Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

"Πυρ ομαδόν" κατά Χειβιδόπουλου και Περιφέρειας Πελοποννήσου

Εκεί που επισήμανα, μόλις χθες, ότι δεν αντιπολιτεύεται κανένας την Ενότητα Αργολίδας και τον Τάσσο Χειβιδόπουλου, δημοσιοποιήθηκαν οι έντονες αντιδράσεις του Περιφερειακού Συμβούλου και πρώην Νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου αλλά και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πουλοκέφαλου που βάζουν φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό.

Την ίδια ώρα ο Τάσσος Χειβιδόπουλος απαντούσε στον Prefadoro στα ερωτήματα που έθεσα, πάλι χθες, δίνοντας τη δική του διάσταση στην οπτική και αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Δημοσιοποιώ πάντα όλες τις απαντήσεις και όσους με τιμούν να απαντήσουν και αυτό κάνω και τώρα, αν και ο Τάσσος Χειβιδόπουλος γράφει μάλλον σε χαλαρό και φιλικό στυλ που δεν ξέρω αν θα ήθελε να δημοσιευτεί.


Ας είναι, αναλαμβάνω την ευθύνη με δυο μόνο παρατηρήσεις, καλό θα ήταν η ενημέρωση με τέτοια επισημότητα και στοιχεία, για τα οποία επιμένω, να μην γίνεται τρεις μήνες πριν από τις εκλογές αλλά τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο, δεν αμφισβήτησα την εντιμότητα σε καμιά περίπτωση και η αλαζονεία έχει πολλές μορφές.

Θεωρώ ατυχές το παράδειγμα για την περίπτωση Βουδούρη, τις ίδιες αντιδράσεις είχε και στο ΠΑΣΟΚ το 2010 η υποψηφιότητα Τατούλη και δεν σχολιάζω περαιτέρω τα περί ΠΑΣΟΚ.

Ταυτίζομαι με το χιούμορ του και θα γίνω πιο "συμπονετικός" λόγω διδύμων, αυτές είναι χαρές.

Δημοσιεύω και τις ανακοινώσεις του Βασίλη Σωτηρόπουλου, που νομίζω στοιχειοθετεί πολύ πειστικά τις αντιρρήσεις για την προωθούμενη λύση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και την διαφαινόμενη στήριξη στον Τατούλη από πλευράς ΝΔ αλλά και την ιδεολογικοπραγματική τοποθέτηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, που απευθύνεται προσωπικά στον Τάσσο Χειβιδόπουλο.

Όπως καταλαβαίνετε η μάχη μόλις ξεκίνησε.

Prefadoros


Η επιστολή Χειβιδόπουλου στον Prefadoro:

