Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Απευθείας αναθέσεις, αυθαιρεσίες και σπατάλες στους Δήμους

Μπορεί ο Prefadoros να φωνάζει και να αναδεικνύει συνέχεια το θέμα των απευθείας αναθέσεων στον τόπο μας, όμως είναι πολλοί τελικά και σε όλη την Ελλάδα όσοι ασχολούνται και προβάλλουν την μεγαλύτερη αφορμή κατασπατάλησης Δημοτικού χρήματος, που φτάνει και στον εκμαυλισμό και την πολιτική εκμετάλλευση.

Όπως έχω επισημάνει, μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων, διατίθενται από τους Δημάρχους κυρίως, τεράστια ποσά που σαφώς επηρεάζουν και τα οικονομικά του Δήμου αλλά και τη συμπεριφορά των συναλλασσομένων.


Μια απάντηση λοιπόν του Υπουργείου Εσωτερικών δίνει την αφορμή για μια δημοσίευση στο "νομικό περιοδικό Θεωρία και Πράξη Διοικητικού Δικαίου" ώστε να διευκρινιστούν θέματα απευθείας αναθέσεων από τους Δημάρχους.

Δεν θεωρώ δικαίωση του Prefadorou αυτά που σημειώνονται, απλά τονίζω ότι πολλές αποφάσεις, βάσει αυτών που στοιχειοθετούνται, επομένως και πληρωμές, δεν είναι νόμιμες.

Ξέρω ότι αυτή την ανάρτηση του Prefadorou θα την διαβάσουν οι λιγότεροι εδώ και μήνες.

Όμως, ας κοιμούνται ήσυχοι, ούτε τα χρήματα διαθέτω, ούτε το χρόνο έχω, να πάρω μία μία όλες τις απευθείας αναθέσεις και να γελάσει κάθε πικραμένος.

Περιορίζομαι στη συνήθη δημοσιοποίηση, που ακολουθείται από τη λοιδορία των γνωστών εγκάθετων, που αναπαράγεται από τους γνωστούς "καθώς πρέπει" της κοινωνίας μας, τα γνωστά παράσιτα του εκφυλισμένου αστικού, μικροαστικού στην ουσία υπολείμματος, που επιμένει να ταλαιπωρεί τη σύγχρονη κοινωνία.

Για να σκάσουν πάντως, ο Δήμαρχος μπορεί να αναθέτει μέχρι 15.000 Ευρώ κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τα εικοσάρια και εικοσιτεσσάρια που έχουν δοθεί είναι παράνομα.

Να δω ποιος τιμητής των πάντων θα πάει στον Εισαγγελέα.

Παραθέτω ένα απόσπασμα:

"Προκειμένου να διενεργηθεί προμήθεια με διαδικασία μέσω διαπραγμάτευσης ή με απευθείας ανάθεση απαιτείται απόφαση του δημοτικού ή του κοινοτικού συμβουλίου το οποίο επιλέγει και τον προμηθευτή, αφού προηγηθεί γνωμοδότηση του αρμόδιου για την αξιολόγηση οργάνου. Η απόφαση πρέπει να αιτιολογείται δεόντως"

Όλο το σκεπτικό:

Προϋποθέσεις νομιμότητας απευθείας αναθέσεων προμηθειών με απόφαση δημάρχου

Prefadoros

Υ,Γ. Αγαπητέ Κώστα Καράπαυλε περιμένω τη νομική σου άποψη στο θέμα της αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου.