Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Πόσο κινδυνεύει ο Γιάννης Μανιάτης να χάσει την έδρα;

Είναι γεγονός ότι ο Γιάννης Μανιάτης, πριν κάνει το κόμμα του ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε ήδη να αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή που φλερτάρει με την τρίτη θέση στην Αργολίδα, με βάση τουλάχιστον τα ποσοστά των Βουλευτικών του 2012 και των Ευρωεκλογών του 2014.

Τώρα πλέον φαντάζει πολύ δύσκολο να κρατήσει την έδρα του, την έδρα για το ΠΑΣΟΚ.

Πριν πούμε τους λόγους γιατί είναι δύσκολο, να πούμε ποιο κόμμα θα πάρει την τρίτη έδρα στην Αργολίδα δεδομένου ότι τις άλλες δύο θα πάρουν από μία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ΄αρχήν, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ ή όποιο άλλο κόμμα, να πιάσει πανελλαδικά το 3% ώστε να μπει στη νέα Βουλή και στη συνέχεια να έρθει τρίτο κόμμα σε ψήφους στην Αργολίδα.

Πλην κάποιων τελείως ακραίων περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα το πρώτο κόμμα να περάσει το 66% και κάποιων άλλων στρεβλώσεων του συστήματος, θα πάρει την έδρα το τρίτο κόμμα σε ψήφους στην ΑΡΓΟΛΙΔΑ.

Αυτό συμβαίνει γιατί στις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες όπως η Αργολίδα, δώδεκα τον αριθμό σε όλη την επικράτεια, στην ουσία ισχύει η απλή αναλογική.

Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ είχε μόνο την ΧΑ για να περάσει, τώρα έχει προστεθεί και το "Ποτάμι" και συγχρόνως μειώνεται το ποσοστό του από το "Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών", που δεν ξέρουμε και που μπορεί το ίδιο να φτάσει.

Αυτά λοιπόν τα στοιχεία και η συνολική κακή πανελλαδική επίδοση του ΠΑΣΟΚ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, μας κάνουν να υποθέτουμε ότι η υπόθεση Βουλευτική έδρα για το Γιάννη Μανιάτη, γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Και επειδή όπως καλά γνωρίζετε δεν διστάζω να γράφω τη γνώμη μου, πολλές φορές δυσαρεστώντας και καλούς φίλους, πιστεύω ότι έχει τελειώσει, όχι ο Γιάννης Μανιάτης σαν πολιτικός, αλλά το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον στην Αργολίδα.

Έβλεπα τις φωτογραφίες από την συγκέντρωση-παρουσίαση των υποψηφίων στο Άργος, με ομιλήτρια τη Φώφη Γεννηματά και ειλικρινά είδα ένα παρηκμασμένο σύνολο κάποτε αξιόλογων ανθρώπων, που όμως έχουν ολοκληρώσει εδώ και καιρό ότι είχαν να δώσουν.

Αν εξαιρέσουμε τον Τάσσο το Χειβιδόπουλο, τον Παύλο το Χρηστίδη και έναν(;) δύο ακόμη, δεν υπήρχε νέος άνθρωπος ή σε κάποιο σημαντικό πόστο που να δίνει ελπίδα για το αύριο.

Και αν το ΠΑΣΟΚ παρασύρει και το Γιάννη Μανιάτη, άλλο τόσο και ο ίδιος παρασύρει το ΠΑΣΟΚ, στην παρακμή και την απαξίωση, στην απώλεια τελικά κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ Αργολίδας στη νέα Βουλή, μετά από τριάντα και βάλε χρόνια.

Prefadoros