Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μια ευχάριστη είδηση

Αντιγράφω από το in.gr την πραγματικά ευχάριστη είδηση για το Μπούρτζι:

"Το Μπούρτζι αλλάζει πρόσωπο. Το φρούριο απέναντι από το Ναύπλιο, που από το 1922 έχει κηρυχθεί ως «προέχον μνημείο», πρόκειται να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί.


Επιπλέον, θα δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο στους προμαχώνες, ενώ θα διατηρηθεί η παλιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου στο σημείο όπου λειτουργούσε και παλιότερα. Αυτά προβλέπονται στη σχετική μελέτη της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση."

Όλο το δημοσίευμα θα το βρείτε εδώ.

Συγχρόνως δημοσιοποιήθηκε και πρόταση της Άλλης Πρότασης δια χειρός Αντωνιάδη-Καράπαυλου για το Μπούρτζι που μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Η πρόταση μας είναι στο χώρο να λειτουργήσει ένα Τμήμα (Παράρτημα) του Εγκληματολογικού Μουσείου, σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ως βασικό έκθεμα του Μουσείου αυτού πρέπει να είναι η γκιλοτίνα, που διατηρείται ακόμα σε καλή κατάσταση στο κλειστό για το ευρύ κοινό Εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών."

Καλή και σεβαστή κάθε πρόταση αλλά μήπως δημιουργεί σύγχυση την ώρα που επιτέλους παίρνεται η απόφαση κυρίως να συντηρηθεί το Μπούρτζι και σε δεύτερο βαθμό να αξιοποιηθεί;

Προφανώς και η Άλλη Πρόταση θέτει το θέμα με την ευκαιρία της αξιοποίησης, που αποφασίστηκε, για ακόμα καλύτερη αξιοποίηση.

Όμως, όπως και η ίδια η Άλλη Πρόταση λέει στην ανακοίνωση, παλιότερα είχε γίνει άλλη πρόταση με τη συμμετοχή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ) για έναν εκθεσιακό χώρο προϊόντων και πολιτισμού αλλά και η πρόταση που είχε καταθέσει το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για λειτουργία στο χώρο ενυδρείου.

Προσθέτω και δυο, που πρόχειρα θυμάμαι, την προ εικοσαετίας περίπου να γίνει Καζίνο και αυτήν του αείμνηστου φίλου Ναυπλιώτη Βαγγέλη Καζάν για κάποιο είδος θεάτρου και εκδηλώσεων.

Τι θέλω να πω, καλές είναι οι προτάσεις αλλά δεν είναι το παν και κυρίως όταν γίνονται για να "καπελώσουν" ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό γεγονός για το Ναύπλιο και το Μπούρτζι.

Την απόφαση δηλαδή για αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου.

Καλύτερα να μείνουμε εκεί προς το παρόν και να "τρέξουμε" τις διαδικασίες.