Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Οι επαγγελματίες πολιτικοί στο Δήμο Ναυπλιέων

Όλοι έχουμε ακούσει το Δήμαρχο Ναυπλιέων, σε κάθε ευκαιρία να λέει, «δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν θα γίνω», κάτι που ακούγεται όλο και περισσότερο και από πολλούς άλλους υποψηφίους.

Μάλλον ο Δήμαρχος θέλει να τονίσει ότι είχε επάγγελμα και μπορεί να το ασκήσει και πάλι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα ασκεί άλλο επάγγελμα, ασκεί τα επαγγελματικά καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του Δημάρχου, όπως άλλωστε και 324 άλλοι Δήμαρχοι.


Μπορεί θεωρητικά, στα λόγια και σύμφωνα με το Νόμο να μην ορίζεται ως επάγγελμα, αλλά όταν έχεις πλήρη απασχόληση και έχεις και σοβαρή οικονομική αντιμισθία, τότε δεν είναι καθόλου πειστικό να λες ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, όντας Δήμαρχος.

Εδώ και επτά χρόνια άλλωστε, πάμε στα οκτώ, όταν αποκλειστικά πλέον "εργάζεται" στο Δήμο, αμείβεται και επιδιώκει με κάθε τρόπο να συνεχίσει για μια μια νέα πενταετία και έχει ο θεός για τη συνέχεια, δεν μοιάζει υποκριτικό να λέγεται από το Δημήτρη Κωστούρο ότι «δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός», με όποια έννοια και αν το λέει;

Εκτός όμως από το Δήμαρχο, η στενή ομάδα συνεργατών του μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως επαγγελματική στα Δημοτικά πράγματα.

Κάποιοι μάλιστα βρίσκονται σε αμειβόμενα πόστα εξουσίας περισσότερα χρόνια και από του Δημάρχου.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα το Δημήτρη Μπακέα, συμπληρώνει οκτώ χρόνια σε αμειβόμενες θέσεις εξουσίας και πάει και για νέα πενταετία.

Οι Δήμας (Μπακέτος) και Λυκομήτρος, επί σειρά ετών κύρια απασχόληση, Αντιδήμαρχοι στους Δήμους Μιδέας και Ναυπλιέων.

Γιάννης Τζαρίμας, το ίδιο με τους άλλους και απαλλαγή από την υπηρεσία του.

Παναγιώτης Βλαχόπουλος, από τη Νέα Τίρυνθα, τα ίδια με τους άλλους, συνταξιούχος και αμειβόμενος.

Η πιο ακραία περίπτωση, μακράν όλων, είναι του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μπούκουρη, που από το 1994 έχει ασκήσει κατά σειρά τα εξής, Νομαρχιακός Σύμβουλος και διάφορα αμειβόμενα πόστα, Δήμαρχος Ασίνης για οκτώ χρόνια και στη συνέχεια Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλιέων, και συνεχίζει.

Υπάρχουν και άλλοι, όπως ο Λάκης Μπαρού που όμως έχει κάνει για λίγο Αντιδήμαρχος, αν και είναι Δημοτικός Σύμβουλος πάνω από είκοσι χρόνια αλλά και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Νίκος Αρματάς που ολοκληρώνει δυο τετραετίες σε αμειβόμενες θέσεις.

Νομίζω το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστο, πάντα υπάρχουν συμπολίτες που στην ουσία, να μην το πω επάγγελμα και τους στεναχωρήσω, η κύρια απασχόληση -μιας και την εργασία μας την κάνανε απασχόληση- τους, είναι ο Δήμος και οι όποιες απολαβές από αυτόν.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχουν προβάδισμα αλλά και κίνητρο, έναντι των άλλων συνυποψηφίων τους, ακόμα και από τα αντίπαλα ψηφοδέλτια, στις προσεχείς εκλογές.

Θα μου πείτε, είναι κακό να αφιερώνει ένας συμπολίτης το χρόνο και την ενέργεια που διαθέτει για να προσφέρει στα κοινά;

Κάθε άλλο, μακάρι όλοι να προσφέρουν στα κοινά, μόνο που όταν αυτή η προσφορά ταυτίζεται με το οικονομικό συμφέρον, αλλά και την με κάθε τρόπο διαιώνιση της εξουσίας, τότε ξεφεύγει από την αγνή πρόθεση προσφοράς και πάει στον επαγγελματισμό, με εισαγωγικά ή όχι.

Αν συνοδεύεται τουλάχιστον από παραγωγή έργου για το σύνολο, τότε χαλάλι.

Συμβαίνει όμως έτσι;

Και κάτι ακόμα, μέχρι και ο Πρόεδρος της Αμερικής κάθεται οκτώ χρόνια, ο δικός μας δέκα, Πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση δεν έχει συμπληρώσει δέκα.

Οι Δήμαρχοι στην Ελλάδα και κυρίως κάποιοι Αντιδήμαρχοι και Σύμβουλοι, κάθονται μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο ή να πάρουν σύνταξη.

Κατά τα άλλα δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

Prefadoros