Αγαπητέ πρεφαδόρε.
Συνοπτικά και με τη σειρά που τα έθεσες:
1. Είναι κοινώς παραδεκτό σε όσους έχουν ασχοληθεί με την Ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία ότι τα σοσιολδημοκρατικά κόμματα ήταν αυτά που πήραν στην πλάτη τους την εξελικτικότητα του πολιτικού συστήματος. Ουδέποτε κάποιο συντηρητικό ή άλλου είδους κόμμα επέφερε κάποια ουσιαστική αλλαγή στα τεκταινόμενα της πολιτικής ζωής στην χώρα του. Ακόμα και η θεωρία των συνεργασιών πολιτικών δυνάμεων στην χώρα μας, έγινε πράξη γιατί το Πασόκ ακολουθώντας μια υπερβατική λογική προτίμησε τη φθορά της συγκυβέρνησης μιας χώρας εν τρικυμία, παρά την εκ του ασφαλούς κριτική από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μήπως θα έπρεπε το Πασόκ ακολουθώντας τα χνάρια του Σύριζα να μην συνδράμει στην δημιουργία κυβέρνησης μετά τις δεύτερες εκλογές του 2012 και να οδηγηθούμε για τρίτη φορά στις κάλπες με απροσδιόριστα για τη χώρα αποτελέσματα; Πέραν τούτου, η κοινωνία αλλάζει, η οικονομία αλλάζει, το περιβάλλον αλλάζει… τα κόμματα και οι υποστηρικτές τους δεν μπορούν να παραμένουν στάσιμοι. Δυστυχώς είναι μια διεργασία που δεν χωνεύεται εύκολα και πιο τρανές και πρόσφατο παράδειγμα, δεν είναι άλλο, από την αντίδραση των οργανωμένων μελών του Σύριζα στο άκουσμα της δήλωσης του υποψηφίου Περιφερειάρχη του κόμματος Οδυσσέα Βουδούρη, περί ανεξάρτητου ψηφοδελτίου. Σταματώ εδώ όμως γιατί εγώ δεν είμαι ούτε blogger ούτε μέλος ενός φόρουμ για την πολιτική ιστορία του κόσμου.
2. Σε ότι έχει να κάνει με τα έργα της Π.Ε. Αργολίδας που έγιναν – γίνονται επί της δικής μου θητείας σε προσκαλώ να παρευρεθείς στη συνέντευξη τύπου που θα δώσω εντός του Φεβρουαρίου με ακριβώς αυτό το θέμα και η οποία θα περιέχει οπτικό και έντυπο υλικό με αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τους παρευρισκόμενους. Εννοείται ότι θα δεχθώ και με χαρά θα απαντήσω, σε κάθε ερώτηση που θα μου απευθυνθεί.
3. Σε ότι έχει να κάνει με τον αν είμαι ο πιο τυχερός αιρετός της Αργολίδας όλων των εποχών θα διαφωνήσω γιατί διαχειριζόμαστε ως Περιφερειακή Αρχή κάθε χρόνο έναν ολοένα και πιο κουτσουρεμένο προϋπολογισμό και γιατί επιπλέον η καχυποψία και η αμφισβήτηση του κόσμου «έχει πιάσει ταβάνι».
4. Για το εάν έχω βαρύ ή χαλαρό πρόγραμμα, απλά έλα να περάσουμε ένα 24ωρο μαζί με εμένα και τους συνεργάτες μου. Ένα μόνο θα σου πω. Είμαι πατέρας διδύμων εδώ και τέσσερις μήνες και ήδη διακατέχομαι από τύψεις για τον χρόνο που τους αφιερώνω.
5. Για το δημόσιο χρήμα που διαχειρίζομαι δεν έχω να πω πολλά. Τηρούνται κατά γράμμα οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την επιλογή και την εξόφληση των προμηθευτών μας. Αν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή σου, να το συζητήσουμε, χωρίς διάθεση ανθρωποφαγίας βεβαίως.
6. Τέλος για το αν είμαι αλαζόνας ή όχι, νομίζω πως και μόνο το γεγονός ότι λαμβάνεις απάντησή μου οποτεδήποτε μου απευθύνεσαι, είναι αρκετό για να με χαρακτηρίσεις.

Υ.Γ
Μην εκμεταλλεύεσαι την θετική μου διάθεση για διάλογο. Όπως σου είπα έχω και νεογέννητα δίδυμα…


Επιστολή Σωτηρόπουλου:

Του Β. Σωτηρόπουλου
Περιφερειακού Συμβούλου

-Πρόχειρος σχεδιασμός με ατέλειες και ελλείψεις
-Ερωτήματα και φόβοι ακυρώσεως του έργου
-Απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση υπέρ Τατούλη

Η Διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελ/νήσου, η πλέον αρμόδια υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των τμημάτων περιβάλλοντος και υδροοικονομίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, ουσιαστικά με τις παρατηρήσεις και σοβαρές επιφυλάξεις που καταγράφει στην εισήγησή της προς το Περιφ. Συμβούλιο για τη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελ/νήσου με Σ.Δ.Ι.Τ.» είναι αρνητική για το σχεδιασμό και την κατασκευή του ανωτέρω έργου ! .
Και στις τρεις (3) διαχειριστικές ενότητες του συνόλου της Περιφέρειας υπάρχει, όπως αναλύεται, πρόχειρος σχεδιασμός με ατέλειες, ελλείψεις και προβλήματα στους τομείς χωροθέτησης, οδικών αποστάσεων, κέντρων βάρους παραγωγής αποβλήτων, κόστους συλλογής, μεταφοράς, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πιθανής μεγάλης επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από επικίνδυνες ουσίες, κόστους λειτουργίας εγκαταστάσεων (ΣΜΑ) και του συνόλου λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (Δ.Σ.Α.), γης υψηλής παραγωγικότητας κ.λ.π.

