Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Θα αργήσουν πολύ για να δουν πόσιμο νερό στις βρύσες τους στον πρώην Δήμο Μιδέας

Ο Prefadoros είναι ο πρώτος που εύχεται σιδεροκέφαλος στο νέο Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, για την πενταετία 2014-2019.

Όχι παιδιά δεν τρελάθηκα, απλά είδα τη δημοσκόπηση της ALCO και κατάλαβα ότι δεν θα γίνουν εκλογές στο διπλανό Δήμο.

Κάλπες θα στηθούν, όμως τα στοιχήματα θα είναι για το ποσοστό του Καμπόσου.

Πέρα όμως από την επανεκλογή Καμπόσου, γιορτάστηκε στο Άργος, με την παρουσία και του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, η ένταξη "στο ΕΣΠΑ με απόφαση Περιφερειάρχη η υδροδότηση του Δήμου Άργους – Μυκηνών από τις πηγές της Λέρνης".


Ένα έργο που αφορά άμεσα και τον πρώην Δήμο Μιδέας που πλέον βρίσκεται στο Δήμο Ναυπλιέων.

Προβλήματα του Καλλικράτη αλλά και της χωροθέτησης στους νέους Δήμους.

Επί της ουσίας, το έργο καθυστέρησε και μάλλον θα καθυστερήσει και άλλο, ανακοινώθηκε η ένταξή του λίγο πριν από τις εκλογές για ευνόητους λόγους.

Αντιγράφω από την ανακοίνωση της Περιφέρεις, «ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΛΕΡΝΗΣ» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 15.664.533,66 € και συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 9.037.628,89 €.

Όσο και αν έψαξα για λεπτομέρειες δεν μπόρεσα να βρω τι σημαίνει αυτό το "συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 9.037.628,89 €", εννοεί χρήματα από τις Δημόσιες Επενδύσεις; Αυτές που στην ουσία είναι παγωμένες; Ειλικρινά χρειάζεται διευκρίνηση, γιατί αν περιμένουμε από εκεί χρήματα, μάλλον θα περιμένουμε για πολύ.

Αλλά και η ανάρτηση του έργου στο ΕΣΠΑ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τους χρόνους, στην καλύτερη περίπτωση, αν όλα πάνε σε ταχύτατους ρυθμούς, αν όλες οι μελέτες και τα συμπληρωματικά που προβλέπονται είναι εντάξει, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο πριν από το 2016.

Αυτό σημαίνει ότι πόσιμο νερό για όλες τις χρήσεις στον πρώην Δήμο Μιδέας δεν θα έχουν για τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι θριαμβολογίες κάποιων που ήταν εκεί ως Αντιδήμαρχοι, στον πρώην Δήμο Μιδέας και δεν έκαναν τίποτα για να ολοκληρωθεί το έργο.

Ας κοιτάξουν πως θα λύσουν το πρόβλημα να υδρεύονται από το Άργος και να πληρώνουν το νερό εκεί και τις άλλες υπηρεσίες στο Δήμο Ναυπλιέων.

Να ελπίσουμε να μην είναι αυτοί που θα κληθούν, τότε, να λύσουν και αυτό το πρόβλημα.

Οι φίλοι συνδημότες της Μιδέας ας ζητήσουν ευθύνες για την καθυστέρηση από αυτούς που τις έχουν.

Και ας κάνουν υπομονή για δυο (;) τουλάχιστον χρόνια.

Prefadoros


Το έργο αφορά την αναβάθμιση του υδροδοτικού συστήματος του Καλλικρατικού Δήμου Άργους – Μυκηνών συμπεριλαμβανομένου και μέρους του Δήμου Ναυπλίου (πρώην δήμος Μιδέας), που τροφοδοτείται από τις πηγές Λέρνης και Αμυμώνης, με την κατασκευή δικτύων για την υδροδότηση των δημοτικών ενοτήτων που προσαρτήθηκαν στον Δήμο με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης.
Αναλυτικά προβλέπονται τα παρακάτω:
Α. Αντικατάσταση του κύριου τροφοδότη μεταφοράς νερού από τις πηγές Λέρνης έως τη Δεξαμενή Αγ. Γεωργίου για την υδροδότηση όλων των πρώην δήμων που συνιστούν τον Καλλικρατικό δήμο Άργους-Μυκηνών και του πρώην δήμου Μιδέας. Το έργο έχει κατασκευαστεί και εκκρεμεί μέρος της αποπληρωμής του. Υπολείπεται η κατασκευή αγωγού Φ500, μήκους 166m προς τη Κεντρική Δεξαμενή του Αγ. Γεωργίου.
Β. Κατασκευή τροφοδότη αγωγού από το Α-Σ Άργους έως τις Δεξαμενές Αγ. Τριάδας και Ν. Ηραίου για την υδροδότηση των Δ.Ε. Μιδέα και Μυκηνών. Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί μέρος της αποπληρωμής του. Υπολείπεται η κατασκευή αγωγού μήκους περίπου 800m.
Γ. Μελέτη συμπληρωματικών έργων και έργων εκσυγχρονισμού για την υδροδότηση των Δ.Ε. Άργους, Μυκηνών, Μιδέας & Κουτσοποδίου. Η μελέτη έχει ανατεθεί και βρίσκεται στη φάση εκπόνησης αυτής.
Δ. Κατασκευή των απαραίτητων έργων που θα προκύψουν από την εκπόνηση της παραπάνω μελέτης, που αφορούν στην αναβάθμιση του συνολικού ΗΜ εξοπλισμού των έργων υδροδότησης και στην επέκταση των δικτύων διασύνδεσης των Τ.Ε. της Δ.Ε. Μυκηνών.
Ε. Για την επίτευξη των ανωτέρω θα απαιτηθούν επιπλέον υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, αρχαιολογικές έρευνες και τέλος συνδέσεις των έργων με τα δίκτυα Ο.Κ.Ω.