Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μανιάτης, Κοδέλας, Καράπαυλος, η περιουσία του Δημοσίου και του Δήμου Ναυπλιέων

Ξαφνικά λοιπόν άνοιξε ένας διάλογος, δια της τεθλασμένης, για τα κρατικά και Δημοτικά ακίνητα στο Ναύπλιο και πως αυτά αξιοποιούνται.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανακοίνωση από τον Υπουργό και Βουλευτή μας Γιάννη Μανιάτη για ένταξη, σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, για την αγορά του κτηρίου δίπλα στο Δημαρχείο, όπου στεγάστηκε το πρώτο Φαρμακείο και εκεί ταριχεύτηκε ο δολοφονημένος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

Χρηματοδοτείται η αγορά με 390.000 Ευρώ και όσα ακόμη χρειαστούν από το Δήμο Ναυπλιέων, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση από τον Υπουργό και η αποδοχή από τον Δήμαρχο, σε στυλ καλυμμένο και με νοοτροπία κάτι σαν "κατόπιν ενεργειών και με σκληρή προσπάθεια" τα καταφέραμε.

Το μόνο που κατάφεραν βέβαια είναι η απόφαση να το αγοράσουμε εμείς, με δικά μας χρήματα θα γίνει η αγορά, η διαδικασία δεν μας αφορά, είναι χρέος τους.

Έρχεται όμως ο έτερος Βουλευτής του Νομού ο Δημήτρης Κοδέλας και βάζει μια άλλη παράμετρο, καλά το κτήριο του πρώτου Φαρμακείου, όμως για τα άλλα ακίνητα της περιοχής μας που το ΤΑΙΠΕΔ ξε-πουλάει ο κ. Μανιάτης δεν λέει τίποτα.

Απόλυτα σωστό για τον Υπουργό μας, που δεν έχει βάλει ούτε άνω τελεία στις αποφάσεις εκποίησης της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας.

Ο Καράπαυλος, άνθρωπος της αυτοδιοίκησης και blogger, πολίτης δηλαδή που έχει άποψη και την εκφράζει δημόσια, πάει το θέμα στη σωστή του διάσταση, και κατά τον Prefadoro, δηλαδή δεν έχει τόσο σημασία το ιδιοκτησιακό καθεστώς όσο το τι αυτή η ιδιοκτησία προσφέρει και πως αξιοποιείται υπέρ των πολιτών και του Δήμου.

Αναφέρει και παραδείγματα που είναι από μόνα τους αρκετά για να αποδείξουν τη λογική της άποψής του και τα κούφια λόγια των ευεργετών μας.

Δεν έχω να προσθέσω πολλά, άλλωστε οι απόψεις μου για τέτοια θέματα έχουν καταγραφεί σε δεκάδες αναρτήσεις.

Όλοι, όσοι τέλος πάντων, έχουμε την ιδεολογική μας αφετηρία και πολιτική στόχευση, όμως η ζωή, η πραγματικότητα, η δημοκρατική πλειοψηφία, έχουν βάλει τους κανόνες, σε αυτούς τους κανόνες και μέχρι να τους αλλάξουμε έχουμε υποχρέωση να πειθαρχούμε και παράλληλα να τους χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σίγουρες και εύκολες λύσεις, ούτε ο απόλυτος και για τα πάντα κρατισμός είναι λύση, πολύ περισσότερο η απόλυτη ιδιωτικοποίηση και κερδοσκοπική οπτική, ιδίως στον πολιτισμό.

Η ευέλικτη διαχείριση, το μέτρο, ο χρυσός κάθε φορά κανόνας, είναι αυτά που μια Δημαρχιακή εξουσία πρέπει να σταθμίζει και να προχωρά, χωρίς προαπαιτούμενα και κάθε είδους δεσμεύσεις.

Θα μου πείτε, αυτό είναι το πιο δύσκολο, ναι και γι΄αυτό φωνάζω για να επιλέξουμε μια Δημοτική εξουσία που να μπορεί.

