Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αλήθειες και ψέματα για τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ

Να συνεχίσω με το θέμα των έργων, που μια Δημοτική Αρχή εντάσσει σε ένα πρόγραμμα και το εκτελεί, που ξεκίνησα χθες.

Αναφέραμε την "Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.)", εκείνο όμως που έχει την ευθύνη των μεγάλων, σε χρήμα αλλά και μέγεθος έργων είναι το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Να πω με λίγα λόγια και σχηματικά πως ακριβώς λειτουργεί και πως μπορεί ένας Δήμος να το εκμεταλλευτεί.

Υπάρχουν διάφορες δράσεις που προβλέπονται από το ξεκίνημα του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος που λέγεται ΕΣΠΑ, Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013.

Γι΄αυτές τις δράσεις γίνονται προσκλήσεις για ένταξη έργων, από τους φορείς υλοποίησης και βάσει των περιορισμών που υπάρχουν, προς όλους τους ενδιαφερόμενους, στην προκειμένη περίπτωση στους Δήμους.

Οι Δήμοι λοιπόν ξέροντας τις ανάγκες τους και έχοντας ή φτιάχνοντας μελέτες, προτείνουν τα έργα στον φορέα υλοποίησης, που μπορεί να έχει και τη μορφή ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πέρα από το τυπικό της πρόσκλησης και κατάθεσης μιας μελέτης, υπάρχει συνήθως πολιτική διαβούλευση γιατί δεν είναι δυνατόν όλες οι μελέτες και οι ανάγκες μιας περιοχής να ικανοποιηθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ενδιαφέρον του Αντώνη Σαμαρά και η έστω κρυφή παρέμβαση και προώθηση της ταχύτατης ένταξης του Λιμανιού του Ναυπλίου.

Έτσι λοιπόν, μια συνηθισμένη διαδικασία χρηματοδότησης έργων, με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίζεται από κάποιους Αιρετούς σαν μεγάλη νίκη και κατόρθωμα που μόνο αυτοί κατάφεραν.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, γιατί ωραία είναι τα παραμύθια αλλά έχουν και δράκο, στην Πελοπόννησο με ευθύνη της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί, άλλα ήδη εκτελούνται και άλλα δεν έχουν αρχίσει ακόμη, 278 έργα.

Μερικά από αυτά είτε τελικά θα απενταχθούν ή δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ, αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή τα μόνα έργα που εκτελούνται στο Δήμο Ναυπλιέων από τα 278 της Περιφέρειας, είναι:

-- Πλακόστρωση και Ανάπλαση στα στενά μεταξύ των οδών Αμαλίας και Μπουμπουλίνας στο Παλιό Ναυπλίο του Δήμου Ναυπλίου του Νομού Αργολίδας. ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ Προϋπολογισμός 2.029.500 € πληρωμές 1.503.042 €

-- Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και αντικατάσταση των παλαιών αγωγών της πόλης του Ναυπλίου του νομού Αργολίδας, και των οικισμών Καραθώνα , Εξώστη του δήμου Ναυπλιέων του νομού Αργολίδαςκαι προμήθεια και εγκατάσταση δύο δεξαμενων ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΛΙEΩΝ Προϋπολογισμός 4.305.000 € πληρωμές 1.417.938 €

Πρόσφατα εντάχθηκαν:

-- Κατασκευή - ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στους οικισμούς Λευκάκια, Πυργιώτικα, Εξώστη του Δήμου Ναυπλιέων του νομού Αργολίδας. ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΛΙEΩΝ Προϋπολογισμός 2.091.000 € πληρωμές 276.891 €

-- <<ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Ε.Υ.Α.Ν.-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Δ.Δ. ΔΡΕΠΑΝΟΥ >> ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΛΙEΩΝ Προϋπολογισμός 4.120.500 € πληρωμές 0 €

-- <<ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΡΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ ΙΛΥΟΣ Κ. Η/Μ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ-Ε.Ε.Λ. ΤΟΛΟΥ- Δ.Ε.Υ.Α. ΝΑΥΠΛΙΟΥ Προϋπολογισμός>> ΔΕΥΑ ΝΑΥΠΛΙEΩΝ Προϋπολογισμός 221.400 € πληρωμές 0 €

-- ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΙΛΚΙΣ , ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ Προϋπολογισμός 1.537.500 € πληρωμές 0 €

-- ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΣΙΔΗΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΜΑΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ Προϋπολογισμός 1.597.500 € πληρωμές 0 €

-- ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ Προϋπολογισμός 3.835.362 € πληρωμές 0 €

Εκτός αυτών και για να μην αδικήσουμε την Περιφέρεια, εκτελούνται προγράμματα για το Νοσοκομείο Ναυπλίου, για οδοποιία και γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού στην περιοχή του Δήμου Ναυπλιέων.

Που καταλήγουμε λοιπόν; Ότι η Δημαρχία έχει συνέχεια, ότι έργα που μπορεί να ξεκινούν τώρα θα τελειώσουν ίσως στον μεθεπόμενο Δήμαρχο, όπως έργα που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια ολοκληρώνονται τώρα.

Ένα λάθος στη μελέτη ή μια προέκταση του έργου θα το πάει ένα και δύο χρόνια πίσω.

Πόσο αστείο μοιάζει να θριαμβολογεί ένας Δήμαρχος για μια ένταξη κάποιου έργου σε κάποιο πρόγραμμα, για το οποίο τις περισσότερες φορές δεν έχει ιδέα για το τι ακριβώς πρόκειται.

Ο ικανός και άξιος Δήμαρχος δεν περιορίζεται να εντάσσει έργα σε έτοιμα προγράμματα, πασχίζει να βρει πόρους και να κάνει διαχείριση των οικονομικών του Δήμου ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους τα έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος του για να αναπτυχθεί.

Μια τελευταία παρατήρηση, οι άλλες πρωτεύουσες των Νομών της Πελοποννήσου, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Κόρινθος, έχουν αντλήσει πολύ περισσότερα χρήματα από το Ναύπλιο.

Μήπως πρέπει να πιέσουμε και για άλλες εντάξεις; Αν βέβαια έχουμε έτοιμους φακέλους, το πρόγραμμα 2007-2013 τελειώνει, το καινούργιο 2014-2020 ρίχνει το βάρος σε άλλες δράσεις.

Επειδή ο Prefadoros όπως ξέρετε δεν κοροϊδεύει, δείτε αναλυτικά τα στοιχεία:

• ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το ΕΣΠΑ 2007-2013 με χάρτες και αριθμούς.

Όλα τα έργα στην περιοχή του Δήμου Ναυπλιέων.

Prefadoros