Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η ενημέρωση στο Ναύπλιο

Δημοτικό Συμβούλιο με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα χτες Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο Ναύπλιο και αισθητή η απουσία των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.



Μόνο η Κατερίνα Κουρτέλη του MAXTV πιστή στο καθήκον, ακόμα και ο Δάκογλου που παρακολουθεί σχεδόν πάντα τις συνεδριάσεις απουσίαζε.

Όταν ο δημοσιογράφος λείπει από την πρωτογενή παραγωγή ειδήσεων είναι δυνατόν να ενημερώνει μετά τους πολίτες;

Τα έχω γράψει από καιρό, έχουν χάσει τα κλασσικά μέσα ενημέρωσης τη δύναμη και την επιρροή που είχαν στον κόσμο.

Με μπαγιάτικες ειδήσεις και σχόλια που βγαίνουν για τον εκάστοτε αρεστό μόνο από συνήθεια και γιατί είναι σχεδόν τζάμπα διαβάζονται ακόμη από κάποιους σε κοινόχρηστους χώρους αναμονής.

Η αμεσότητα στην είδηση αλλά και η σχολιογραφία του διαδικτύου έχει αφήσει πολύ πίσω τα παραδοσιακά μέσα που τα χειρίζονται και επαγγελματίες.

Να είστε σίγουροι ότι τα ηλεκτρονικά μέσα που έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και λίγο καιρό, και σε ένα συντηρητικό περιβάλλον όπως είναι του Ναυπλίου, και παρ΄όλες τις προσπάθειες κάποιων να τα χειραγωγήσουν, θα αναπτύσσονται συνέχεια και όσο αυξάνονται καθημερινά οι αναγνώστες τους που πλέον είναι χιλιάδες.

Το ζήτημα είναι πόσες και ποιες είναι οι αντοχές τους ώστε να παραμείνουν πραγματικά ανεξάρτητα σε ένα μικρό χώρο που όλοι είμαστε γνωστοί και οι προσωπικές συμπάθειες αλλά και συμφέροντα μπορεί να τα επηρεάσουν.

Όσο για τα blogs και την ανωνυμία τους που εξοργίζει κάποιους, συνήθως όταν γράφεται κάτι που δεν τους αρέσει, τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαντάζονται οι περισσότεροι.

Κατ΄αρχήν είναι δωρεάν και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να λειτουργήσουν.

Η ανωνυμία δεν είναι κατ΄ανάγκη μέσο προστασίας του blogger αλλά μέσω προστασίας γι΄αυτά που γράφει αν θέλει αυτά που γράφει να είναι ανεπηρέαστα από τις γνωριμίες του και τις αναπόφευκτες παρεμβάσεις.

Δυστυχώς το παιχνίδι των συμφερόντων και της διαπλοκής που παίζεται στα μεγάλα ΜΜΕ της Αθήνας και της χώρας έχει επεκταθεί χρόνια τώρα και στο μικρό μας τόπο και είναι ένας επιπλέον λόγος της απαξίωσης των τοπικών ΜΜΕ.

Στο κάτω-κάτω είναι προτιμότερο ένας ανώνυμος να γράφει κάτι σημαντικό από έναν επώνυμο που γράφει κάτι ασήμαντο και μάλιστα κατά συρροή.

Για τα ανώνυμα blogs βέβαια που βρίζουν και συκοφαντούν είναι σίγουρο ότι θα πάθουν ότι και τα τοπικά ΜΜΕ, θα τα διαβάζουν μόνοι τους.

(Πάλι σας έδωσα τροφή μπαγάσηδες.)