Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Το Ναύπλιο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Ειλικρινά δεν περίμενα να βρει τόσο μεγάλη απήχηση η χθεσινή πρόταση του Prefadorou το Ναύπλιο να διεκδικήσει να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, που μια πόλη της χώρας μας θα έχει την τιμή να είναι ο πρωταγωνιστής του Πολιτισμού για όλη την Ευρώπη.

Η επιτυχία, η επισκεψιμότητα, οι φίλοι και τα like, στη σελίδα που ανοίχτηκε στο facebook, https://www.facebook.com/Nafplio2021 δείχνουν ότι πολλοί φίλοι της ιδέας είναι έτοιμοι να συστρατευτούν ώστε να πετύχουμε το στόχο.

Είχα πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα και από πολλούς "επώνυμους" αλλά και από τους αιρετούς του Δήμου μας, που με διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να ξεκινήσουμε.

Ο Prefadoros ξεκαθαρίζει από την αρχή, δεν διεκδικώ κανένα ρόλο, πλην της απλής συμμετοχής στην προσπάθεια, ούτε καν την πατρότητα της πρότασης, θα ήταν γελοίο και πολύ "φτηνό".

Το γράφω για να αποφύγουμε τον όποιο πιθανό αποπροσανατολισμό, αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή και να συμμετέχει η πλειοψηφία.

Δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε είναι κάπου γραμμένο ότι πρέπει να προχωρήσουμε, σώνει και ντε.

Υπάρχει Δημοτικό Συμβούλιο που πρέπει να πάρει την απόφαση, Δημοτικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί όλους τους Δημότες.

Είμαι σίγουρος ότι ο Δήμαρχος ή οι επικεφαλής των Παρατάξεων, που ήδη γνωρίζουν την πρόταση, θα την φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο για τώρα, όμως πιστεύω ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη συνολική αναβάθμιση, το βήμα, για να μην πω άλμα, μπρος, της πόλης, του Δήμου και των κατοίκων όλης της περιοχής.

Τα οφέλη και το πως πρέπει να οργανωθούμε θα ειπωθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κάποιες πληροφορίες για το θεσμό από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, με την υπενθύμιση ότι πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα ήταν η Αθήνα το 1985, ακολούθησε η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006.

"Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη. Αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει την χρονιά Πολιτιστικής Πόλης για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση, και κατ’ επέκταση την εικόνα τους στο διεθνή χώρο.

Η έννοια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πόλης συνελήφθη ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Από τότε, η πρωτοβουλία έχει καταστεί όλο και περισσότερο επιτυχής μεταξύ των Ευρωπαίων κατοίκων και έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες που έχει προσελκύσει."

Αν υπάρχει ένας τόπος που έχει το καλύτερο "βιογραφικό", δεν είναι άλλος από το Ναύπλιο.

Πρέπει όμως να το δείξουμε και να το αποδείξουμε στο δύσκολο ανταγωνισμό που μας περιμένει.

Prefadoros