Prefadoros

Γ.Μανιάτης: Στα χέρια των πολιτών της Αργολίδας το σπίτι του Τσώκρη στο Άργος, το «Παλαιό Φαρμακείο» στο Ναύπλιο και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Άργους

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου, στη χθεσινή του συνεδρίαση στις 24-10-2013, προχώρησε στην έγκριση τριών σημαντικών έργων στους Δήμους Άργους-Μυκηνών και Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν:

Από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Απόκτηση και Διαμόρφωση Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων 2013», που αφορά στην απόκτηση διατηρητέων κτιρίων, για το Δήμο Άργους-Μυκηνών η απόκτηση του διατηρητέου κτιρίου «Οικία Τσώκρη», προϋπολογισμού 237.232,83€ και για το Δήμο Ναυπλίου η απόκτηση του διατηρητέου «Παλαιό Φαρμακείο», κτίριο επί των οδών Β. Κωνσταντίνου και Βελίνη, προϋπολογισμού 390.000,00€.

Από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2012» για το έτος 2013, εγκρίθηκε επίσης η μελέτη για το Πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Άργους με φορέα υλοποίησης την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε.).

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ και Βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στα χέρια των πολιτών της Αργολίδας με πλήρη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο δίνεται το σπίτι του Τσώκρη στο Άργος και το «Παλαιό Φαρμακείο» στο Ναύπλιο, ενώ προχωρά και η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Άργους με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Είναι ευθύνη των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων να αξιοποιήσουν πλήρως τα χρήματα που η Πολιτεία διαθέτει προκειμένου να διατηρήσουν την τοπική πολεοδομική κληρονομιά, αλλά και για να προχωρήσει η αναζωογόνηση της οργάνωσης της πόλης του Άργους».

Κοδέλας προς Μανιάτη: Tι έχει δοθεί και τι έχει “αρπαχθεί” από τα χέρια των πολιτών της Αργολίδας

Με Δελτίο Τύπου υπό τον πηχυαίο τίτλο “Στα χέρια των πολιτών της Αργολίδας με χρηματοδότηση του ΥΠΕΚΑ - Πράσινου Ταμείου το σπίτι του Τσώκρη στο Άργος και το “Παλαιό Φαρμακείο” στο Ναύπλιο...” ο βουλευτής Αργολίδας και υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης επέλεξε να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις σε σχέση με τα δύο αυτά κτίρια.
Το ύφος της δήλωσης προκαλεί όταν, εδώ και μήνες, υπάρχει εκκωφαντική σιωπή σχετικά με πολύτιμες εκτάσεις και κτίρια που αρπάζει από τα χέρια των πολιτών της Αργολίδας η κυβέρνηση, στην οποία ο ίδιος συμμετέχει, εκχωρώντας τες στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή του ...χρέους.

Αναφερόμαστε στην ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ και στην εκποίηση των 1.911 στρεμμάτων της Καραθώνας, του διώροφου κτιρίου στη Βασ. Κωνσταντίνου στο Ναύπλιο, του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της Αρβανιτιάς, των οικοπέδων έκτασης 7.200 και 4.350 τ.μ. στο Ναύπλιο, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αναστασίου, του λιμανιού της Νέας Επιδαύρου, των 136 στρεμμάτων στην Ερμιονίδα και άλλων!

Επιπλέον των παραπάνω, καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι πολίτες της Αργολίδας την άποψη των δύο βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης σχετικά με την οικία Τρικούπη στο Άργος και το ακίνητο της Αγροτικής στο Λιμάνι του Ναυπλίου που πέρασαν σε μια νύχτα σκανδαλωδώς, μαζί με πλήθος άλλων περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής, στην ιδιοκτησία της ιδιωτικής - και ανακεφαλαιοποημένης με δημόσιο χρήμα - Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ!

Κάποιες αιρετικές απόψεις για το κτήριο του πρώτου Φαρμακείου