Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Οι σπατάλες της ΔΕΥΑ Ναυπλίου

Ο κ. Παναγιώτης Αναγνωσταράς Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου ή δεν είναι σε θέση να καταλάβει το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος της ΔΕΥΑΝ ή έχει λόγους να συνεχίζεται τη σπατάλη εις βάρος της ΔΕΥΑΝ και των Δημοτών.

Το πρώτο μάλλον αποκλείεται γιατί μετά από σχεδόν 10 χρόνια Δημαρχίας και άλλα τόσα ως Δημοτικός Σύμβουλος και Μηχανικός της ίδιας της ΔΕΥΑΝ είναι αδύνατον να μην γνωρίζει, όσο κανένας άλλος, την κατάσταση.

Μένει το δεύτερο που εκ των πραγμάτων είναι και λογικό.

Βαριά κατηγορία, αλλά όταν η Επιχείρηση έχει ελλείμματα και χρέη 13 εκατομμύρια ευρώ και δίνονται, από χρήματα που στην ουσία δεν υπάρχουν, για αναθέσεις μελετών, για αγορά τζιπ, για κλιματιστικά, για Εταιρίες Συμβούλων και για υποχρεώσεις Εργολάβων περισσότερα από 150.000 ευρώ τότε είναι δικαίωμά μου (μας) να συμπεράνουμε το δεύτερο.

Πολύ θα ήθελα να μας απαντήσει ο κ. Δήμαρχος και ειλικρινά εύχομαι να κάνω λάθος.

Όμως ας αφήσουμε την αγορά τζιπ και την υποχρέωση των Εργολάβων να επιδιορθώνουν τις ζημιές που προκαλούν και όχι να τις πληρώνει η ΔΕΥΑΝ και ας έρθουμε στα τρία καυτά θέματα που ενισχύουν τη θέση μας για σκοπιμότητες.

--1ον Απευθείας αναθέσεις μελετών. Είναι γνωστό ότι η ΔΕΥΑΝ και ο Δήμος εδώ και μια δεκαετία έχουν Τεχνική Υπηρεσία με άριστους επιστήμονες που μπορούν κάλλιστα να κάνουν τις μελέτες χωρίς επιπλέον κόστος.

-- 2ον Επιχειρησιακός σχεδιασμός Δ.Ε.Υ.Α.Ν., συλλογή, καταγραφή στοιχείων, υποδομών, υπηρεσιών των συνενούμενων δημοτικών διαμερισμάτων. Εδώ και αν είναι εξόφθαλμη, "σκαστή" περίπτωση, η απευθείας ανάθεση σε κάποια Εταιρία Συμβούλων με αμοιβή 20.000 ευρώ.
Όλα τα στοιχεία υπάρχουν στους τέσσερις συγχωνευθέντες Δήμους, οι Υπηρεσίες όλων των Δήμων και κυρίως του Δήμου Ναυπλίου είναι άρτιες, υπάρχουν Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία προς τι λοιπόν η ανάθεση σε τρίτους μιας δουλειάς που μπορεί να γίνει χωρίς κόστος;

Η Εταιρία Συμβούλων από που θα πάρει τα στοιχεία; από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Επομένως;

Ελπίζουμε να μην περάσει το θέμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση γιατί είναι σίγουρο ότι θα έχουμε καταγγελίες και θα δικαιωθούν και κάποια blogs που ήδη έχουν γράψει για Εταιρία Συμβούλων που έχει πάρει τη δουλειά "φασόν", δηλαδή να "τρέξει" τις διαδικασίες του Καλλικράτη για το Δήμο Ναυπλιέων.

-- 3ον Προμήθεια εγκατάστασης κλιματιστικών γραφείων Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Στην προκειμένη περίπτωση κλαίω τον "έρημο" τον προμηθευτή για το πως θα πάρει τα λεφτά του, 30.000 ευρώ.

Αντιγράφω από το blog του Χρήστου Γραμματικόπουλου nafplioneaelpida: "Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν ερωτήσεων του κ. Γραμματικόπουλου προς τον Πρόεδρο και την Διευθύντρια της επιχείρησης, απεδείχθη ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί τα κλιματιστικά δίχως να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες περί προμηθειών (απόφαση Δ.Σ., προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού λόγω του ύψους του ποσού). Η Διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η σχετική προμήθεια, ισχυρίστηκε ότι ήταν κατεπείγουσα η εν λόγω προμήθεια και ότι είχε πάρει σχετικές προσφορές."

Τι να προσθέσω; Τα λέει όλα, μόνο ότι η αλαζονεία της εξουσίας είναι ο χειρότερος σύμβουλος και μάλιστα χωρίς αμοιβή.

Φυσικά και αναμένεται συνέχεια.