Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Άγνοια; Σύγχυση; Προσπάθεια παραπληροφόρησης ή μήπως τίποτα χειρότερο;

Τη δεκαετία του 60, ο αείμνηστος Καθηγητής μας Γυμναστής Δημήτρης Ολάνης, συνήθιζε να πηγαίνει πίσω από την τάξη που έκανε ασκήσεις με τα παραγγέλματα του, στο προαύλιο του Α Γυμνασίου και να παρακολουθεί πως κάναμε τις ασκήσεις.

Πρόσεχε βέβαια και αν είμαστε συγκεντρωμένοι, γιατί όσο να΄ναι πέρναγαν περαστικοί και μας έβλεπαν, αλλά και κορίτσια από τα παράθυρα.

Όταν λοιπόν ο αείμνηστος Ολάνης αντιλαμβανόταν κάποιον να "παρεκτρέπεται", τον πλησίαζε από πίσω και δίνοντας μια φιλική περισσότερο σφαλιάρα, έλεγε, "Prefadore συνελήφθεις κλέπτων οπώρας" και έπεφτε το σχετικό γέλιο και καζούρα.


Το θυμήθηκα το πρωί, ανοίγοντας το mail μου και βλέποντας το σχόλιο συμπολίτη μας (τα στοιχεία του στον Prefadoro), που με κάνουν να επανέλθω, όχι τόσο για το θέμα της κρουαζιέρας, που τα είπαμε όλα, όσο για το αν ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος αντιλαμβάνεται τη σημασία κάποιων εννοιών, κάποιων πραγμάτων, όταν κατηγορεί αντιπάλους για άγνοια και μιζέρια αλλά και υποτιμά βάναυσα συμπολίτες που δεν συμφωνούν μαζί του.

Θυμηθείτε τι μας έλεγε προχθές, θα ξαναδημοσιεύσω το βίντεο, για το Λιμάνι του Ναυπλίου και πως προσπάθησε να "μπουρδουκλώσει" το θέμα της προτεραιότητας προορισμών τουρισμού κρουαζιέρας, με το θέμα του τουριστικού Λιμένα που περιλαμβάνει απλώς τη χωροθετημένη από το 2009 περιοχής που θα, αν και όταν, κατασκευαστεί η Μαρίνα, δηλαδή τελείως άλλο θέμα.

Δεν ξέρω πως λέγεται αυτό, ας ρωτήσει τους τρεις έγκριτους Νομικούς που έχει στο Συνδυασμό του ο κ. Κωστούρος, αυτό που ξέρω είναι ότι δεν μπορεί να κατηγορεί συμπολίτες για θέματα που καταφανώς είναι μακρυά από την πραγματικότητα, κουνώντας απλώς, δείχνοντας χάρτες στην κάμερα που αφορούν άλλο θέμα και όχι αυτό για το οποίο είχαν προηγηθεί τα ερωτήματα.

Ξέρω, είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος τέτοια θέματα, όμως είναι και πολύ σημαντικά αλλά και απασχολούν πολλούς συμπολίτες που δεν αρκούνται σε τηλεοπτικούς μονολόγους και ψάχνουν βαθύτερα.

Ένας από αυτούς λοιπόν, μου γράφει:      

"Χωρίς να γνωρίζω για το θέμα και απλώς μελετώντας την ΚΥΑ βλέπω η κατασκευή μαρίνων (και αγκυροβολίων, καταφυγίων) είναι στον "Τουρισμό με σκάφη αναψυχής (Γ2) και όχι στον "Τουρισμό κρουαζιέρας (Γ1).

Επίσης αν στη παράγραφο που αναφέρεται στη δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας και όπως είπε ο Δήμαρχος μιλάει κατά προτεραιότητα και το Ναύπλιο ΔΕΝ αναφέρεται γιατί είναι ένα βήμα μπροστά τότε αναρωτιέμαι γιατί αναφέρονται κάποια λιμάνια που είναι άλματα (κι όχι βήματα) μπροστά (πχ. Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ρόδος)."

