Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Προεκλογικές φιέστες, πανηγύρια και απέραντες "μπουρδολογίες"

Όταν έχεις ζήσει εδώ και σαράντα χρόνια, από το 1974, όλες τις εκλογές, Βουλευτικές, Δημοτικές, Περιφερειακές, Νομαρχιακές, Ευρωεκλογές, ακόμα και δημοψήφισμα, τέτοιες μέρες, λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου, κάνεις αναπόφευκτα συγκρίσεις.

Δυστυχώς η ουσία και η αντιπαράθεση σε προγράμματα και πολιτικές θέσεις, που παλιότερα κυριαρχούσαν, έχουν δώσει τη θέση τους στην εικόνα και τις εντυπώσεις.


Συνεχής προβολή της εξουσίας, που έχει τον τρόπο και το χρήμα να επηρεάζει και να παρεμβαίνει στα ΜΜΕ, υπαρκτές και ανύπαρκτες επιτυχίες που παρουσιάζονται με χολυγουντιανό τρόπο, συνηθισμένες ετήσιες εκδηλώσεις, ακόμη και θρησκευτικές τελετές, μπλέκονται και ανακατεύονται σαν να είναι μεγάλα επιτεύγματα.

Τα σημαντικά και μεγάλα βέβαια, που είναι λίγα ή ανύπαρκτα, απλά "εντάσσονται" ή προγραμματίζονται για το μέλλον.

Κάθε δραστηριότητα που έχει κάποια επιτυχία, οικειοποιείται αμέσως και γίνεται σημαία των Δημάρχων.

Εδώ και τρεις βδομάδες έχει τελειώσει ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου, όμως είναι ένα καλό θέμα για πολιτική εκμετάλλευση, έτσι είδαμε τη βράβευση όλων λέει των συντελεστών της εκδήλωσης, μόλις προχθές, δηλαδή ο ένας έδινε βραβείο στον άλλον, όλα για την ψήφο.

Αυτά εν Ναυπλίω, γιατί στο γειτονικό Άργος είχαμε την υποδοχή των ηρώων του Παναργειακού που κέρδισαν ένα εκτός έδρας παιχνίδι, σε κάποιο όμιλο της Γ΄ Εθνικής.

Η επιστήμη σίγουρα σηκώνει τα χέρια ψηλά, άσε η σοβαρότητα.

Πέρα όμως από την πολιτική εκμετάλλευση της εξουσίας, που έχει μαχαίρι και πεπόνι, έχουμε και τους νέους υποψήφιους, που οι περισσότεροι θα χαθούν την άλλη μέρα των εκλογών, που για να εντυπωσιάσουν και αφού τα ήδη πολυφορεμένα, ήθος, όραμα, προσφορά τα έχουν πει οι προηγούμενοι, κάτι καινούργιο πρέπει να πουν.

Μια από τις τελευταίες υποψήφιες μας ανακοινώνει:

"Είναι εύκολο να καθόμαστε σπίτι η στα καφενεία και να κρίνουμε (χωρίς να γνωρίζουμε) τους ανθρώπους , τις καταστάσεις και τα πράγματα. Η οικονομική κρίση ΝΑΙ υπάρχει και είναι εδώ τώρα, έτος 2014.

Τι κάνουμε γι’αυτό; ΤΙΠΟΤΑ! Γκρινιάζουμε κατηγορούμε και κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα. Ε, λοιπόν εγώ αποφάσισα να κάνω κάτι γιαυτό. Να βγω από το σπίτι , να ξεβολευτώ , να εκτεθώ και να αγωνιστώ για να ζήσω εγώ και συμπολίτες μου σε ένα καλύτερο τόπο."

