Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, υπάρχει και η παραίτηση. Το γνωρίζετε

Φανταστείτε τη σκηνή, στο Πρωθυπουργικό αεροπλάνο που φεύγει για μια δύσκολη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, δίπλα στον Πρωθυπουργό κάθεται ο κ. Κουτσούμπας, απέναντι ο κ. Μιχαλολιάκος με τον κ. Λαφαζάνη, ο Αλέξης είχε άλλη δουλειά, πίσω ο κ. Καμμένος και παραπίσω οι κ.κ. Βενιζέλος, Κουβέλης και Καρατζαφέρης, είναι ακόμα στην Ευρωβουλή.

Τρελάθηκες Prefadore; τι σουρεαλιστικό σκηνικό είναι αυτό; και κυρίως, μπορεί να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια σύνθεση, μπορεί να υπάρξει κοινή πρόταση και κοινή γραμμή στη διαπραγμάτευση;

Που να ξέρω; εγώ το αποφάσισα; μήπως ο Πρωθυπουργός και οι άλλοι συμμετέχοντες; οι δικοί μας εκπρόσωποι, αντιπρόσωποι με την ψήφο μας, κάτι τέτοιο αποφάσισαν, προφανώς γιατί δεν έχουν το πολιτικό σθένος αλλά και κάποια έστω στοιχειώδη ιδέα για το "πρόβλημα".

Υπάρχει η πρακτική και η πολιτική πλευρά, για την άνευ ουσίας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων, περί σύστασης επιτροπής "με κύριο σκοπό την παρεμπόδιση της πώλησης της Καραθώνας από το ταμείο αξιοποίησης ΤΑΙΠΕΔ" και "Έργο-αποστολή της επιτροπής είναι η συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ότι αφορά στην χρήση της παραλίας Καραθώνας. Εξετάζοντας παράλληλα και τον σχεδιασμό μιας ήπιας μορφής ανάπτυξης στην περιοχή".

Να τα πάρουμε από την αρχή, μια τέτοια επιτροπή με έντεκα μέλη και διαφορετικές αρμοδιότητες αιρετού ο καθένας, πρακτικά δεν πρόκειται να συνεδριάσει ποτέ για να αποφασίσει κάποια κοινή γραμμή πλεύσης και διαπραγμάτευσης, η οποία ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει.

Υπάρχουν, για να μην πω διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετική οπτική και απόψεις που είναι αδύνατο να συμπέσουν σε κοινή στάση.

Θέλετε παράδειγμα; ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είναι υπάλληλος της Κυβέρνησης που έχει και Κοινοβουλευτική Νομιμοποίηση από τη Βουλή, επίσης τουλάχιστον οι Βουλευτές Ανδριανός και Μανιάτης έχουν ψηφίσει για την εκποίηση κρατικών εκτάσεων σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.

Πως θα πάνε να ζητήσουν να εξαιρεθεί η Καραθώνα; σοβαροί να είμαστε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει έστω ΥΠΟΨΙΑ πρότασης από πλευράς Δήμου για το τι θέλουμε ή πρέπει να γίνει με την Καραθώνα;

Φαντάζομαι το τσούρμο, συγνώμη για τον χαρακτηρισμό αλλά έτσι είναι, να μπαίνει στο γραφείο του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και αφού τους ακούσει, με αυτό το συγκαταβατικό ύφος του αδίστακτου γραφειοκράτη-τεχνοκράτη τους πει, "έχετε δίκιο, συμφωνώ, έχετε όμως εναλλακτική πρόταση να συζητήσουμε και να φέρω στο ΔΣ της εταιρίας; ξέρετε και γω δίνω λόγο".

Το ίδιο σκηνικό και στους πέντε Υπουργούς που υπογράφουν τη μεταβίβαση για εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Καταλαβαίνετε, αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Αφήνω το ότι δεν ξέρουμε αν ρωτήθηκαν και συμφώνησαν όλοι αυτοί για την επιτροπή, αλλά ούτε και με νοιάζει και δεν έχει σημασία.

Για να πάμε στο πολιτικό μέρος, επειδή ζούμε σε μια χώρα που έχει καθεστώς αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και ξεκάθαρους ρόλους στις διάφορες εξουσίες.

Γιατί ψηφίζουμε Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους, παρατάξεις και έχουμε Δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο με 33 μέλη, Αντιδημάρχους, Ειδικούς Συμβούλους και μια σειρά από υποστηρικτικές διαδικασίες;

Για να μας εκπροσωπούν και να διαχειρίζονται, και ο Νόμος του Καλλικράτη το λέει, όλες τις υποθέσεις του Δήμου προς το συμφέρον των Δημοτών του.

Δηλαδή δεν είναι μόνο για να ρυθμίζουν την καθημερινότητα, είναι και για πιο δύσκολα θέματα.

Έτσι λέει η Δημοκρατική τάξη και οι Νόμοι, αυτοί εκπροσωπούν τους πολίτες και διεκδικούν γι΄αυτούς ότι πρέπει ή νομίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους.

Επομένως ο Δήμαρχος, μετά από εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου, και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως εκπρόσωπος όλων των Συμβούλων και των Παρατάξεων, θα έπρεπε να χειριστούν το θέμα και να προβούν γρήγορα και συντονισμένα σε ότι κατά τη γνώμη τους έπρεπε.

Αντί αυτού, έχουμε τη σύσταση μιας επιτροπής με προφανή σκοπό να μην γίνει τίποτα, στην καλύτερη περίπτωση ο Δήμαρχος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο βάρος και τη διαχείριση του θέματος.

Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, αυτό που ξέρω είναι ότι οι άνθρωποι που εξέλεξε ο Δημότης του Δήμου Ναυπλιέων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο που ανέλαβαν και που γι΄αυτό ψηφίστηκαν.

Το άλλοθι της τάχα ομόφωνης και από όλους τους χώρους εκπροσώπησης στην επιτροπή μόνο τους αφελείς πείθει.

Ξέρετε, δεν είναι κακό να αναγνωρίζεις ότι μέχρι εκεί μπορείς, αν οι απαιτήσεις σε ξεπερνούν παραμερίζεις, εσύ όχι οι απαιτήσεις, μένεις απλά να βοηθάς και αφήνεις τους άλλους που μπορούν καλύτερα.

Η αυτογνωσία είναι η αρετή που σου δίνει ρόλο και σκοπό στη ζωή.

Σε κάνει τελικά ευτυχισμένο.

Prefadoros