Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Αναφανδόν: Υπέρ! Αναφώνησε ο Αντιπεριφερειάρχης

Κατ΄αρχήν να ευχαριστήσω για την μακροσκελή απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Τάσσου Χειβιδόπουλου στον Prefadoro και το χρόνο του να επαναλάβει το σκεπτικό της Περιφέρειας, της πλειοψηφίας καλύτερα, για το θέμα της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».

Η ψηφοφορία βέβαια αφορά τη "γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)" και πάνω σε αυτό τέθηκαν τα ερωτήματα του Prefadorou, όπως και στο θέμα της ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών που δεν έγινε.

Επειδή οφείλω να διαθέσω το μεγαλύτερο μέρος της ανάρτησης στην απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη, δύο μόνο παρατηρήσεις, αφού τονίσω τη διαμαρτυρία σύσσωμης της Αντιπολίτευσης για μεθοδεύσεις, εδώ.


Στην απάντηση δεν υπάρχει καμία αναφορά στο συγκεκριμένο και προτεινόμενο σημείο μεταφόρτωσης, δίπλα στον παραλιακό δρόμο Ναυπλίου-Νέας Κίου και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από αυτή την επιλογή.

Στην απάντηση υπάρχει η αυταρχική άποψη, δεν μας είχε συνηθίσει ο Τάσσος Χειβιδόπουλος, "Δεν ανέχομαι όμως ημιμαθείς ή ακόμα χειρότερα ανίδεους που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ρωτήσουν ή να διαβάσουν τι είναι εργοστάσιο σκουπιδιών ή χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων να αποτελούν με την άρνησή τους τροχοπέδη στην υλοποίηση ενός έργου σταθμού για την Ελλάδα και την Πελοπόννησο".

Αν υπονοεί τον Prefadoro ο Αντιπεριφερειάρχης, επιστρέφεται μέχρι να αποδείξει τη δική του ειδικότητα στο θέμα, όσο για τους πολίτες, που αυτοί θα πληρώσουν το μάρμαρο κ. Χειβιδόπουλε, γνωρίζουν δεν γνωρίζουν, μην τους υποτιμάτε και μην τους απαξιώνετε.

Θα είχατε δικαίωμα να το κάνετε, αν είχατε φροντίσει να τους ενημερώσετε και να ζητήσετε τη γνώμη τους.

Ας δούμε την απάντηση του Περιφερειάρχη, την οποία βέβαια την κρατώ σε περίοπτη θέση, κάτι μου λέει ότι θα την χρειαστούμε σύντομα.

Εκτός αυτού να ευχαριστήσω και πάλι το φίλο Τάσσο Χειβιδόπουλο για την απάντηση:

                                                           Ναύπλιο 23 Ιανουαρίου 2014

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
      ΓΡΑΦΕΙΟ   ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ    


Αναφανδόν: Υπέρ!


