Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η εβδομάδα των σκουπιδιών

Ενώ το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, μετά το οικονομικό, είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμάτων, στο Ναύπλιο αλλά και την Αργολίδα γενικότερα, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα.

Σε ένα Νομό που υποφέρει από 5-6 μεγάλες χωματερές και δεκάδες μικρότερες, σε ένα Νομό Τουριστικό, σε ένα Νομό που το περιβάλλον παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή των κατοίκων, ελάχιστοι είναι αυτοί που ευαισθητοποιούνται και ζητούν λύσεις.

Κάποιες αποσπασματικές ενέργειες από πλευράς Δήμων για ένταξη σε προγράμματα ανακύκλωσης και μέχρις εκεί.

Έτσι, η ανακοίνωση από τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη της χωροθέτησης των εργοστασίων και των σταθμών μεταφόρτωσης, μάλλον πέρασε στα "ψιλά" του ενδιαφέροντος των Αργολιδέων.

Ίσως γιατί τα εργοστάσια θα γίνουν μακρυά, ίσως γιατί στη Νέα Κίο είχαν συνηθίσει από το σκουπιδότοπο, μόνο η αντιπολίτευση στο Δήμο Άργους-Μυκηνών ζήτησε εξηγήσεις.

Οι Δήμαρχοι άφαντοι, μόνο για υποσχέσεις κρουαζιερόπλοιων και ιστιοφόρων που θα καταπλέουν όταν γίνει το Λιμάνι και επιθετικής τουριστικής ανάπτυξης, σαν της χώρας, στις τηλεοράσεις.

Δευτέρα λοιπόν στο Περιφερειακό Συμβούλιο αντιδράσεις από κατοίκους της Οιχαλίας και δέσμευση για συζήτηση την προσεχή Δευτέρα σε νέα συνεδρίαση.

Τη Δευτέρα, ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος, βρέθηκε στην Τρίπολη και περιχαρής μας ανακοίνωσε ότι προχωράει το θέμα της Μαρίνας, καλά έκανε, όμως για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών δεν ενημερώθηκε; Δεν άκουσε τίποτα; Δεν θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει τους Δημότες; Μήπως δεν ήθελε να χαλάσει την ατμόσφαιρα με τη βρώμα των σκουπιδιών;

Ο Δήμος μας πότε θα συζητήσει και θα πάρει θέση για το τόσο σοβαρό θέμα, όταν όλα θα έχουν τελειώσει; Όταν άλλοι θα έχουν αποφασίσει τον τρόπο και κυρίως την ΤΙΜΗ που θα πληρώνει ο πολίτης;

Επειδή κάτι δεν πάει καλά, ο Γιάννης Μανιάτης καλεί σύσκεψη αύριο Παρασκευή 20 Οκτωβρίου με τον Περιφερειάρχη και την ΤΕΡΝΑ, που έχει κερδίσει το διαγωνισμό, για να προχωρήσουν.

Η προσφορά της ΤΕΡΝΑ είναι 61 Ευρώ ο τόνος, η αμέσως επόμενη καλύτερη είναι από τον ΑΚΤΩΡΑ στα 90 Ευρώ ο τόνος και αν στραβώσει με την ΤΕΡΝΑ τη δουλειά την παίρνει ο ΑΚΤΩΡΑΣ, έτσι λέει η προκήρυξη.

Ο κ. Καμπόσος πριν λίγες μέρες, είναι μέλος του ΦΟΔΣΑ, πέταξε ένα 120 Ευρώ ο τόνος.

Η απόσταση μέχρι το εργοστάσιο, από τη Νέα Κίο απέχει 83 χιλιόμετρα, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πως θα επιβαρύνει το κόστος.

Βλέπετε λοιπόν πόσα θέματα υπάρχουν και πρέπει να συζητηθούν.

Εμείς παραμένουμε θεατές, άντε κομπάρσοι.

Για ποδηλατάκια, λουλουδάκια και εκδηλωσούλες είμαστε πρώτοι.

Στα δύσκολα και σοβαρά;

Prefadoros

Υ.Γ. Υπάρχουν και κάτοικοι που ενδιαφέρονται, όπως αυτοί προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

http://www.kalimera-arkadia.gr/peloponnisos/33601-vinteo-fones-apo-300-katoikous-tis-messinias-sto-perifereiako-symvoylio-gia-ta-skoupidia