Ο Prefadoros χαιρετίζει την απόφασή της να βγει από το σπίτι, να εκτεθεί και να αγωνιστεί, τα άλλα όμως τι τα ήθελε;

Σήμερα ανακάλυψε την οικονομική κρίση; Αν δεν έκανε η ίδια ΤΙΠΟΤΑ μέχρι τώρα, ας περιοριστεί στη διαπίστωση χρησιμοποιώντας ενικό αριθμό, γιατί πολύ απλά υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες που αγωνίζονται από την αρχή της κρίσης και παλιότερα.

Εκεί όμως που υποψήφιος, με περίεργες απόψεις σαν δασοπόνος και περιβαλλοντολόγος, μας "μαλώνει" και από πάνω, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είναι ο κ. Γιώργος Εμμανουήλ.

Για να δούμε τι λέει ο Υποψήφιος με τον Συνδυασμό του Δημ.Κωστούρου “Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα.” :

"Με αφορμή την μικρή σε έκταση πυρκαγιά στην χωματερή της Καραθώνας, υπήρξαν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, οι οποίες νομίζω ότι ήταν ατυχείς και εκ του πονηρού ορμώμενες.
Δυστυχώς επιχειρήθηκε να υπάρξει μια πολιτική σπέκουλα με αφορμή τα απορρίμματα (χωρίς αποτέλεσμα βεβαίως) καθώς ως φαίνεται το πολιτικό ήθος και επίπεδο ορισμένων, προεκλογικά έχει φθάσει στο ναδίρ."

Τι θέλει να πει ο περιβαλλοντολόγος; Πως κρίνει το πολιτικό ήθος; Ποια είναι η σπέκουλα; Έχει σημασία για έναν περιβαλλοντολόγο αν είναι μικρή ή μεγάλη η φωτιά σε ένα παράνομο σκουπιδότοπο; Δηλαδή στην καλοκαιρινή φωτιά ήταν αποδεκτές οι δηλώσεις;

Αλλά παρακάτω είναι όλα τα λεφτά:

"Τέλος δε, θα ήθελα να βάλω ορισμένα ερωτήματα, που ίσως θα πρέπει όλοι μας να εξετάσουμε.
Πρώτον, είναι τυχαία η χρονική περίοδος που ξέσπασε η πυρκαγιά;
Δεύτερον, δεν είναι λίγο περίεργο ότι με μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, υψηλή σχετική υγρασία και με ένα υπόστρωμα (χώματα και μπάζα) που δεν βοηθούν την έναρξη μια φωτιάς, τελικά να έχουμε έναρξη πυρκαγιάς;"

Επειδή και στις προηγούμενες φωτιές είχαμε ακούσει τα ίδια, υποτίθεται λογικά ή πονηρά ερωτήματα, από τους Δημάρχους, μπορώ να απαντήσω στον περιβαλλοντολόγο υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο.

Υπονοεί προφανώς κάποια αόριστα συμφέροντα, για να αποπροσανατολίσει από το κύριο θέμα που είναι η λειτουργία της παράνομης χωματερής στην Καραθώνα.

Αλλά υπάρχει και απευθείας απάντηση, η φωτιά ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 1 το μεσημέρι.

Ώρα και μέρα εργάσιμη, οπότε ο εργολάβος που του είχαν ανατεθεί απευθείας οι χωματουργικές εργασίες στο ΧΑΔΑ, με πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, θα πρέπει να εργαζόταν κανονικά.

Γιατί δεν τον ρωτάτε κ. Εμμανουήλ, αυτός είναι ο πλέον αρμόδιος να σας δώσει τις απαντήσεις, όχι ο Σέρλοκ Χολμς.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την τελευταία παράγραφο, με την οποία κλείνω και προσυπογράφω:

"Νομίζω ότι οι δημότες, είναι αρκετά έμπειροι, αρκετά ώριμοι και καταλαβαίνουν πολύ καλά τι συμβαίνει, όπως επίσης καταλαβαίνουν πολύ καλά και το τι σημαίνει να είναι κανείς πολιτικός καιροσκόπος!"

Ακριβώς.

Prefadoros