Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μύκονο, Μονακό ή Κάννες προτιμάτε; Για το Ναύπλιο λέω

Με το που ακούστηκε ότι προχωρά το θέμα της Μαρίνας του Ναυπλίου με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, άνεμος αισιοδοξίας κυρίευσε, εκτός της τοπικής εξουσίας, πλήθος επαγγελματιών της πόλης μας.

Ξαφνικά φαντάστηκαν μερικοί ότι το Ναύπλιο θα κατακλυσθεί από όλους τους "φραγκάτους" ξένους και Έλληνες που έχουν απομείνει, ότι το μαγαζί τους θα γίνει κάτι σαν το "Dubliner" στην Παροικιά, το "Koukoumavlos" στη Σαντορίνη και το "Nammos" στην Ψαρού της Μυκόνου.

Εντάξει, έχουμε και μεις να επιδείξουμε τα δικά μας καλά, αλλά αγαπητοί μου μην τρελαίνεστε.

Με μια μικρή Μαρίνα που θα γίνει, αν γίνει και με πάμπολλες προϋποθέσεις, δεν θα γίνουμε ξαφνικά ούτε Μύκονος, ούτε Μονακό, ούτε Κάννες, όποιος το λέει και το υπόσχεται είναι απλά ψεύτης ή έχει άγνοια.

Κατ΄αρχήν η ουσία της κατασκευής του έργου, από 24 εκατομμύρια Ευρώ που προβλέπονταν με την αρχική μελέτη περιορίστηκαν στα εννέα τόσα Εκατομμύρια, χωρίς να γίνουν εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις γιατί έγινε αυτό.

Μπορεί βέβαια να είπαν τόσο για να πάρει το έργο κάποιος και μετά να προστεθούν με διάφορους τρόπους επιπλέον εργασίες.

Πάντως, όπως έχω ξαναγράψει, αυτή η ιστορία με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα δεν μου γεμίζει καθόλου το μάτι και μου αφήνει πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά, θα τα δούμε στο μέλλον.

Όλοι λοιπόν χαρήκαμε για την προοπτική έλευσης τουριστικών σκαφών στο Λιμάνι του Ναυπλίου και με την δημιουργία των κατάλληλων εγκαταστάσεων που απαιτούνται.

Όπως όμως και σε εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις τους επισημαίνουν οι συμπολίτες, Κώστας Καράπαυλος και Μπάμπης Αντωνιάδης, ξεφεύγουμε από απλές λιμενικές διευκολύνσεις των σκαφών που θα προσεγγίζουν και πάμε σε τεράστιες τσιμεντοκατασκευές που θα αλλοιώσουν τελείως το περιβάλλον, θα επιβαρύνουν με απόβλητα τη θάλασσα και θα κλείσουν τον οπτικό ορίζοντα από την παραλιακή είσοδο της πόλης στο Παλιό Ναύπλιο.

Δείτε το σχέδιο για να καταλάβετε:


Αν συνυπολογίσουμε και τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου και των Αποθηκών που προβλέπονται και κάποια στιγμή θα γίνουν, αποκλείεται και απομονώνεται ένα τεράστιο κομμάτι και χάνει κάθε οπτική επαφή με το Ναύπλιο.

Για να καταλάβουν κάποιοι τη διαφορά, στην Πρόνοια απαγορεύεται ο δεύτερος όροφος πάνω από την 25ης Μαρτίου γιατί "κόβει" τον ορίζοντα προς το Παλαμήδι, που βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα.

Να προσθέσουμε και τα έργα της Ασφάλειας στο Λιμάνι, που ήδη έχουν δημοπρατηθεί και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί, τότε η εικόνα και η λειτουργικότητα του Λιμανιού θα αλλάξει δραματικά, ξεχνάμε αυτό που τώρα βλέπουμε.

Δεν ξέρω ειλικρινά να πω αν θα είναι καλύτερα, μόνο ότι αν γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις με τέτοιες κατασκευές που προβλέπονται, και που είναι μη αναστρέψιμες, φοβάμαι ότι περνάμε σε μια εποχή που και δεν είμαστε έτοιμοι να τη δεχτούμε και αυτή δεν είναι έτοιμη να μας δεχτεί.

Η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη, ελπίζω οι απόγονοι να μη μας "σιχτιρίζουν" γι΄αυτό που θα τους παραδώσουμε.

Prefadoros