Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ο Αλέξης Τσίπρας για το Μνημόνιο

Παραθέτω απόσπασμα από τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα προχθές που κατά τη γνώμη μου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


«Υπάρχουν εναλλακτικές προοπτικές που μπορεί να ψάξει κανείς. Οι Ούγγροι έφυγαν από το Μνημόνιο και δεν χύθηκε αίμα στη Βουδαπέστη. Έχουν καταφέρει να απεγκλωβιστούν από το ΔΝΤ, χωρίς δυσκολίες, βέβαια, τις οποίες, όμως, εμείς βιώνουμε ήδη. Η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2012 δανειακές ανάγκες ύψους 66 δισ. ευρώ. Από αυτά, ξέρετε πόσα θα πάρουμε από το Μνημόνιο; Μόνο τα 24. Τα 13 θα τα βρούμε από έντοκα γραμμάτια, βγαίνοντας στην αγορά. Τα 2 δισ. από αποκρατικοποιήσεις και υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που ψάχνουμε τώρα από πού θα τα βρούμε. Και νομίζω ότι θα μπούμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Όχι τον μόνιμο, το EFSF, τον πρόχειρο. Ο οποίος, επίσης, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι μηχανισμός σωτηρίας για τους λαούς, αλλά καταδίκης.. Άρα, το κρίσιμο, κατά τη γνώμη μας, είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της απασχόλησης».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά με το ξεπούλημα και συμπλήρωσε:

«Γιατί να μη φτιαχτεί μια τράπεζα δημόσια, ειδικού σκοπού, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να εγγραφεί στο χαρτοφυλάκιό της η μεγάλη δημόσια περιουσία και με αυτό να πηγαίνει στην ΕΚΤ και να δανείζεται απευθείας με χαμηλό επιτόκιο και να δανείζει το ελληνικό Δημόσιο χαμηλότοκα; Να μπορεί να συντηρείται και με το χαμηλό κέρδος της να επανεπενδύει για την κοινωνική ανάπτυξη».

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει;