Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

"Καρδίτσα, Καρδίτσα..." Έβερτ, Σαμαράς, Βενιζέλος

Ο μακαρίτης Μιλτιάδης Έβερτ, που εκτός της πολιτικής του δραστηριότητας και καριέρας, ήταν πασίγνωστος για την αδυναμία του στις μακαρονάδες και τα αστεία που έλεγε (και τον Αζάνγκα), έχει μείνει στην ιστορία και για την αυθόρμητη και ενθουσιώδη ανταπόδοση στο πλήθος με το "Καρδίτσα, Καρδίτσα..." της μεγάλης αγάπης που του έδειχνε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην ομώνυμη πόλη.

Ήταν το 1996, στον προεκλογικό αγώνα, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Έβερτ απέναντι στον Κώστα Σημίτη.

Τότε που ο όγκος μιας συγκέντρωσης έδειχνε και τον νικητή των εκλογών, τουλάχιστον με μεγαλύτερη αξιοπιστία από τις σημερινές δημοσκοπήσεις.

Που το θυμήθηκα θα μου πείτε, μα γιατί ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε από την Καρδίτσα τον προεκλογικό του αγώνα, το περασμένο Σάββατο και περιορίστηκε σε μια σύντομη περιοδεία σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής.

Που οι εποχές που χιλιάδες κόσμου παραληρούσε κάτω από το μπαλκόνι που μιλούσε ο αρχηγός.

Εντάξει, περάσαν τα χρόνια, άλλαξαν τα πράγματα, αν θέλετε έγινε η ανάγκη φιλοτιμία.

Δύσκολο να μαζέψεις κόσμο και δυσκολότερο να τον πείσεις, όταν τον έχεις τσακίσει με την πολιτική σου, με τα μνημόνια και τις εντολές των δανειστών.

Έτσι όσοι έχουν λόγους και δεν μπορούν να το αποφύγουν, πάνε στις ομιλίες με κρύα καρδιά που φαίνεται στις φωτογραφίες, χωρίς ενθουσιασμό, με τη μούρη κατεβασμένη, η αγγαρεία δεν κρύβεται.

Μετά την Καρδίτσα πήγε ο Αντώνης Σαμαράς στη Λάρισα, εκεί που παλιά λέγανε, "όποιος γεμίσει την πλατεία βγαίνει Πρωθυπουργός".

Ποια πλατεία, σοβαροί να είμαστε, σε ξενοδοχείο και πολύ ήτανε.

Την ίδια ώρα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξεκίναγε τον δικό του αγώνα από τη Λακωνία, μετά Τρίπολη και μετά Καλαμάτα.

Τα ίδια και αυτός, λίγα πράγματα, που είναι οι εποχές που σειόταν ο τόπος από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.

Ούτε μια σημαιούλα ρε παιδιά, μα εκλογές είναι αυτές;

Ειλικρινά το λέω και κάντε τις συγκρίσεις με το φωτογραφικό υλικό που μάζεψα, προσπάθησα να δείξω τις καλύτερες γιατί μη νομίζεται ότι κυκλοφορούν και πολλές.

Ο Κωστούρος και ο Γραμματικόπουλος είχαν περισσότερο κόσμο μου φαίνεται στο Αμαλία, στις δικές τους συγκεντρώσεις για τις Δημοτικές εκλογές, στο μικρό μας Ναύπλιο.

Για δείτε και (πάλι) θα με δικαιώσετε.

Prefadoros

Σαμαράς Καρδίτσα




Σαμαράς Λάρισα







Βενιζέλος Σπάρτη




Βενιζέλος Τρίπολη







Βενιζέλος Καλαμάτα





Γραμματικόπουλος


Κωστούρος


Prefadoros