Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ & ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ» (19/3/2013)

Θα ήθελα χρονιάρα μέρα να γράψω κάτι ευχάριστο ή συγκινητικό, κάτι ευαίσθητο ή για κάποιους ευαίσθητους, κάτι για ορφανά, για ξενιτειά, για μετανάστες, για ανήμπορους, για ελπίδα και υπομονή, για συμπόνοια, λόγια παρηγοριάς, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τη ματαιότητα του πλούτου, την ανθρωπιά.

Δεν μπορώ, πνίγομαι, αισθάνομαι ότι δεν προλαβαίνω, είναι τόσα και τόσο γρήγορα αυτά που είναι άδικα, ψεύτικα και υποτιμητικά για όλους που δεν έχω την πολυτέλεια να γράφω παρά μόνο γι΄αυτά.


Η πολυδιαφημισμένη από το Βουλευτή Αργολίδας και Υπουργό Ενέργειας "Απόφαση ΥΠΕΚΑ για έκπτωση 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα των Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Δημόσια, Εκκλησιαστικά, Αυτοδιοικητικά συσσίτια, ιατρεία, μαγειρεία, κ.ά.)" δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και αρχίζει να ισχύει.

Αυτό λοιπόν που καταλαβαίνει όποιος διαβάζει την επικεφαλίδα, είναι ότι μειώνεται κατά 70% η αξία της κατανάλωσης που πληρώνουν οι Κοινωνικοί Φορείς.

Σωστά; Όχι, λάθος, 70% έκπτωση μόνο για 1.000 ή 1.200 kWh το τετράμηνο, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσό από τη συνήθη κατανάλωση τέτοιων Φορέων που είναι 8.000, 9.000 και πολύ περισσότερες kWh το τετράμηνο.

Για να καταλάβετε δείτε την οικιακή κατανάλωση και χρέωση στο σπίτι σας το τετράμηνο.

Δείτε την απόφαση.

Να επαναλάβω βέβαια, ότι όπως και με το επίσης πολυδιαφημισμένο Κοινωνικό Τιμολόγιο, που και γι΄αυτό το όφελος είναι μικρό, το πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές της ΔΕΗ, εμείς δηλαδή.

Ο Prefadoros έχει αποδείξει ότι σέβεται τους θεσμικούς παράγοντες και κυρίως τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού.

Δεν μπορώ όμως την κοροϊδία, έστω την σκόπιμη αμνησία ιδιαίτερα του Γιάννη Μανιάτη.

Να θυμίσω λοιπόν τι ζητούσε ο Γιάννης Μανιάτης σαν Βουλευτής, πριν από εννέα μόλις μήνες στις 19 Μαρτίου 2013, δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο από αυτό που ζητούσε ο ίδιος από τον τότε Υπουργό.

Ακριβής αντιγραφή από την ιστοσελίδα του Υπουργού:

"Την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε Δημοτικά, Κοινωνικά και Εκκλησιαστικά συσσίτια και παντοπωλεία ζητά ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ε. Λιβιεράτο.
Στο κείμενο της ερώτησης τονίζονται τα ακόλουθα:

«Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλη τη χώρα, προκειμένου με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης να υποστηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 2-2.500 δημοτικά, κοινωνικά, εκκλησιαστικά συσσίτια και παντοπωλεία, καθώς και άλλες ανάλογες δράσεις που προσπαθούν με τη στήριξη των Τοπικών Αρχών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών να ανακουφίσουν την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας.

Σε αυτή την προσπάθεια, θεωρώ ότι πρέπει η Πολιτεία να ανταποκριθεί με μία σαφή και ξεκάθαρη απόφαση για τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, προκειμένου να μειωθούν τα αντίστοιχα λειτουργικά έξοδα. Το σχετικό κόστος σε σύνολο εθνικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προφανώς είναι εξαιρετικά χαμηλό, όμως ο αντίστοιχος συμβολισμός θα είναι εξαιρετικά σημαντικός.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Εάν προτίθεται με Υπουργική Απόφαση να απαλλάξει τα Δημοτικά, Κοινωνικά, Εκκλησιαστικά συσσίτια, παντοπωλεία και ανάλογες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, από το κόστος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω.);»"

Τώρα σαν Υπουργός ο ίδιος δεν "απάλλαξε" ακριβώς από το κόστος παροχής, μπορεί όμως να βγαίνει και να λέει ότι είμαστε ευαίσθητοι για τη φτωχολογιά, αλλά και για άλλους φορείς που προστέθηκαν στην απόφαση και δεν είναι αμιγώς συσσίτια ή κοινωνικές μονάδες αποκλειστικού κοινωνικού σκοπού.

Και να το ξαναπούμε, υπάρχει χρέωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που πληρώνουμε, "Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας", αυτό πάει στην ελάφρυνση που έχουν όσοι υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο που τόσους αγώνες και διαφήμιση έχει κάνει ο κ. Μανιάτης.

Δηλαδή όλοι οι καταναλωτές πληρώνουν ώστε κάποιοι συμπολίτες μας να έχουν μειωμένο τιμολόγιο. Αν είναι έτσι, γιατί θριαμβολογεί ο κ. Μανιάτης; Εμείς, οι καταναλωτές το πληρώνουμε και, πόσα εισπράττονται από τη ΔΕΗ για τις "Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας" και πόσα τελικά αποδίδονται;

Αν προσθέσουμε και τα μπερδεμένα περί αιθαλομίχλης και άρνησης μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο, και φυσικά τα της Αργολίδας, ο Γιάννης Μανιάτης αποχωρώντας κάποια στιγμή από την πολιτική, όπως όλοι, θα συντροφεύεται από τον τίτλο του πιο "πολλά υποσχόμενου κάποτε πολιτικού που έκανε τα λιγότερα και χωρίς μάλιστα να πει έστω ένα όχι".

Το κακό για το Βουλευτή μας είναι ότι πολλοί πλέον αντιλαμβάνονται το πως λειτουργεί πολιτικά και δεν διστάζουν να τον κριτικάρουν ακραία αλλά δίκαια.

Ο Μανιατης δινει τσαμπα ρευμα σε… δεσποινιδες (απο την τσεπη μας)!!!

Οι δυστυχείς κάτοικοι της παλιάς πόλης του Ναυπλίου

Χρόνια πολλά σε όλους και στο Γιάννη Μανιάτη φυσικά.

Prefadoros

Υ.Γ. Τα πετρέλαια και ο εθνικός μας πλούτος είναι ειδικό κεφάλαιο, έχω γράψει αρκετά, σε λίγο καιρό θα τα "σουμάρουμε", ο Prefadoros δεν αδικεί κανέναν.