Όταν ένας πολίτης, ομολογώντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει το θέμα, έχει τέτοιες καταλυτικές απόψεις, τι περιμένει ο κ. Κωστούρος;

Σε ποιους τελικά απευθύνεται;

Να επαναλάβουμε τα επίμαχα σημεία της Απόφασης, που και ο ίδιος επικαλείται:

"(Γ1) Τουρισμός κρουαζιέρας
Στρατηγικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης:
α. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων και δημιουργία πυλών εισόδου επιβατών κρουαζιέρας (home ports) με σύγχρονες εγκαταστάσεις κατά προτεραιότητα σε αναπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και μητροπολιτικές περιοχές που διαθέτουν αεροδρόμια διεθνών συνδέσεων.
β. Δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας (ports of call) σε λιμάνια που έχουν ήδη δυνατότητα, ή μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Κατά προτεραιότητα οι περιοχές αυτές είναι: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδος, Βόλος, Καβάλα, Κως, Πάτμος, Πύλος, Μύκονος, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη.
γ. Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας στον Πειραιά, στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Όρμου και στο Λαύριο.
δ. Ανάδειξη των σταθμών κρουαζιέρας σε πολυθεματικούς προορισμούς μέσω διασύνδεσής τους με τα θεματικά δίκτυα των ευρύτερων περιοχών (πολιτιστικά, θρησκευτικά, φυσιολατρικά κ.ά.).
ε. Εξασφάλιση πρόσβασης των επιβατών κρουαζιέρας στους τουριστικούς πόρους των ευρύτερων περιοχών των σταθμών (βελτίωση συγκοινωνιών, διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.).
στ. Πρόβλεψη διαχωρισμού λιμενικής ζώνης σε ζώνη για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας και ζώνη εμπορικού/επιβατικού−ακτοπλοϊκού λιμένα και προσδιορισμός χρήσεων στην λιμενική ζώνη για εξυπηρέτηση τουρισμού κρουαζιέρας με αντίστοιχες λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις.
ζ. Ανάπτυξη στις παρυφές των σταθμών κρουαζιέρας χώρων εμπορικών χρήσεων, ψυχαγωγίας και προώθησης τοπικών προϊόντων.
η. Διαχείριση των επισκεπτών κρουαζιέρας με σκοπό αφενός την βέλτιστη εξυπηρέτησή τους και αφετέρου την προστασία του προορισμού από τις ταυτόχρονες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που εξαντλούν τα όρια των διαθέσιμων υποδομών.
(Γ2) Τουρισμός με σκάφη αναψυχής
Στρατηγικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης:
α. Πύκνωση του δικτύου τουριστικών λιμένων (μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια) λαμβάνοντας υπόψη:
αα. Τις θέσεις των ήδη χωροθετημένων τουριστικών λιμένων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Χάρτη Χωρικής Οργάνωσης Δικτύου Τουριστικών Λιμένων και παρατίθενται στο Παράρτημα με τίτλο «Κατάλογος χωροθετημένων τουριστικών λιμένων», που αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της απόφασης αυτής."

Θυμηθείτε από που ξεκίνησε ο Prefadoros το θέμα, μετά τη δημοσιοποίηση, με μια απλή παρότρυνση να κινητοποιηθεί ο Δήμος και να διεκδικήσει την αλλαγή της Απόφασης, που δεν συμπεριλαμβάνει το Ναύπλιο στις προτεραιότητες τουρισμού κρουαζιέρας, όπως άλλωστε έκαναν στη Λακωνία για το Λιμάνι του Γυθείου, που το κράτος έχει δαπανήσει 22 εκατομμύρια και όχι τα τρία για το Ναύπλιο που επικαλείται ο Δήμαρχος.

Αντί λοιπόν ο κ. Κωστούρος να κινητοποιηθεί και να επιδιώξει την αλλαγή, θεώρησε καλό να επιτεθεί με αλλοπρόσαλλα και τουλάχιστον άσχετα επιχειρήματα, κατά των συμπολιτών που ανέδειξαν το θέμα.

Το συμπέρασμα του Prefadorou και νομίζω κάθε λογικού και νηφάλιου πολίτη είναι ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Αδυνατώ να το ερμηνεύσω, πανικός και αλαζονεία; Ανάγκη κάθε στιγμή απόδειξης και επιβεβαίωσης; Ποιου και γιατί;

Μήπως να καταργήσουμε τις αντίθετες φωνές; Την Αντιπολίτευση;

Μήπως να ρωτάμε ότι θέλει ο Δήμαρχος; Μήπως η Αντιπολίτευση να προτείνει ότι θέλει ο Δήμαρχος;

Συνιστώ ψυχραιμία, τρεις μήνες μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλο διάστημα.

Prefadoros

Ξανά η απόφαση:

http://www.eetaa.gr/nomothesia/fek/fek/f_908.pdf

Ξανά το βίντεο: