Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η ιδέα της αποταμίευσης εργαλείο πλουτισμού της ολιγαρχίας

Θυμάμαι, στα σχολικά μου χρόνια, την ετήσια έκθεση για την αξία της αποταμίευσης που μάλιστα η καλύτερη βραβευόταν με ένα βιβλιάριο, έναν κουμπαρά και ένα μικρό συμβολικό ποσό. Που να χωρέσει στο παιδικό μυαλό το σατανικό σχέδιο των Καπιταλιστών; των ολιγαρχών; των εκμεταλλευτών; όπως και να τους πούμε η ουσία δεν αλλάζει.

Μου ήρθε και πάλι στο μυαλό με το που έμαθα ότι στην έρημη την Κύπρο, πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, έπαιρναν δάνεια που φρόντιζαν να μην πληρώνουν και τελικά να διαγράφονται.

Θυμήθηκα και τα λεγόμενα "θαλασσοδάνεια", που έμειναν και αυτά απλήρωτα από τους μεγαλόσχημους, που τα είχαν πάρει και τα καθημερινά δράματα φίλων και γνωστών για λίγα χιλιάρικα να χάνουν την περιουσία τους και να ταλαιπωρούνται.

Θυμάμαι λοιπόν, με την παρότρυνση των δασκάλων μας, για τα καλά της αποταμίευσης και για το δικό μας καλό όταν έρθει μια ανάγκη για χρήματα αλλά και για το κράτος, που με αυτά τα χρήματα της αποταμίευσης θα κάνει έργα για το κοινό καλό και θα βοηθήσει και επιχειρήσεις με δάνεια για να έχουμε ανάπτυξη και δουλειές.

Πόσο όμορφα ακούγονταν στο παιδικό μυαλό; κανένας δεν μας είπε τότε ότι τα χρήματα που αποταμιεύουμε, για ώρα ανάγκης ή γιατί μας περίσσευαν λίγα, θα ερχόταν το αδηφάγο σύστημα, ας το πούμε έτσι, να τα κλέψει, ναι να τα κλέψει, με χίλια δυο κόλπα και να τα μετατρέψει σε φθαρτά υλικά μιας ξεφτιλισμένης ευδαιμονίας, σαπισμένης από την αρχή, από τα θεμέλια.

Πάτε μακρυά; τι δουλειά έχουν τα λεφτά των Ελλήνων καταθετών να βρίσκονται στα ταμεία των κομμάτων; πότε θα επιστρέψουν -μάλλον ποτέ- αυτά τα εκατομμύρια; πόσες επιχειρήσεις θα βοηθούσαν αυτά τα χρήματα;

Ψήλους στ΄άχυρα ψάχνεις Prefadore, σε ποιο κανάλι δώσανε κοντά 100 εκατομμύρια Ευρώ, και με τι όρους;

Όταν τα γυρίσουνε θύμισε μου να αναφωνήσω: "έλα μουνί στον τόπο σου" ή "όλα εδώ πληρώνονται".

Χα!!!

Prefadoros