Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία

Προσπαθώ από χτες, τρεις φορές, να γράψω το κείμενο με την επικεφαλίδα που βλέπετε, ανοίγω τον υπολογιστή, μπαίνω στον blogger κοιτάζω τη λευκή οθόνη και το μαύρο πληκτρολόγιο και κάπου εκεί το μυαλό μου μπλοκάρει.

Πέφτουν τόσα πολλά μαζεμένα, τελικά αναρωτιέμαι αν είναι αλήθεια, διαπιστώνω τα μεγέθη που κατακλύζουν τη ζωή μας, σκέφτομαι την αυθαιρεσία των αποφάσεων, μπαίνει αυτόματα το ερώτημα, λειτουργεί κάποια έστω μορφή Δημοκρατίας στη χώρα;

Όταν ένας άνθρωπος, ο Πρωθυπουργός, αποφασίζει στην ουσία για όλα τα θέματα της ζωής των πολιτών και της χώρας, όταν οι διάφοροι αιρετοί εκπρόσωποι στη Νομοθετική και Εκτελεστική εξουσία απλά επικυρώνουν αποφάσεις που καθόλου ή ελάχιστα γνωρίζουν και διαμορφώνουν, τότε αυτό το πολίτευμα δεν μπορεί να λέγεται Δημοκρατία.

Δεν θα αναφερθώ σε διάφορες παρενέργειες, στρεβλώσεις, μικρές αυθαιρεσίες της εξουσίας που με τον καιρό ανεχτήκαμε και κάποιοι μάλιστα τις θεωρούν και φυσιολογικές.

Μπορεί όμως ο ουσιαστικά ισχυρότερος άνθρωπος στη διακυβέρνηση της χώρας, ο Πρωθυπουργός, να καταπατά τον υπέρτατο Νόμο της Δημοκρατίας, το Σύνταγμα, που θα πρέπει πρώτος αυτός να υπερασπίζεται την ευλαβική τήρησή του;

Αυθαιρεσία; αλαζονεία; αυταρχισμός; θέλετε ανάγκη; θέλετε υποχρέωση; θέλετε "έτσι πρέπει να γίνει"; ναι, ότι και να είναι, το πρώτιστο καθήκον και η υψηλότερη αποστολή είναι η εφαρμογή των Νόμων και η υπεράσπιση του Συντάγματος για τον Πρωθυπουργό.

Όλα τα άλλα, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων και των όποιων δυσκολιών που κατά καιρούς πλήττουν μια  Δημοκρατική χώρα, είναι δευτερεύοντα και με ελάχιστη σημασία μπροστά στην εφαρμογή των Νόμων της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα του Συντάγματος.

Όποιος δεν το καταλαβαίνει, κυρίως όμως όποιος γνωρίζοντας το παραβαίνει, μόνο ως εχθρός της Δημοκρατίας μπορεί να χαρακτηριστεί.

Βαριές κουβέντες, ταιριάζουν όμως σε αυτούς που καταπατούν το Σύνταγμα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, Συνταγματολόγος, Υπουργός πολλών Κυβερνήσεων, Βουλευτής με μακρά κοινοβουλευτική θητεία, από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που καθόρισαν την πορεία αυτής της χώρας, ήταν σαφέστατος για την παραβίαση του Συντάγματος.

Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά σε πλήθος άλλων Καθηγητών και Νομικών που τοποθετήθηκαν για τις παραβιάσεις του Συντάγματος και των Νόμων, για το κλείσιμο της ΕΡΤ, γιατί δεν θα προσθέσει τίποτα στην αυτονόητη και αυταπόδεικτη παραβίαση που όλοι αντιλαμβάνονται.

Δύσκολο να γράψεις, δύσκολο να περιγράψεις, δύσκολο να χαρακτηρίσεις, πολύ δύσκολο να απευθύνης κατηγορίες, ακόμα δυσκολότερο γι΄αυτούς που έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

Όμως η σιωπή είναι συνενοχή, η αδιαφορία έγκλημα, δεν πρόκειται για κάτι που απλά διαφωνείς, πρόκειται για το ύψιστο αγαθό, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία

Prefadoros