Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Το Λιμάνι του Ναυπλίου, μονόδρομος τουριστικής ανάπτυξης;

Το να δημιουργείς προσδοκίες, δηλαδή ελπίδα για το μέλλον, με άμεσο όμως πολιτικό όφελος που "εξαργυρώνεται" σε ψήφους, είναι παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος που έχει αποτέλεσμα.

Έτσι δημιουργήθηκε και ένας περίπου μύθος για το Λιμάνι του Ναυπλίου, ότι δηλαδή σε λίγο καιρό δεν θα προλαβαίνουμε να εξυπηρετούμε τους τουρίστες, που θα καταφθάνουν με τα τεράστια κρουαζιερόπλοια και τις πολυτελείς θαλαμηγούς.

Βέβαια, η Ελληνική κινηματογραφική ηθογραφία έχει αναφερθεί από το 1968 στο θέμα, στην ταινία "Γοργόνες και Μάγκες" του αξέχαστου φίλου του Ναυπλίου Γιάννη Δαλιανίδη.


Να ελπίσουμε να μην την πάθουμε και μεις όπως οι καλοκάγαθοι ψαράδες του νησιού.

Εδώ και δυο χρόνια, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να ακούμε για το Λιμάνι, από Υπουργούς, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους και όλους τους σχετικούς και άσχετους που τουλάχιστον κάθε βδομάδα κάτι έχουν να πουν.

Δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα, αλλά δεν είμαστε κακόπιστοι, όλα προχωράνε καλώς, έτσι μας διαβεβαιώνουν.

Όμως, πόσο τελικά και πραγματικά ωφέλιμη θα είναι όλη αυτή η ιστορία; Αναμφισβήτητα το να μπαίνει ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο μέσα στο Ναύπλιο θα είναι εντυπωσιακό, όπως και αν κάποια όμορφα σκάφη μας επισκέπτονται συχνότερα, θα προσθέτουν υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Το οικονομικό όφελος θα είναι αυτό που περιμένουν κάποιοι; Θα πρέπει μονοσήμαντα να προσφέρουμε τα πάντα σε αυτό το είδος τουρισμού υποβαθμίζοντας τα άλλα; Θα πρέπει το Λιμάνι να μετατραπεί στην ουσία μόνο για τουριστική χρήση;

Είναι ερωτήματα που υπάρχουν και που ήδη οι Συνδυασμοί Γραμματικόπουλου και Κοκκινόπουλου επισημαίνουν.

Δεν θα αναφερθώ στην μικρή οικονομική ανάσα που δίνουν οι επισκέπτες της κρουαζιέρας, είναι γνωστό ότι όλα σχεδόν τα χρήματα τα διαθέτουν, είναι προπληρωμένα στο πλοίο, ένας καφές και ένα αναμνηστικό όλα κι όλα, καθώς και ότι είναι τουρίστες που δεν θα ξαναέρθουν.

Το 2013, το Ναύπλιο επισκέφτηκαν 54 κρουαζιερόπλοια που μετέφεραν 23.732 επισκέπτες, δηλαδή 440 επισκέπτες μέσος όρος.

Αυτές τις μέρες είναι η περίοδος που έχουμε αύξηση στις εκδρομές των Σχολείων.

Γύρω στις τέσσερις η ώρα, κάνοντας βόλτα στο Λιμάνι και το Παλιό Ναύπλιο, καταχάρηκα τα χιλιάδες παιδιά που είχαν κατακλύσει την πόλη και είχαν έρθει από όλα τα μέρη της χώρας.

Και φάγανε, και καφέ ή αναψυκτικό ήπιανε, και δωράκι ψωνίσανε και όσα έχουν διανυκτέρευση θα πάνε και μπαράκι το βράδυ και ύπνο στο ξενοδοχείο.

(Έμαθα ότι οι φίλοι Τολιανοί προσφέρουν το δίκλινο με πρωινό 25-30 ευρώ και μπράβο τους.)

Και επειδή κάποιοι θα πουν ότι ο Prefadoros πάλι υπερβάλει για να πλήξει το Δήμαρχο, κάντε διαίρεση και πολλαπλασιασμό και θα καταλάβετε.

Με 10 πούλμαν, μαθητών, ΚΑΠΗ, συλλόγων, που μας επισκέπτονται καθημερινά όλο το χρόνο, έχουμε 500 επισκέπτες, περισσότερους δηλαδή από όσους με ένα κρουαζιερόπλοιο.

Εκτός του ότι κατά κεφαλή αφήνουν πολύ περισσότερα χρήματα, ποιο παιδί δεν θα έχει στο μέλλον στο μυαλό του να ξανάρθει στη μαγική μας πόλη;

Καμιά υποδοχή όμως σε αυτά τα παιδιά, κανένας χορός και κέρασμα, κανένα φυλλάδιο, καμιά ξενάγηση.

Καταλάβατε;

Αν όχι; ...

Prefadoros

Υ.Γ. Προφανώς και θα επανέλθω, έχει πολύ ζουμί το θέμα.