Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Κλασικά στο 55% η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, όπως και του 2011

Γράφαμε και ξαναγράφαμε, εδώ, δύο χρόνια τώρα, ότι λογικές "βάζουμε νούμερα και έχει ο Θεός" οδηγούν σε ανεκτέλεστους πλασματικούς προϋπολογισμούς και στρεβλώσεις, έπρεπε να έρθει η Τρόικα για να μπει(;) τελικά τάξη και να πάμε σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη.

Κάθε χρόνο τα ίδια, ο προϋπολογισμός του 2012 του Δήμου Ναυπλιέων ήταν στα 38 εκατομμύρια Ευρώ και τελικά έσοδα και δαπάνες έφτασαν περίπου τα 21 εκατομμύρια Ευρώ.

Ακόμα και να παραβλέψουμε την τεράστια απόκλιση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις φτωχές επιδόσεις σε παραγωγή έργου για το σήμερα και κυρίως το αύριο του Δήμου.

Είναι σαφές, όπως και αυτό γράφω και ξαναγράφω, ότι δεν υπάρχει όραμα, σχέδιο και προοπτική μετάβασης σε επόμενο επίπεδο λειτουργίας του ενιαίου μεγάλου Δήμου Ναυπλιέων.

Να το πω απλά, έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό και δεν ξέρουμε τι και πως θα το κάνουμε, βάζοντας τις βάσεις και οριοθετώντας τους στόχους, να δημιουργήσει το αύριο.

Είναι πλέον φανερό, παρ΄όλες τις προσπάθειες της πλειοψηφικής ομάδας που έχει την εξουσία στο Δήμο, ότι αυτή ακριβώς η ομάδα, δεν μπορεί λόγω ανεπάρκειας και μικρών δυνατοτήτων να μας πάει στο επόμενο και αναγκαίο βήμα.

Τολμώ και το γράφω γνωρίζοντας ότι θα δυσαρεστήσω αρκετούς φίλους, όμως ποτέ δεν έκρυψα τις σκέψεις μου και αυτό που πιστεύω, είναι καλύτερο άλλωστε να τα λες με τον κίνδυνο να θεωρηθείς εμπαθής ή ότι άλλο, ακόμα και να κάνεις λάθος, παρά να κάνεις το κορόιδο για να είσαι συμπαθής.

Από την αρχή ο Prefadoros το έχει ξεκαθαρίσει και νομίζω ότι δικαιώθηκα με την κριτική μου στον Αναγνωσταρά και για τον ίδιο και φυσικά για το Δήμο Ναυπλιέων και τη βαθιά κρίση που περνά και οφείλεται κυρίως στην πολιτική της τελευταίας τριετίας.

Και επειδή ότι γράφω προσπαθώ να το τεκμηριώνω, αντιγράφω από τον απολογισμό του 2012 στην Οικονομική Επιτροπή, για ΕΡΓΑ προβλέπονταν 6.700.000 Ευρώ και πληρώθηκαν 1.365.000 και για ΜΕΛΕΤΕΣ 981.000 και πληρώθηκαν 105.000 Ευρώ.

Συγχρόνως και μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν οι ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ από τα 3.850.000 Ευρώ στα 4.282.000 ενώ αυξήθηκαν οι ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ σε προμηθευτές από 2.672.000 Ευρώ σε 3.154.000 και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις από 539.000 Ευρώ σε 1.739.000.

Αυτά τα νούμερα διαπιστώνουν τη μιζέρια και την αδυναμία να υπάρξουν προϋποθέσεις δημιουργικής προσπάθειας ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον.

Είναι αναγκαίο να περάσουμε από μια αγχωμένη διαχείριση σε μια οραματική διαδικασία συνολικής ανόδου όλων των περιοχών του Δήμου Ναυπλιέων και κυρίως της πόλης του Ναυπλίου.

Αυτή η διαδικασία για να πετύχει έχει ανάγκη, εκτός αλλαγής πολιτικής και νοοτροπίας, και νέα πρόσωπα που να μπορούν, να έχουν τις δυνατότητες, τις προϋποθέσεις, τις ικανότητες, να σηκώσουν το βάρος αυτής της διαδικασίας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το Πρακτικό 2/2013 της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ναυπλιέων.

Δείτε και το σχετικό, «ΠΕΡΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ- ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2012» για να καταλάβετε γιατί εκτός από τον εξορθολογισμό, χρειάζεται αυξημένη ικανότητα των επικεφαλής, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές απαιτήσεις και συγχρόνως να χαράξουν το μέλλον.

Prefadoros