Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Πολύ περίεργα για τις ΑΟΖ μας τα λέει ο Αντώνης

Δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό, η πρώτη ήταν παρουσία Ολάντ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι το θέμα της ΑΟΖ είναι θέμα που πρέπει να μπει κάτω από την ομπρέλα της Ευρώπης.

Από το ρεπορτάζ: "Ευρωπαϊκή διάσταση επιδιώκει να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ. Στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βουλιαγμένη, ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο παράδειγμα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα ζητήματα της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος να χειρίζεται τα θέματα αυτά μόνο του."

Φοβάται κάτι; ή απλά προσπαθεί να μας κάνει να συνηθίσουμε στην ιδέα συνεκμετάλλευσης-ξεπλήρωσης των οφειλομένων στους δανειστές μας από τους όποιους υδρογονάνθρακες κρύβονται κάτω από τις Ελληνικές ΑΟΖ;

Δεν είναι αφελής για να επικαλείται κοινή Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική όταν είναι γνωστό ότι στα τόσα χρόνια ύπαρξης ΕΟΚ και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική κοινή πολιτική.

Δεν μπορεί να μην θυμάται, πριν είκοσι τόσα χρόνια που ήταν Υπουργός Εξωτερικών, τις αποφάσεις των ισχυρών της Ευρώπης, Γερμανίας κυρίως, για τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την άρνηση ικανοποίησης του Ελληνικού αιτήματος για τα Σκόπια.

Όπως και αργότερα τους πολέμους στο Ιράκ, το Παλαιστινιακό αλλά και την διχοτόμηση, με τους ανελέητους βομβαρδισμούς, στη Γιουγκοσλαβία.

Και εν πάσι περιπτώσει, υπάρχει προηγούμενο κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει την Ευρωπαϊκή σφραγίδα στο πως θα εκμεταλλευτεί ένα εθνικό προϊόν;

Δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο; Διεθνής Νομοθεσία; δεν υπάρχουν Εθνικά συμφέροντα και κανόνες για την αξιοποίηση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής μιας χώρας;

Ας τα εφαρμόσουμε με σύνεση, χωρίς προκλήσεις και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας.

Αυτό άλλωστε περιείχε και το πρόγραμμα της ΝΔ και είχε εκφραστεί με κάθε ευκαιρία.

Αν δεν είμαστε ικανοί ή δεν μπορούμε ή ..., τότε αγαπητέ Αντώνη...

(Τώρα θυμήθηκα, είχε πει κάτι περί Ευρωπαϊκής ομπρέλας και στο ταξίδι στην Κύπρο.)