Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Οι απαντήσεις της Άννας Μαντά για τη ΔΕΥΑΝ

Δεν μας έκανε την τιμή η κ. Άννα Μαντά Διευθύντρια της ΔΕΥΑΝ να μας στείλει την επιστολή-απάντηση που εξέδωσε σε βάρος του Χρήστου Γραμματικόπουλου για τα πολυσυζητημένα κλιματιστικά αν και είμαστε οι πρώτοι που προβάλαμε το θέμα με δύο αναρτήσεις: 
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 Στα 13 εκατομμύρια ευρώ το χρέος της ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 
Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 Οι σπατάλες της ΔΕΥΑ Ναυπλίου

Δεν πειράζει, ας αγνοούν τη φωνή των πολιτών και ας συνεχίσουν με τα παραδοσιακά μέσα που σε λίγο θα βρίσκονται στα μουσεία της ιστορίας.

Παραθέτω αυτούσια την ενδιαφέρουσα επιστολή και ακολουθούν τα σχόλια μου:

Ο λαός λέει συχνά και σοφές αλήθειες: « όταν κάποιος δεν μπορεί να χτυπήσει το άλογο (Αναγνωσταράς), χτυπάει το σαμάρι (Μαντά)». Μόνο έτσι μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την πέρα κάθε λογικής, επίθεση του Δημ. Συμβούλου Χρ. Γραμματικόπουλου, ο οποίος με 4 πρωτοσέλιδες καταχωρήσεις στο τοπικό τύπο, εμφανίζεται ως ο δήθεν μοναδικός προστάτης των συμφερόντων της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., ως ο φέρων «την εντιμότητα, τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια στην επιχείρηση».


Όσον αφορά στο πρόσωπό μου, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια και η  διαφάνεια είναι εγγενή χαρακτηριστικά μου που εκφράζονται και στην καθημερινή μου εργασία και δεν αποτελούν γνώρισμα του κ. Χ. Γραμματικόπουλου, κατ’ αποκλειστικότητα.
Όσον αφορά στον κ. Αναγνωσταρά, του οποίου επιδιώκει να πλήξει την αξιοπιστία του και να τον κατηγορήσει για δήθεν αδιαφάνεια και σπατάλη δηλ. για ότι ακριβώς τον κατηγορούσε και προεκλογικά, η επανεκλογή του για 3η συνεχή τετρατετία ως δήμαρχος, του δίνει αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση για τις αποφάσεις του και εννοείται ότι του αναγνωρίζει και διαφάνεια και εντιμότητα και αξιοπρέπεια!

Στο θέμα των κλιματιστικών :
Εξηγήσαμε στον κ. Γραμματικόπουλο κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου, την μεγάλη αναγκαιότητα για την άμεση αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου κλιματιστικού συστήματος και επικίνδυνου για την υγεία των εργαζομένων σε ένα χώρο μάλιστα και με πάρα πολλά άλλα προβλήματα.
Εξηγήσαμε στον κ. Γραμματικόπουλο ότι κάναμε έρευνα αγοράς και πήραμε προσφορές.

Εξηγήσαμε στον κ. Γραμματικόπουλο ότι λόγω της μεταβατικής περιόδου στο θεσμικό πλαίσιο του Ν. Καλλικράτη, ούτε διοικητικά συμβούλια, ούτε επιτροπές προμηθειών είχαν ακόμη οριστεί .

Όλοι οι άλλοι σύμβουλοι συμφώνησαν και ενέκριναν την απόφαση αυτή. Άραγε, δεν υποστηρίζουν αυτοί τα συμφέροντα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.;

Νομίζω ότι η ουσία του θέματος είναι άλλη:
Θα ήταν χρήσιμο για τους δημότες, αντί για καταγγελίες περί δήθεν αδιαφάνειας ο κ. Χρήστος Γραμματικόπουλος να αναφέρετο στο είδος των εργασιών που προσφέρθηκαν από τον ανάδοχο και στην κατ’ αντιστοιχία τιμή τους. Αν αποδείξει (δεδομένου ότι είναι και πολιτικός μηχανικός) ότι με λιγότερα χρήματα θα είχαμε το ίδιο έργο, τότε η καταγγελία του θα αποκτούσε περιεχόμενο. Αν αποδείξει δηλ. ότι υπήρχε σκοπιμότητα και δόλος που θα έπληττε τα οικονομικά της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.
Αλλιώς προς τι, τόσος θόρυβος;
Προς τι, τέτοια επίθεση κατά μιας υπαλλήλου που πρόσφατα ανέλαβε την εργασιακή της θέση δικαιωμένη μετά από πολύχρονο δικαστικό διωγμό από τον πρώην πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.;
Γιατί δεν ρώτησε ο κ. Γραμματικόπουλος στην πρώτη συνεδρίαση, για τις ενέργειες που έχουν γίνει τους 4 αυτούς μήνες που ανέλαβα την διεύθυνση, για τον αγώνα που δίνω καθημερινά να διορθώσω την άσχημη οικονομική κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. που οφείλεται στη προηγούμενη διοίκηση και την οποία γνωρίζει πολύ καλά, ενημερωμένος άλλωστε από τη σύζυγό του που και αυτή εργάζεται ως λογίστρια στην επιχείρηση;

