Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Απευθείας αναθέσεις, μήτρα σπατάλης και διαφθοράς στους Δήμους

Από τότε που ο αλήστου μνήμης Γιώργος Βουλγαράκης, τόλμησε να ξεστομίσει αυτό το κατάπτυστο και ανήθικο, "ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό", χωρίς να το λένε ευθέως αλλά με τις πράξεις και ως δικαιολογία, χρησιμοποιείται από αιρετούς κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη "νόμιμη" κατασπατάληση του Δημόσιου χρήματος, στην καλύτερη περίπτωση.

Μέσα από ένα λαβύρινθο Νόμων, τροποποιήσεων, αποφάσεων και εγκυκλίων που τελικά δεν βγάζεις νόημα και συμπέρασμα, πληρώνονται δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ με διαδικασίες που η κάθε μια χρειάζεται το μισό Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Ελεγκτή Νομιμότητας -υπάρχει;- για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη.

Η "μόδα" εξαπλώθηκε και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, όπου εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο χαλαρά.

Πάνε βροχή οι απευθείας αναθέσεις των 24.600 Ευρώ, με μια γενική απόφαση Δημοτικών Συμβουλίων και Οικονομικών Επιτροπών και από κει και πέρα ο Δήμαρχος τα δίνει όπου και σε όποιον θέλει, παίρνει τυπικά και κάποιες προσφορές από τους ίδιους που εναλλάσσονται κάθε φορά με 0, 1 και 2 % έκπτωση και πάνε τα λεφτά.

Ο Νομοθέτης σωστά πρόβλεψε αυτό τον τρόπο ώστε οι Δήμαρχοι να "παζαρεύουν" τις τιμές και την ποιότητα της ανάθεσης, όμως τελικά έγινε το αντίστροφο, αφού το νόμιμο έπαψε να είναι και ηθικό, τουλάχιστον όχι για όλους.

Άλλωστε δεν είπε όλες οι αναθέσεις να γίνονται έτσι, όταν υπάρχουν επείγουσες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά ποιος νοιάζεται.

Έχω απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, από όλους έχω λάβει ευγενικές απαντήσεις αλλά επί της ουσίας κανείς δεν βάζει την υπογραφή του σε μια υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη απάντηση.

Είναι προφανές ότι το καθεστώς που έχει επικρατήσει βολεύει, την κεντρική εξουσία και πολύ περισσότερο την Αυτοδιοίκηση.

Εγώ, ως ξεροκέφαλος, επιμένω.

Ένας λόγος που τα γράφω είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ενημερωθούν στην πηγή, να κατανοήσουν τη διαδικασία διαχείρισης και τις συνέπειες από αυτό τον τρόπο διαχείρισης από τους αιρετούς, που τελικά τους καθιστά πανίσχυρους απλά και μόνο γιατί "χρησιμοποιούν" το Δημοτικό χρήμα.

Ποιος κρίνει αν πρώτα βάζουν το συμφέρον τους και μετά αυτό του Δήμου, δεν υπάρχει στην ουσία μηχανισμός να το ελέγχει.

Επομένως το σύστημα με την ανάληψη της Δημαρχίας, "προσφέρει", "προικοδοτεί"  και στον εκάστοτε Δήμαρχο μερικά εκατομμύρια Ευρώ για να τα διαθέσει, ακόμα και εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου του και των συμπολιτών του.

Σκληρό και άδικο για πολλούς αιρετούς, όμως είναι αλήθεια, οι έντιμοι και καθαροί ας αντιδράσουν, ας καθιερώσουν κανονικούς διαγωνισμούς και ας ζητήσουν από τα Επιμελητήρια καταστάσεις επαγγελματιών και να δίνουν κυκλικά και σε όλους τις προμήθειες.

Ας δείξουν στην κεντρική διοίκηση και κυρίως στους Δημότες τους, ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν χρησιμοποιούν όλοι τις ίδιες μεθόδους, κρίνονται τελικά για το έργο τους και όχι για τις απευθείας αναθέσεις που κάνουν.

Prefadoros