Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί δεν θα φύγουν ποτέ τα σκουπίδια από την Καραθώνα

Μόνο ο Δήμαρχος Ναυπλιέων μπορεί να δώσει λύση, με σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων και με συνοπτικές διαδικασίες, πρέπει να βρεθεί άμεσα άλλος χώρος με τα λιγότερα μειονεκτήματα.

Έχετε αναλογιστεί πόσοι τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται στην Καραθώνα και δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ από εκεί;

Η καταξίωση έρχεται από αποφάσεις που χαράζουν το μέλλον, η διαχείριση του εξορκισμένου παλιού οδηγεί στο τίποτα.

Αφορμή, για την αναφορά του Prefadorou, μια ακόμη "παράσταση" που δόθηκε στην Τρίπολη από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα για τη διαχείριση του προβλήματος των απορριμάτων.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Νίκας, μίλησε ρεαλιστικά και με βάση τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές και πρότεινε η διαχείριση να ανατεθεί στους Δήμους, ώστε να ξεμπλοκάρουν και οι διαδικασίες που όχι μόνο είναι χρονοβόρες αλλά και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Ακούστε τι είπε ο κ. Νίκας, εγώ προσωπικά συμφωνώ απόλυτα,:

"Ας μας δώσουν τα χρήματα που υποσχέθηκε ο αρμόδιος υπουργός του ΥΠΕΚΑ και τότε να αναλάβουμε την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Άλλωστε όποιος έχει τα χρήματα έχει και την αρμοδιότητα. Οι δήμοι είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην υπόθεση των σκουπιδιών και ας μην μας επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες.

Εμείς δεν είμαστε απέναντι στην Περιφέρεια αλλά δεν γνωρίζουμε για το τι ακριβώς θα γίνει και ζητάμε συνεργασία και κοινή γραμμή για την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που δεν θα γίνει πριν το 2015".

Ο κ. Νίκας ξεκαθάρισε την άποψη των δημάρχων και ζήτησε "να τους δοθούν χρήματα για να προχωρήσουν αύριο κιόλας στην προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών με ΚΔΑΥ και μονάδες κομποστοποίησης. Διαφορετικά σε λίγο καιρό 1.5 εκ τόνοι σκουπιδιών θα πνίξουν την περιφέρεια Πελοποννήσου και δεν θα ξέρουμε τι θα να τα κάνουμε".

Και έκλεισε με καταγγελτικό λόγο:

"κάνουμε έκκληση για συνεργασία. Μας ρίχνουν πρόστιμα για να μας καταλογίσουν ευθύνες. Για μας το θέμα αυτό δεν είναι τόσο χρηματικό όσο ηθικό. Να σταματήσει η υποκρισία και να ξεδιπλωθεί επιτέλους μία στρατηγική γύρω από τα σκουπίδια, που μέχρι τώρα δεν υπάρχει".

Καπάκι, διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, ο Πέτρος Τατούλης έδωσε τη δική του διάσταση στο θέμα:

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων και στο θέμα των απορριμμάτων επανέλαβε ότι "η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στους δήμους και η Περιφέρεια έχει μόνο αρμοδιότητα την ολοκληρωμένη διαχείριση και στο θέμα του διαγωνισμού βρίσκονται εντός χρονοδιαγραμμάτων και στα τέλη του 2013 θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος." Πέτρος Τατούλης

Συμπέρασμα, ο Δήμαρχος μιλάει για διαγωνισμό το 2015, ο Περιφερειάρχης το 2013.

Ο Δήμαρχος αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης, μετά βέβαια την ανάθεση αρμοδιότητας και χρηματοδότησης, ο Περιφερειάρχης έχει την "οξύμωρη" άποψη "ευθύνη στους Δήμους αρμοδιότητα στην Περιφέρεια", που ακόμα και αγαθές προθέσεις να έχει, η μέχρι τώρα πολιτική και πρακτική τον διαψεύδουν.

Σε όλα αυτά υπάρχει μια παράμετρος που μπορεί να την αγνοούν οι πολίτες της Πελοποννήσου, που άμεσα ενδιαφέρονται για τα σκουπίδια, όμως είναι όχι απλά υπαρκτή αλλά και κυρίαρχη για τη λύση του προβλήματος.

Δεν είναι άλλη από την εκμετάλλευση των σκουπιδιών που αποφέρει σίγουρο και σε βάθος χρόνου κέρδος, χωρίς άγχος και επιχειρηματικό ρίσκο, αφού όλα είναι εκ των προτέρων ταχτοποιημένα.

Για να καταλήγουμε, Δήμαρχε Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, πάρε το "παιχνίδι" πάνω σου, ξέρεις εσύ όπως τότε στο παρκέ, κάλεσε Νομικούς και πολιτικούς αντιπάλους και ξεκίνα από την Καραθώνα και το Τολό.

Βάλε όρους και όρια στους άλλους Αιρετούς, που κατ΄ανάγκη είναι συνδιαχειριστές, προχώρα σε χωροθέτηση με το μικρότερο κακό, αλλά προχώρα.

Ο πρώτος που θα σε ακολουθήσει και θα σε στηρίξει είναι ο Prefadoros.

Αν τα αφήσουμε, όπως όλα δείχνουν, σε άλλους αρμόδιους, τα σκουπίδια δεν θα φύγουν ποτέ από την Καραθώνα και μεις θα εξαντλούμε το πάθος μας στα "ντόμινο" της Βενετσιάνικης αποκριάτικης βραδιάς, χρήσιμης και απαραίτητης κατά τα άλλα.

Prefadoros