Το πρόβλημα ήταν, λοιπόν, γιατί δεν δημοσιεύσαμε στο τοπικό τύπου πρόσκληση προς τους προμηθευτές για τα κλιματιστικά;
Άλλα είναι τα σοβαρά προβλήματα κ. Γραμματικόπουλε της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και ανακύπτουν καθημερινά, είναι δε ασφυκτικά λόγω και της διεύρυνσης για την οποία δεν έχει γίνει ακόμα η απαραίτητη μελέτη και την απόφαση της οποίας μελέτης επίσης εσείς καταψηφίσατε!
Σ΄αυτή την καθημερινή αγωνιώδη προσπάθεια, ο Πρόεδρος σε συνεργασία με την διευθύντρια εργάζονται αποτελεσματικά, ώστε και η δημοτική Αρχή που πρόσφατα επανεκλέχτηκε να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Επομένως, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα σας παρέπεμπα στην σοφή ρήση του Αισχύλου: «σιγάν θ’ όπου δει και λέγειν τα καίρια».

Η Διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.
Αννα Μαντά – Τσούρνου



Η κ. Μαντά στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα καταφεύγει σε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τον Χρήστο Γραμματικόπουλο και εμπλέκει ακόμα και τη σύζυγό του, απλή υπάλληλο της ΔΕΥΑΝ, κάτι ανεπίτρεπτο εκτός αν έχει στοιχεία και που φαντάζομαι θα πάρει απαντήσεις από τον ίδιο το Γραμματικόπουλο.

Η κ. Μαντά έχει μπερδέψει τους ρόλους ως προς τη διοίκηση ενός Νομικού Προσώπου και ή λειτουργεί αυτοβούλως ή καλύπτει τον Πρόεδρο.

Δεν ξέρω πιο είναι χειρότερο, γνωρίζω όμως ότι εκ της θέσεώς της οφείλει να δίνει απαντήσεις όχι μόνο σε έναν αιρετό αλλά και στον οποιονδήποτε πολίτη.

Ας αφήσει λοιπόν τα περί επιθέσεων στο πρόσωπό της και ας απαντήσει συγκεκριμένα:

Είναι ή δεν είναι από την αρχή μέχρι το τέλος παράνομη η προμήθεια των κλιματιστικών; ναι ή όχι;

Λέτε ψέματα; ναι ή όχι όταν ισχυρίζεστε "... λόγω της μεταβατικής περιόδου στο θεσμικό πλαίσιο του Ν. Καλλικράτη, ούτε διοικητικά συμβούλια, ούτε επιτροπές προμηθειών είχαν ακόμη οριστεί"  

Η εγκύκλιος 51 της 28-12-2010 του Υπουργείου Εσωτερικών λέει:


2)Κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)
        Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρ. 109 του ν. 3852/2010, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται σε ένα νέο δήμο οφείλουν να συγχωνευτούν σε μία κοινωφελή επιχείρηση. Έτσι, εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, το οικείο δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει σχετική απόφαση, η οποία, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου νομιμότητας, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέχρι τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης παρατείνεται αυτοδικαίως η θητεία του διοικητικού συμβουλίου των υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρ. 109 του ιδίου νόμου, οι διατάξεις που αφορούν την υποχρέωση συγχώνευσης των κοινωφελών επιχειρήσεων ενός νέου δήμου εφαρμόζονται αναλόγως και στη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/egk_51_28_12_2010.doc

Επομένως κ. Μαντά και Διοικητικό Συμβούλιο υπήρχε και Επιτροπή Προμηθειών.

Όμως η προφανής "εμπλοκή" σας σας οδηγεί σε απαράδεκτες αιχμές κατά αιρετών, του κ. Γραμματικόπουλου αλλά και του κ. Ανυφαντή τη στιγμή που εκθειάζετε έναν άλλο αιρετό το Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ κ. Αναγνωσταρά.

Πιστεύω να καταλαβαίνετε το ατόπημα.

Δεν θα ήθελα να κάνω το συνειρμό ότι προέρχεται από την πίκρα σας γιατί και σεις δεν καταφέρατε να εκλεγείτε στις πρόσφατες εκλογές αλλά όταν υπογράφετε σαν Διευθύντρια της ΔΕΥΑΝ θα πρέπει να είστε πιο προσεκτική.

Ως πολίτης μπορείτε να λέτε ότι θέλετε, ως Διευθύντρια όμως της ΔΕΥΑΝ θα απαντάτε και θα δίνετε εξηγήσεις για τα της Υπηρεσίας σας και του τρόπου που ασκείτε τα καθήκοντά σας.

Όσο για την ευθεία βολή προς την προηγούμενη Διοίκηση για την οικονομική κατάσταση, αντί να κάνετε πολιτική, ο Εισαγγελέας είναι απέναντι.