Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί το νόμιμο δεν είναι και ηθικό, Δήμαρχε

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Κωστούρος μας είπε ότι δεν καταλαβαίνει τη διαφορά αφού κάποια δαπάνη είναι νόμιμη γιατί δεν είναι ηθική, ταυτίζοντας τις δύο έννοιες και θεωρώντας ότι είναι λάσπη να λέμε ότι είναι μεν νόμιμη μια ανάθεση και συγχρόνως να κατηγορούμε ότι δεν είναι ηθικά σωστή.

Να τα πάρουμε από την αρχή, νόμιμη λοιπόν είναι μια απευθείας ανάθεση που γίνεται από το Δήμαρχο ύψους μέχρι 15.000 Ευρώ και με κάποιες άλλες προϋποθέσεις μέχρι 24.600 Ευρώ με ΦΠΑ.

Αυτά σε γενικές γραμμές και για να μην χαθούμε στις επιμέρους λεπτομέρειες, όπως ότι πρέπει να είναι κάτι επείγον και απρόβλεπτο, για να δικαιολογηθεί η απευθείας ανάθεση, όπως και κάποιες άλλες περιπτώσεις κλπ.

Με απόφαση λοιπόν της Οικονομικής Επιτροπής ή του Δημάρχου, απευθείας δίνονται ποσά 10, 12, 15, 20, 24.000 Ευρώ σε όποιον, στην ουσία, θέλει ο Δήμαρχος.


Ακόμα και αν τηρούνται τα προσχήματα με προσφορές του 0, 1 και 2% είναι φανερό ότι οι αναθέσεις γίνονται ή μοιράζονται σε κάποιους, τους ίδιους συνήθως, εργολάβους.

Να δούμε μια από τις τελευταίες απευθείας αναθέσεις του Δημάρχου, τη νομιμότητα θα την κρίνουν άλλοι, εγώ μπορώ να πω πως πρόκειται για υπέρβαση και σπατάλη, είναι η ανάθεση σε εταιρία για να φτιάξει ένα mini site τουριστικής προβολής και επικοινωνίας του Δήμου Ναυπλιέων.

Πάλι σε ιστοσελίδα πέσαμε Δημήτρη, Απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών µε τίτλο «∆ηµιουργία mini site (Τουριστική ιστοσελίδα ) ως ενότητα τουριστών / επισκεπτών Προώθησης & Προβολής Τουριστικού Προϊόντος ∆ήµου Ναυπλιέων στο ∆ιαδίκτυο (web& social Media)».

Κατ' αρχάς να επισημάνω, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές θυμήθηκε ο Δήμαρχος την τουριστική προβολή και διαφήμιση του Δήμου; Μήπως πήγε σε καμιά έκθεση; Πρόβαλε σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο το Δήμο; Έφτιαξε κάποιο διαφημιστικό σποτ που να παίξει κάπου; Έχουμε ένα ευπρόσωπο και σύγχρονο διαφημιστικό έντυπο; Ακόμα και το ημερολόγιο του Δήμου καταργήσατε, η ιστοσελίδα που υποτίθεται θα ήταν και τουριστική τι έγινε; Μήπως έστησε ένα "ευπρόσωπο" Γραφείο Τουρισμού και πληροφοριών του Δήμου; Μήπως δημιούργησε την Επιτροπή Τουρισμού που προβλέπεται και από τον Καλλικράτη;

Όταν λοιπόν, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές επαναλαμβάνω, αποφασίζει ο κ. Κωστούρος να αναθέσει την κατασκευή ενός mini site, τη χρησιμότητα θα την πούμε άλλη φορά, τότε έχω κάθε δικαίωμα να αμφισβητώ τη σκοπιμότητα και τη μεθοδολογία, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναθέτει λοιπόν ο Δήμαρχος, με απευθείας ανάθεση, στην εταιρεία... που σε ένα googlάρισμα δεν την βρήκα πουθενά, ούτε με το ΑΦΜ στο ΦΕΚ, έναντι 24.354 Ευρώ την "∆ηµιουργία mini site (Τουριστική ιστοσελίδα) ως ενότητα τουριστών / επισκεπτών Προώθησης & Προβολής Τουριστικού Προϊόντος ∆ήµου Ναυπλιέων στο ∆ιαδίκτυο (web & social Media)".

Ακόμα και στις αντιρρήσεις που υπάρχουν, θα αντιπαραθέσω το δικαίωμα του Δημάρχου να κάνει την απευθείας ανάθεση, όμως αγαπητέ κ. Κωστούρο, μια απλή έρευνα αγοράς έδειξε ότι ένα τέτοιο site κοστολογείται πολύ λιγότερο από τα μισά, να μην μιλήσω για νούμερα 2 και 3.000 Ευρώ που μπορούν να την κατασκευάσουν κάποια "τσακάλια" της τεχνολογίας.

Τι σας εμπόδισε να κάνετε έναν απλό διαγωνισμό; Τι σας εμπόδισε να ζητήσετε τρεις προσφορές από καταξιωμένες εταιρείες; Μήπως είναι επείγον; Και πόσο επείγον πια; Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές δεν πείθεται κανείς για το επείγον.

Αν λοιπόν κάνατε διαγωνισμό ή ζητάγατε προσφορές θα μπορούσε να προκύψει όφελος ακόμα και περισσότερο από 10.000 Ευρώ.

Το νόμιμο είναι αυτό που κάνατε κ. Κωστούρο, το ηθικό αυτό που δεν κάνατε, ο διαγωνισμός που θα μείωνε τη δαπάνη και θα είχε όφελος ο Δήμος και ο πολίτης.

Η εξουσία κρίνεται και γι΄ αυτά που δεν κάνει κ. Δήμαρχε, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν διαχείριση Δημοτικού χρήματος.

Prefadoros

Υ.Γ.1 Έχω αναφέρει δεκάδες απευθείας αναθέσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαγωνισμοί ή πραγματική διαπραγμάτευση χωρίς να πάρω απάντηση.

Υ.Γ.2 Τα τελευταία δύο χρόνια, της Δημαρχίας Κωστούρου, έχουν δοθεί σε απευθείας αναθέσεις περίπου 1,5 εκατομμύρια Ευρώ, αν από αυτές που τουλάχιστον ήταν πάνω από 10.000 Ευρώ είχε γίνει διαγωνισμός θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί ακόμη και 300.000 Ευρώ για το Δήμο και για τους Δημότες.

Υ.Γ.3 Όταν η πολύ αξιόλογη και λειτουργική ιστοσελίδα του Μαραθωνίου κόστισε 6.150 Ευρώ, μαζί με την εξάμηνη καθημερινή παρακολούθηση, πως δικαιολογείται το ποσό των 24.354 Ευρώ για ένα mini site;