Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η Μαρίνα του Ναυπλίου παραδόθηκε και επίσημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η ιστορία του Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνα) Ναυπλίου, ξεκινά πριν από δέκα χρόνια.

Το 2004 δειλά δειλά αρχίζουν οι πρώτες αλληλογραφίες μεταξύ αρμοδίων και η πρώτη μελέτη χωροθέτησης εγκρίνεται το 2007.

Ζητείται "επανυποβολή επικαιροποιημένης μελέτης χωροθέτησης" και οι νέες διαδικασίες ολοκληρώνονται με την υπογραφή της μελέτης χωροθέτησης και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: Αρ. Φύλλου 192 (Α.Α.Π) 30 Απριλίου 2009.

Από τότε περνούν τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνει κάτι, η ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα που ήταν τρομερά δύσκολη λόγω του προϋπολογισμού περίπου 23,5 εκατομμυρίων Ευρώ και ξαφνικά ανακαλύπτεται η μαγική λύση της ένταξης του έργου σε διαδικασία ΣΔΙΤ.


Σύμπραξη δηλαδή Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, βάζει το Ναύπλιο το καλύτερο φιλέτο που διαθέτει και ο ιδιώτης 9 εκατομμύρια Ευρώ, τόσα τα υπολόγισαν τώρα και μπορεί να τα πάρει και δανεικά, για να γίνει η Μαρίνα και άλλες μονάδες που την εκμετάλλευση θα έχει φυσικά ο ιδιώτης για σαράντα χρόνια.

"...θα εισπράττει απευθείας από τους χρήστες το αντίτιμο των υπηρεσιών που θα παρέχονται στον Τουριστικό Λιμένα. Η εκμετάλλευση του Τουριστικού Λιμένα από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο και υπό τους όρους της Σύμβασης Σύμπραξης, το δε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου δύναται να λαμβάνει ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης ως αντάλλαγμα,"

Επειδή στην περιβόητη ΣΔΙΤ περηφανεύεται ότι εξειδικεύεται ο Περιφερειάρχης μας Πέτρος Τατούλης, βλέπετε τα σκουπίδια, αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση η Περιφέρεια.

Ο Δήμος Ναυπλιέων προφανώς σκέφτηκε, "άσε τώρα που να μπλέξουμε" εδώ πνιγόμαστε στα εύκολα και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου αποφασίζει να εκχωρήσει τα δικαιώματά του στην Περιφέρεια.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, η Υπουργική Απόφαση της 30 Απριλίου 2009 λέει πως, "Ο φορέας διαχείρισης του Τουριστικού Λιµένα είναι το ∆ηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Ναυπλίου".

Το πρόβλημα λύνεται με την υπογραφή της, ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ όπου όλα τακτοποιούνται αφού "ο Φορέας Διαχείρισης Τ.Λ. (Λιμενικό Ταμείο) αναθέτει στον Φορέα Υλοποίησης του Έργου (Περιφέρεια Πελοποννήσου) να λειτουργήσει ως Αναθέτουσα Αρχή του Διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί".

"Αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση τουριστικού λιμένα (Μαρίνας) στο Ναύπλιο»"

"Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την οριστικοποίηση των συμβατικών κειμένων, ο Φορέας Υλοποίησης του Έργου θα αποτελέσει και τον αντισυμβαλλόμενο του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης , ο οποίος θα υπογράψει την Σύμβαση Σύμπραξης, τα Παραρτήματα και τα Παρεπόμενα Σύμφωνα αυτής."

Επειδή όμως χρειάζεται και μια δικαιολογία για την εκχώρηση, την έχουν:

"Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου δε διαθέτει την αναγκαία στελέχωση, ούτε τις υποδομές και τα μέσα που απαιτούνται για την εκ μέρους του δημοπράτηση και υλοποίηση της προτεινόμενης Σύμπραξης, δεδομένου ότι στερείται απολύτως τεχνικής και νομικής υπηρεσίας, οι δε διευθύνσεις διοικητικού και οικονομικού αυτού, εξυπηρετούνται συνολικά από τρεις (3) μόνο υπαλλήλους."

Ερωτώ ο αφελής Prefadoros, ρε παιδιά, καλή χρονιά και καλά να είστε, τους διαγωνισμούς για το Λιμάνι πως μπορείτε και τους κάνετε; Ο Δήμος δεν έχει πλήρως στελεχωμένες Τεχνικές, Οικονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες; Με έμπειρους επιστήμονες και υπαλλήλους; Τι παραπάνω διαθέτει η Περιφέρεια;

Θα συνεχίσω για τη Μαρίνα, κάποιοι αφελείς, μάλλον πολλοί, νομίζουν ότι μόλις γίνει η Μαρίνα θα φάνε με χρυσά κουτάλια.

Βέβαια πρώτα πρέπει να γίνει, έστω και με ΣΔΙΤ.

Prefadoros

Υ.Γ.1 Τελικά η Δημοτική Αρχή γιατί ακριβώς πανηγυρίζει; Το μόνο που δικαιούται και πιστώνεται, είναι η εκχώρηση, εκτός του χώρου στον ιδιώτη και η εκχώρηση εξουσίας στην Περιφέρεια.

Υ.Γ.2 Μην τρελαίνεστε από τη διαφήμιση και προβολή, όλοι από την Κυβέρνηση με τους επτά Υπουργούς, μέχρι τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Ναυπλιέων έχουν λόγους να πανηγυρίζουν δήθεν για την απλή ένταξη ενός έργου σε διαδικασία ΣΔΙΤ, δηλαδή τίποτα στην ουσία.