Ακόμη δεν τεκμηριώνεται από την τεχνική περιγραφή η επάρκεια της μονάδας μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας βάσει του όγκου των διαχειριζομένων αποβλήτων.

Έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και από επιστημονικούς φορείς, ειδικούς επιστήμονες, από ειδικούς συνεργάτες Δήμων, πολίτες κ.λ.π.

Μόνο ο προϊστάμενος της Δ/νσης τεχνικών έργων της περιφέρειας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των συναφών στοιχείων για την κατασκευή και την λειτουργία του έργου, έμεινε ικανοποιημένος και εισηγήθηκε θετικά προς το Περιφ. Συμβούλιο!

Η προβληματική αυτή μελέτη ψηφίστηκε με 28 ψήφους (κατά πλειοψηφία) από το Περιφ. Συμβούλιο σε μία συνεδρίαση παρωδία με την προστασία των ΜΑΤ και τους πολίτες απ’ έξω διαμαρτυρόμενους και τους δημάρχους απόντες – Τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας, πλην τριών, αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, διότι δεν έγιναν δεκτές προτάσεις τους για την διαδικασία σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου -. Επίσης αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι των οικολόγων και της Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Τέσσερα μέλη της πλειοψηφίας του Περιφ. Συμβουλίου δεν ψήφισαν την Μ.Π.Ε.

Είναι αδιανόητο και απαξιωτικό για ένα Περιφ. Συμβούλιο να φθάσει στα έσχατα σημεία λειτουργίας λόγω της τακτικής του Περιφερειάρχη και των στενών συνεργατών του.

Να μην έχουμε καμία ενημέρωση για δύο χρόνια για την πορεία του σχετικού διαγωνισμού - να έχουν παραχωρηθεί όλες οι αρμοδιότητες για την χωροθέτηση - την μέθοδο διαχείρισης των αποβλήτων και το κόστος λειτουργίας, το οποίο θα επιβαρυνθούν τελικά οι πολίτες, στην ανάδοχο εταιρεία και συγχρόνως να διατυμπανίζουμε τον διάλογο με τον πολίτη, ότι σεβόμαστε τη γνώμη του και δεν αποφασίζουμε χωρίς τη συγκατάθεσή του, ενώ του απαγορεύουμε ακόμη και την παρουσία του στο Περιφ. Συμβούλιο !

Η τακτική αυτή υποβιβάζει τη νοημοσύνη μας δεν σέβεται τον πολίτη είναι αντιδημοκρατική και επικίνδυνη. Είναι πολιτικός εμπαιγμός.

Πολλά σχόλια και ερωτηματικά έχει προξενήσει η κοινή υπουργική ανακοίνωση τριών κορυφαίων υπουργών δια της οποίας εκφράζεται η ικανοποίησή τους για την πορεία του έργου και η δέσμευσή τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκληρωσή του. Το θεωρούν δε «μοντέλο πρότυπο» για να το ακολουθήσουν και οι άλλες Περιφέρειες.

Ειλικρινά ευχόμεθα να μην διαψευσθούν.

Πριν από λίγους μήνες είχαν επισκεφθεί 4 υπουργοί την Τρίπολη και σε κοινή συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη ανακοίνωσαν την ανάδειξη του αναδόχου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού!

Εμείς οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, ανησυχούμε για την τύχη αυτού του έργου. Δεν είμαστε αντίθετοι στην υλοποίηση έργων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. – είμαστε αντίθετοι σε πρόχειρους και αδιαφανείς σχεδιασμούς για μεγάλα έργα χωρίς την ενημέρωση και την συναίνεση της κοινής γνώμης.

