβηγική PGS, στον Ελλαδικό υποθαλάσσιο χώρο και τα ευρήματα που ήταν όχι απλά ενθαρρυντικά, αλλά περίπου αποδείκνυαν ότι σε λίγο θα φάμε με χρυσά κουτάλια.

Από την αρχή αυτής της ιστορίας, οι τακτικοί αναγνώστες το θυμούνται, έγραψα ότι καλό είναι να προχωρήσουν οι έρευνες, που για ολόκληρα χρόνια είχαν παγώσει, και στήριξα το Γιάννη Μανιάτη για την προσπάθεια που έκανε προς αυτή την κατεύθυνση.

Λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας που παρουσιάζει το θέμα, με πολλαπλές επιπτώσεις και διαφορετικές παραμέτρους, από την οικονομία μέχρι την εθνική διάσταση θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα ο αρμοδιότερος τα τελευταία χρόνια Γιάννης Μανιάτης.

Όμως ο ίδιος σήκωσε τις προσδοκίες, με συνεχείς αναφορές και δηλώσεις, που έφτασαν και σε νούμερα και ίδρυση ταμείων για τα κέρδη από την εκμετάλλευση κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλά την πραγματικότητα.

Πυροδοτήθηκαν έτσι και στον τύπο φιλολογίες και παραφιλολογίες για εκατοντάδες δις που έρχονται σε λίγα χρόνια, ενώ είναι γνωστό ότι αν δεν μπει το τρυπάνι στο κοίτασμα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για ποσότητες, ποιότητα και φυσικά όφελος της εκμετάλλευσης.

Καταλαβαίνω ότι ο καθένας που έχει συμφέρον, παρουσιάζει την κατάσταση όπως θα ήθελε και τον συμφέρει.

Ο Γιάννης Μανιάτης επέλεξε το δρόμο της υπερβολής και της προβολής σε ένα θέμα που χρειαζόταν το αντίθετο.

Δεν με εκπλήσσει, έτσι κι αλλιώς σιγά σιγά γνωριζόμαστε όλοι καλύτερα.

Η απάντηση δια στόματος της Νορβηγικής εταιρίας:

"Η PGS διαψεύδει επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες διαθέτει δεδομένα από σεισμικές έρευνες που έγιναν χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα» και λανθασμένες αναφορές".

Ολόκληρο το ρεπορτάζ, εδώ.