Αγαπητέ Πρεφαδόρε,


Γνωρίζεις πολύ καλά ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Ιανουαρίου θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ για το έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου». Στη συνέχεια και εξαιτίας του γεγονότος ότι το έργο είναι ύψιστης εθνικής σημασίας και εμβέλειας, θα κληθεί το Υ.Π.Ε.Κ.Α. να αποφασίσει για την αδειοδότηση ή μη, του εν λόγω έργου. Χαρακτηριστικό μάλιστα του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η κυβέρνηση για την υλοποίησή του, είναι η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την 21η Ιανουαρίου 3 Υπουργεία! http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=2921&language=el-GR
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, άρα πόσο μάλλον εσύ που διαθέτεις ανεπτυγμένο πολιτικό αισθητήριο ότι πέρα από την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος που οφείλει να έχει πρωτεύουσα σημασία, υποβόσκει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον μιας και το θέμα προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση μεσούσης της προεκλογικής περιόδου που ήδη διανύουμε, αλλά και επιχειρηματικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο τελικός ανάδοχος θα αναλάβει ένα έργο με τεράστια οικονομικά μεγέθη. Θα αναφερθώ σε όλες τις διαστάσεις του θέματος μολονότι όπως σου προείπα κυρίαρχη οπτική γωνία από την οποία οφείλει να εξετάσει το Π.Σ. το θέμα είναι αυτή της επάρκειας των περιβαλλοντικών όρων.
Πρώτη παρατήρηση: Η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Διεθνής διαγωνισμός με ιδιωτική χωροθέτηση των εγκαταστάσεων από τον ανάδοχο. Προφανώς η μοναδική εφικτή λύση για την υλοποίηση του έργου. Αποφεύχθηκαν αφενός μικροπολιτικά παιχνίδια ανώριμων πολιτικά στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και αφετέρου περιορίστηκαν στο ελάχιστο επεισόδια «τύπου Κερατέας» που τελικά οδηγούν στην αναβολή του έργου. Επιπλέον ακριβώς λόγω του ότι υφίσταται διαγωνισμός σε εξέλιξη πάγωσαν ημερήσια πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση περί μη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα.
Δεύτερη παρατήρηση: Οι διαγωνισθείσες εταιρείες ανήκουν στις μεγαλύτερες που διαθέτει η χώρα και οι επιστημονικές μέθοδοι που κάθε μία εκπροσωπεί από αυτές για την διαχείριση των σκουπιδιών είναι δοκιμασμένες σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η επιστημονική μέθοδος δε, που υιοθετεί ο προσωρινός ανάδοχος αφήνει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν εμπεριέχει καύση και επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την επαναχρησιμοποίηση των οργανικών και των ανόργανων απορριμμάτων. Άλλωστε και επειδή το αναφέρεις δεν υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση των Υπηρεσιών παρά μόνο παρατηρήσεις προς τον προσωρινό ανάδοχο για περαιτέρω βελτιώσεις επί της ΜΠΕ. Η παρουσίαση που έκανε ο προσωρινός ανάδοχος στους Περιφερειακούς Συμβούλους σε προγενέστερο Π.Σ. και της οποίας γνώση έχουν και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας αφού παρουσιάστηκε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ), υπόσχεται Εργοστάσια και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στολίδια όπου απλά δεν υπάρχει η έννοια του χύδην σκουπιδιού πουθενά.
Τρίτη παρατήρηση: Κόστος. Η τιμή σε ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που έδωσε ο προσωρινός ανάδοχος είναι με διαφορά μικρότερη από τον δεύτερο σε σειρά μειοδότη και αντικατοπτρίζει ένα κόστος διαχείρισης για τους πολίτες αντίστοιχο με το σημερινό. Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά. Το οικονομικό αυτό κόστος είναι ένα «καθαρό κόστος» που όλοι θα ξέρουν που πάει και τι αφορά, ενώ επιπλέον θα υπάρχουν και ανταποδοτικά οφέλη. Μέχρι σήμερα το οικονομικό κόστος της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι πιο «βρώμικο» και από τα ίδια τα σκουπίδια που αφορά. Ευκαιρία παράνομου πλουτισμού για κάθε φανερό ή αφανή συμμετέχοντα στη διαδικασία... Τώρα αν προσθέσουμε και το οικονομικό αποτύπωμα που έχει η βελτίωση της δημόσιας υγείας ή τα τουριστικά οφέλη που θα προκύψουν από την κατάργηση των παράνομων ή ημιπαράνομων χωματερών σε τουριστικές περιοχές κόσμημα κατά τα άλλα (βλέπε Τολό, Καραθώνα στην περιοχή μας) νομίζω ότι και σε καθαρά οικονομικό επίπεδο θα είμαστε ωφελημένοι.
Τέταρτη παρατήρηση: Αισθητική – Κουλτούρα – Πολιτισμός. Χύδην σκουπίδια τέλος. Οργανωμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση με τρόπο πρότυπο, άξιο να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Χρειάζεται να εδραιωθεί παιδεία στην χώρα μας γύρω από την μεταχείριση των απορριμμάτων. Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση. Έννοιες άγνωστες αλλά ενδεικτικές ενός άλλου πολιτισμού που κάθε ένας θα αγαπά και θα σέβεται το περιβάλλον και τον συμπολίτη του.
Καταλήγω στα εξής: Χαίρομαι ιδιαίτερα τους προβληματισμούς που βάζουν ενεργοί πολίτες σαν κι εσένα ή αν θέλεις και την καχυποψία που δικαίως στην Ελλάδα των καθημερινών σκανδάλων και της ατιμωρησίας υπάρχει. Δεν ανέχομαι όμως ημιμαθείς ή ακόμα χειρότερα ανίδεους που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ρωτήσουν ή να διαβάσουν τι είναι εργοστάσιο σκουπιδιών ή χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων να αποτελούν με την άρνησή τους τροχοπέδη στην υλοποίηση ενός έργου σταθμού για την Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Δεν σου κρύβω ότι ακόμα και εμείς οι πλέον στενοί συνεργάτες του Πέτρου Τατούλη όταν διακήρυττε πριν 3.5 χρόνια ότι η «Νέα Πελοπόννησος» θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο κρατούσαμε μικρό καλάθι. Η Περιφερειακή αυτή Αρχή όμως κάθε μέρα που περνάει δικαιώνεται και θα αφήσει έργο σπουδαίο.
Αναφανδόν υπέρ λοιπόν αύριο στο Π.Σ. για να μπουν γερά θεμέλια σε αυτό το έργο και με την αναγνώριση του κόσμου θα είναι η ίδια Περιφερειακή Αρχή αυτή που θα κάνει και τα εγκαίνια στα τέλη του 2015.

Για την αντιγραφή,

Prefadoros

Υ.Γ. Αύριο μπορεί να μπούμε και στην ουσία της διαχείρισης με την περιβόητη ΣΔΙΤ.