Σε αυτή την κρίσιμη εποχή τα χρήματα τα οποία διατίθενται για το έργο είναι πολλά και ίσως δεν υπάρξουν στο μέλλον. Οι ελλείψεις όμως και οι ατέλειες όπως σημειώνονται από πολλές δημόσιες υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς, ειδικούς επιστήμονες κ.λ.π. στον σχεδιασμό διαχείρισης των αποβλήτων, εάν δεν βελτιωθούν και δεν προσαρμοστούν στα επίκαιρα δεδομένα της Περιφέρειας και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ίσως ακυρώσουν το έργο.

Τότε θα είναι αργά για αναζήτηση ευθυνών.

Όλοι γνωρίζουμε την αναγκαιότητα αυτού του σημαντικού έργου, τα προβλήματα που έχει η χώρα μας στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτή η απροκάλυπτη παρέμβαση της Κυβέρνησης, σ’ αυτόν τον προεκλογικό χρόνο υπέρ του κ. Τατούλη είναι για πολλούς ακατανόητη.

Φαίνεται ότι διάφοροι κύκλοι της Ν.Δ. ανακάλυψαν με καθυστέρηση 4 ετών «ανεξάρτητο» υποψήφιο για την Περιφέρεια της Πελ/νήσου.

Δεν έχουν όμως αντιληφθεί ότι οι αποφάσεις της «παρεούλας» δεν θα ευδοκιμήσουν. Το πολιτικό κόστος όμως της παράταξης ποίος θα το χρεωθεί;

Η παράταξή μας έχει σταθερές αρχές και πολιτικές οι οποίες εκφράζουν την βούληση των ψηφοφόρων της και πολλών άλλων ακόμη.

Γι’ αυτές τις οβιδιακές μεταμορφώσεις, οι οποίες εκκολάπτονται, κάποιοι θα πρέπει να μας ενημερώσουν και να μας τις εξηγήσουν.


Επιστολή Πουλοκέφαλου:

Σύντροφε Τάσο,

Επειδή δεν πρέπει να υπάρχουν οφειλές, σου απαντώ ευθέως για την αναφορά σου περί « κουρασμένων πού εγκαταλείπουν ».

Εμείς που έχουμε μάθει τα «πολιτικά μας γράμματα» κάτω από την ίδια στέγη, έχουμε τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε με πολιτικούς όρους και κυρίως να καταλαβαινόμαστε.

Μπορεί ο καθένας «εκ του ασφαλούς» να υπερασπίζεται τη θέση του όπως αυτός νομίζει. Όμως να γνωρίζεις ότι στο καλάθι κάποιων οι παραμορφωτικοί φακοί και το «λιβάνι» δεν υπήρχαν ποτέ, υπήρχαν όμως πολιτικές θέσεις και πολιτικές αρχές.

Αδιαπραγμάτευτη πολιτική αρχή, επιβάλει άρνηση, σε ιστορικούς συμβιβασμούς αντίθετα σε αξίες που υπηρετήσαμε χρόνια τώρα.

Ο καθένας μας πρώτιστα πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις του και να αρνείται συμπράξεις που παραβιάζουν αυτές τις αρχές.

Από πότε η εκφορά καθαρών πολιτικών εξηγήσεων είναι πράξη επιλήψιμη και προσδιορίζεται με χαρακτηριστικά «κουρασμένων αναχωρητών»;


Αν αυτό, Τάσο,

το καταλάβεις θα έχεις κάνει ένα θετικό κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός.

Σε κάθε περίπτωση όμως να γνωρίζεις ότι οι «κομματικοί σφραγιδοφύλακες» έχουν ξεπεραστεί από τη κοινωνία μας και ανήκουν στα αζήτητα της ιστορίας.

Στους μονόδρομους δεν υπάρχουν διλλήματα.

Τώρα μετριούνται τα αναστήματα, σύντροφε!

Ενυπόγραφα
Γιώργος Πουλοκέφαλος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