Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πέταξαν το γάντι οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, θα το σηκώσει ο Τατούλης;

Μη γελιόμαστε, φυσικά και δεν είναι εύκολο πρόβλημα που μπορεί με κάποιες αποφάσεις και λίγα χρήματα να επιλυθεί.

Όμως, από την πλήρη αδιαφορία και τα κόλπα για να μεταθέσουμε το πρόβλημα, στο μέλλον και σε άλλους, υπάρχει απόσταση, τεράστια απόσταση και κοροϊδία.

Ο Prefadoros δεν έχει βαρεθεί και θα επιμένει ότι η ρύπανση, με τον τρόπο που γίνεται, είναι εγκληματική κυρίως σε περιοχές όπως η Καραθώνα.

Η τελευταία ντιρεκτίβα του Υπουργείου, με σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, προβλέπει μεταφορά των σκουπιδιών όλης της Πελοποννήσου σε χώρους, αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ εκτός Πελοποννήσου.

Έτσι απλά, καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά θα μεταφορτώνουν απορρίμματα χύμα και θα τα μεταφέρουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά φυσικά με το ανάλογο κόστος και για πόσο χρόνο άραγε;

Αδιέξοδο, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός και να αναλάβει ο εργολάβος να λύσει το πρόβλημα όπως λέει ο Περιφερειάρχης, νωρίτερα το 2015, ή την πλήρη διάλυση όπως λένε κάποιοι άλλοι.

Μέχρι τότε; το χάος, γιατί με απειλή ποινής 71.193 ευρώ την ημέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς εναλλακτικές για άμεσες λύσεις από τους Δημάρχους η προοπτική διαγράφεται αδιέξοδη.

Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία, οι Δήμαρχοι αμείνονται και εκφράζουν το αυτονόητο, "από τη στιγμή που είμαστε υπεύθυνοι, δώστε μας και τους πόρους και την αρμοδιότητα να λύσουμε το πρόβλημα".

Το αν μπορούν είναι άλλο θέμα και θα το δούμε στην πράξη, όμως συμφωνώ με τον Δημήτρη Καμπόσο και άλλους Δημάρχους της Περιφέρειας που τοποθετήθηκαν και στην ουσία ζήτησαν να πάψει η Περιφέρεια να διαχειρίζεται τα κονδύλια και η ευθύνη να πέφτει στους Δήμους.

Ο Prefadoros παρουσιάζει σειρά από τοποθετήσεις αλλά και πρόσφατα στοιχεία από την Eurostat που καταδεικνύουν και αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και τις θέσεις των Δημάρχων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Να σκεφτείτε ότι η Καραθώνα δεν περιλαμβάνεται, κρύβεται;, στον επίσημο κατάλογο με τις χωματερές στην Πελοπόννησο.

Οι χωματερές “τρώνε” ανακύκλωση και κομποστοποίηση στην ΕΕ – Θλιβερά στοιχεία για Ελλάδα

"Μέτωπο" δημάρχων Πελοποννήσου κατά Περιφέρειας- ΥΠΕΚΑ για τα σκουπίδια: Δεν θέλουν μεταφορές (video)