Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Πριν την τελική ευθεία των Δημοτικών εκλογών

Ο χρόνος λιγοστεύει, τα περιθώρια στενεύουν, ούτε τέσσερις μήνες δεν έμειναν για την πιο σκληρή μάχη, μέσα στην αβεβαιότητα του πολιτικού σκηνικού που όλα μοιάζουν με κινούμενη άμμο.

Μπορεί στους μεγάλους Δήμους κυρίαρχο ρόλο να έχουν, έστω και αποδυναμωμένα τα κόμματα, στους δικούς μας όμως αυτό που μετράει είναι τα πρόσωπα και η πολιτική τους παρουσία μέχρι τώρα.

Στο Δήμο Ναυπλιέων, δεν αναμένονται εκπλήξεις, το ερωτηματικό είναι μόνο αν η παλιά Άλλη Πρόταση ή ένα μέρος της, θα προτιμήσει να κατέβει μόνη της ή θα συμπαραταχθεί με άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που από καιρό έχουν αποστασιοποιηθεί, ώστε να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη Δημοτική παράταξη που θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά.


Μέχρι τώρα, τη μάχη δίνουν ο νυν Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος και ο επικεφαλής της "μικρής" Αντιπολίτευσης Χρήστος Γραμματικόπουλος, που και οι δύο έχουν ήδη έτοιμους Συνδυασμούς και φυσικά οπαδούς έτοιμους για μάχη μέχρις εσχάτων.

Το ΚΚΕ ακόμη δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του σε τοπικό επίπεδο αλλά μάλλον θα ακολουθήσει και πάλι την μοναχική ανεξάρτητη πορεία που συνηθίζει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν τελικά κατέβει ενωμένη, η ας την πούμε προοδευτική παράταξη, με τις τόσες διαφορές, τότε αυτός που θα έχει πρόβλημα να διαγωνιστεί στο δεύτερο γύρο θα είναι ο Κωστούρος.

Οι Δεξιές εφεδρείες του, όσο και αν πασχίζουν, καθώς και η διαχείριση της εξουσίας από τον ίδιο, δεν μπορούν να καλύψουν τις χτυπητές αδυναμίες, τη φθορά αλλά και την απουσία υποστήριξης από ένα ομογενοποιημένο, έστω και μικρό, πολιτικό χώρο.

Με "σκόρπιους" ψηφοφόρους που ο καθένας θα ψηφίσει Κωστούρο για τους δικούς του λόγους, δεν μπορεί να κερδίσει, το ξέρει και γι΄αυτό δεν θέλει με τίποτα ένα δυνατό συνδυασμό σε προοδευτική κατεύθυνση.

Ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει ένα διμέτωπο που δεν μπορεί να τον βγάλει πέρα, ξέρει ότι πιθανότατα θα έρθει τρίτος.

Ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο που θα εισπράξει και ένα μέρος της συνολικής αντιμνημονιακής αγανάκτησης, με έναν αξιόπιστο επικεφαλής, θα αφαιρέσει σχεδόν κάθε ελπίδα από το Δημήτρη Κωστούρο να διεκδικήσει και πάλι τη Δημαρχία του.

Από την άλλη ο Γραμματικόπουλος με συνεπή, συνεχή και ουσιαστική αντιπολίτευση, τρία χρόνια τώρα, με παρουσία παντού, σε όλα τα διαμερίσματα και προσέγγιση σε νέους ανθρώπους αλλά και παλιούς έμπειρους, έχτισε ένα συνδυασμό έτοιμο όχι μόνο να δώσει τη μάχη των εκλογών αλλά και να κυβερνήσει αύριο το Δήμο.

Έχοντας ως προίκα το προ τριετίας ποσοστό του 18%, ανεξάρτητος απέναντι σε τέσσερα ψηφοδέλτια τότε, έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά τον μακρύ προεκλογικό του δρόμο.

Δυο πρόσωπα που μπορούν να παίξουν ρόλο είναι ο Τάσος Σαλεσιώτης και ο Ραφαήλ Μπαρού.

Όχι πλέον σαν πρωταγωνιστές επικεφαλής συνδυασμών, όμως και οι δυο έχουν ένα ισχυρό κύκλο επιρροής που μπορεί να φανεί κρίσιμος στην τελική έκβαση του αποτελέσματος.

Όσον αφορά τη συγκρότηση του προοδευτικού ψηφοδελτίου, η παρουσία του Μπάμπη Αντωνιάδη και Κώστα Καράπαυλου στην τελευταία συγκέντρωση, χωρίς να προδικάζει τίποτα φυσικά, είναι καλό σημάδι.

Αυτή είναι μια πρώτη καταγραφή από τον Prefadoro της κατάστασης στο Δήμο Ναυπλιέων, τέσσερις μήνες στην πολιτική είναι τεράστιος χρόνος, θα υπάρξουν αλλαγές, μεταβολές και απρόοπτα.

Εδώ είμαστε, να αποτυπώνουμε την επικαιρότητα με το δικό μας τρόπο και γραφή.

Ευπρόσδεκτες αντιδράσεις και αντίλογος, μόλις ξεκίνησε ο προεκλογικός μαραθώνιος.

Prefadoros