Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Πίσω από τον Κολοκοτρώνη η κάλπη

Περιμένοντας την Ανάσταση, προετοιμάζοντας το αυριανό ψήσιμο του οβελία, χαλαρωμένοι και αφημένοι στις ιδιαίτερες στιγμές των ημερών, να δούμε τι γίνεται με τα προεκλογικά μιας και μένει λιγότερο από ένας μήνας πριν από τις κάλπες.

Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε ένα έντονο προεκλογικό κλίμα καθώς όλο και περισσότεροι συμπολίτες ασχολούνται ενεργά και μπαίνουν στο "παιχνίδι" των εκλογών.


Τα συμπεράσματα, από δράσεις και κυρίως αντιδράσεις των υποψηφίων, αυτά που καταγράφουν οι έμπειροι στα εκλογικά, είναι αυτά και που ο καθένας εύκολα διαπιστώνει.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος, παρά τις μικρομεσαίου βεληνεκούς ανακοινώσεις υποψηφίων, τελείως ανομοιογενείς άλλωστε και ετερόκλητες πολιτικά, φαίνεται ότι έχει σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής για τον προεκλογικό του αγώνα, ξόδεψε ένα μεγάλο μέρος από το ενεργητικό του σε αγωνιώδεις, απανωτές εμφανίσεις στα ΜΜΕ, για θέματα αδιάφορα ή που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.

Έτσι δείχνει μόνο πανικό και σύγχυση, καθόλου σιγουριά και στιβαρό πρόσωπο που μπορεί να πάει το Δήμο στην πραγματική επόμενη μέρα που έχει ανάγκη.

Το άγχος δεν κρύβεται, από τη στιγμή που τα μεγάλα έργα που ήθελε να παρουσιάσει προεκλογικά, το Λιμάνι και το αποχετευτικό του Δρεπάνου πάνε πίσω, άσχετα από τους λόγους, το δε Ναύπλιο βρίσκεται σκαμμένο και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτό που θα δούμε όταν τελειώσουν τα έργα θα είναι όμορφο και λειτουργικό.

Στον αντίποδα, Γραμματικόπουλος και Κοκκινόπουλος, όχι μόνο δείχνουν, αλλά πλέον φαίνεται καθαρά σε όλο και περισσότερο κόσμο, ότι έχουν και τη δυνατότητα αλλά και το οπλοστάσιο να διεκδικήσουν στα ίσια τη Δημαρχία από τον Δημήτρη Κωστούρο.

Ο Χρήστος Γραμματικόπουλος όχι μόνο έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τα όποια κενά είχε στο παζλ του ψηφοδελτίου του, αλλά εμφανίζεται πλέον με υπεροπλία σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου Ναυπλιέων, όπου αξιόλογοι και δυναμικοί συμπολίτες έχουν στρατευτεί μαζί του, έτοιμοι για την αλλαγή.

Με καινοτόμες προτάσεις και ουσιαστικό λόγο, με εμπιστοσύνη στο όραμα και το πρόγραμμα του, που κέρδισε με αγώνα, υπομονή και επιμονή, ξεκινώντας από το 2010, βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά με προοπτική να αυξήσει το προβάδισμα του.

Ο Παντελής Κοκκινόπουλος, ευχάριστη έκπληξη και σοβαρή παρουσία, κερδίζει καθημερινά έδαφος με την πρόταση ανατροπής που καταθέτει, μια πρόταση που είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ισχυρή βάση ενός προοδευτικού αυτοδιοικητικού κινήματος, που έχει άλλους στόχους και προτεραιότητες από τις μέχρι σήμερα συμβατικές και επίπεδες, εξαντλούμενες σε όμορφες και από όλους αποδεκτές προτάσεις.

Πιστεύω ότι η λέξη "ανατροπή" σηματοδοτεί αυτό που έλειπε από άλλες προοδευτικές προσπάθειες που κατέληγαν τελικά σε μεγαλύτερη ενίσχυση της συντηρητικής εξουσίας.

Η παρουσία της Μαργαρίτας Καραμολέγκου, σαν επικεφαλής της "Άλλης Πρότασης" μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ενδιαφέρουσα εξέλιξη μιας προσπάθειας που όμως δείχνει να έχει τελειώσει από καιρό.

Αναμφισβήτητα σε άλλη εποχή, με άλλη δυναμική, με προοπτική να πάει την κίνηση πολιτών πιο πέρα, η Μαργαρίτα Καραμολέγκου ίσως να ήταν αυτό που θα ολοκλήρωνε την προσπάθεια.

Τώρα; Τώρα η Μαργαρίτα θα "μαδηθεί" στο αδιέξοδο της "Άλλης Πρότασης".

Σκληρό, δεν έχω μάθει να κοροϊδεύω, σε όποιον αρέσει άλλωστε.

Όχι εγωιστικά, την άποψή μου λέω, θα δούμε στις 18 το βράδυ.

Για το Γιώργο Πινάτση και το ΚΚΕ, ειλικρινά θα ήθελα να ξεπεράσει τους χίλιους σταυρούς και πιστεύω ότι μπορεί, είναι απαραίτητη η παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συμμετοχή και οι παρεμβάσεις άλλωστε του φίλου Ανδρέα Βασιλείου στα Δημοτικά Συμβούλια ήταν αξιοπρεπής, σοβαρή και πάντα για το συμφέρον των απλών πολιτών και του Δήμου.

Στο μικρό διάστημα που μένει μέχρι τις εκλογές, λογικά δεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές, μόνο μικρές νίκες και ήττες για τους υποψηφίους.

Η τελική μάχη θα δοθεί την Κυριακή 25 Μαΐου, η διαφορά θα είναι μονοψήφια και θα επηρεαστεί από την αύξηση του πληθυσμού στο Ναύπλιο και τη μείωση στις περιοχές των πρώην Δήμων Μιδέας και Ασίνης.

Φυσικά και από την αποχή που παραδοσιακά αυξάνεται τη δεύτερη Κυριακή, όμως αυτή τη φορά οι Ευρωεκλογές μπορεί να αλλάξουν και αυτή την παράμετρο.

Καλή Ανάσταση σε όλους, για όλους.

Prefadoros