Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Το "προνομιούχο" οικόπεδο των 7 στρεμμάτων της μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην Αργολίδα

Παρότι ανακοινώθηκε το Σημείο Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων της Αργολίδας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και δημοσιεύτηκε η περιβαλλοντική μελέτη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τους Δήμους Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών όπου στα σύνορα τους προβλέπεται ο Σταθμός.

Μπορεί να επεξεργάζονται τα δεδομένα οι Τεχνικές τους Υπηρεσίες ή να συμφωνούν απολύτως με τα προτεινόμενα και θεωρούν περιττό να ασχοληθούν και να ενημερώσουν και τους πολίτες, έβρεχε κιόλας.

Ο Prefadoros ήδη σας έχει κάνει μια πρώτη ενημέρωση, εδώ και λίγες μέρες, "Το σημείο συγκέντρωσης των απορριμμάτων της Αργολίδας, στα όρια του Δήμου Ναυπλιέων τελικά" και φυσικά θα συνεχίσει γιατί θεωρεί ότι είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολύ προσοχή, αφού ότι αποφασιστεί τώρα θα έχει εφαρμογή για τα επόμενα τριάντα χρόνια τουλάχιστον.

Πριν δώσω το λόγο σε ένα συμπολίτη μας που έχει σοβαρές ενστάσεις για την τοποθεσία, να σας πω και γω τις πρώτες μου παρατηρήσεις.

1ον. Μου μοιάζει ο χώρος που έχει επιλεγεί τεφαρίκι οικόπεδο, παραδίπλα στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, πολύ κοντά στη θάλασσα και σε δραστηριότητες όπως το ΚΤΕΟ, χώροι βιοτεχνικών και αποθηκευτικών δραστηριοτήτων και αίθουσες αναψυχής.

2ον. Θα χρειαστούν, όπως προβλέπει και η μελέτη, σοβαρές παρεμβάσεις και έργα στο οδικό δίκτυο που δεν διευκρινίζεται ποιον θα επιβαρύνουν, επίσης προβλέπεται σοβαρή επιβάρυνση των κεντρικών οδών.

3ον. Εντύπωση κάνει ότι έχει επιλεγεί για τη μεταφορά των κοντέινερ από το σταθμό μεταφόρτωσης μέχρι τον τελικό προορισμό ο δρόμος από τη Ν.Κίο, τους Μύλους, τον Αχλαδόκαμπο, την Τρίπολη και μέχρι το εργοστάσιο επεξεργασίας έξω από τη Μεγαλόπολη.


Δεν ξέρω αν θα αναπτυχθεί κάποιος διάλογος, δεν ξέρω αν θα συζητηθεί το θέμα διεξοδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι και αν γίνει αυτό, περιοριζόμαστε στις απόψεις πολιτών που ενδιαφέρονται, όπως:

"Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Ότι πρέπει να κλείσουν οι χωματερές το γνωρίζουν όλοι. Όμως όσον αφορά τη λειτουργία όλης της διεργασίας μεταφόρτωσης δεν είναι ακριβώς όπως τα αναφέρεις ή μάλλον όπως τα αναφέρει η μελέτη, είκοσι λεπτά δηλαδή.
Δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη πώς θα διενεργείται η μεταφορά κατά την είσοδο και την έξοδο από το ΣΜΑ. Ο κυκλοφοριακός φόρτος που θα δημιουργηθεί στην περιοχή και πέριξ από βαρέα οχήματα θα είναι τεράστιος. Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο δε μπορεί να εξυπηρετήσει τη διαδικασία. Σαββατοκύριακο απαγορεύεται η κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων. Τα απορρίμματα θα μένουν και ανάλογα με τον άνεμο θα δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα στο τουριστικό Ναύπλιο ή τη γραφική τουριστική Νέα Κίο; Η μελέτη ψεύδεται κατάφορα ως προς τις αποστάσεις από θάλασσα, ρέματα και ειδικών χρήσεων περιοχές. Αδιαφορεί παντελώς για τα ΓΠΣ, τις πολεοδομικές μελέτες των πέριξ δημοτικών ενοτήτων και τη μελλοντική τους ανάπτυξη. Ουσιαστικά συμβάλει στην υποβάθμιση του συνόλου της περιοχής με υποθήκευση της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης της Αργολίδας. Οι κατοικημένες περιοχές είναι δίπλα. Τόσο η επιλογή της θέσης όσο και της δήθεν εναλλακτικής είναι μία κοροϊδία. Αφού ακόμα και η εναλλακτική εμπίπτει στον περιορισμό των ΖΟΕ όπως και των αποστάσεων από τον Ερασίνο. Με ψέματα θα κοροϊδέψουν μία περιβαλλοντική υπηρεσία όπως η ΕΥΠΕ ή είναι πιασμένοι όλοι οι υπάλληλοι;
Υπάρχει μελέτη από την ΤΕΔΚ στο παρελθόν που έχει προτείνει άλλες εναλλακτικές θέσεις όπως αυτή κοντά στη Στέρνα η οποία έχει και άμεση σύνδεση με την εθνική οδό καθώς και τις κατάλληλες αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές. Ούτε αρχαιολογικός χώρος είναι εκεί ούτε τουριστικός.
Γιατί εμένα μου μυρίζει εσκεμμένη υποβάθμιση της περιοχής για να αγοραστούν τζάμπα αργότερα από μεγάλο ξένο επενδυτή;"

Να συμπληρώσω ότι δεν θεωρώ τη σιωπή του Δήμαρχου Άργους-Μυκηνών ως άγνοια, μάλλον πρόκειται για σιωπηρή συγκατάβαση και συμφωνία από τη στιγμή που αποφεύγει την κίνηση των βαριών σκουπιδο-οχημάτων μακρυά από το Άργος και το μεγαλύτερο κάθετο κομμάτι του Δήμου του.

Θα δούμε, τι θα πει η αδύναμη Δημαρχία του Δημήτρη Κωστούρου στο Ναύπλιο.

Για να μην πουν πάλι ότι είμαι προκατειλημμένος, θα περιμένω το καλύτερο, την έκφραση τουλάχιστον άποψης.

Prefadoros

Με τη μπλε γραμμή φαίνεται ο δρόμος που θα ακολουθείται από το Σταθμό Μεταφόρτωσης μέχρι την Τρίπολη.