Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η προκλητική ομιλία του Γιάννη Μανιάτη στη Βουλή

Επειδή υποστηρίζω την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης και ο κ. Μανιάτης θεωρεί πως αυτό είναι δείγμα "ανευθυνότητας" και "λαϊκισμού", όπως είπε στην ομιλία του στη Βουλή, θα του απαντήσω στο ίδιο ύφος, άλλωστε προσέβαλλε και τη νοημοσύνη μου.

Να δούμε τι είπε ο Υπουργός και Βουλευτής μας.

"Έμεινε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος να σκιαμαχεί με ανεμόμυλους. Έμεινε να εκφράζει ό,τι αντιστέκεται στην αλλαγή.
Να εκπροσωπεί την αδράνεια και το συντηρητισμό.
Τα προνόμια του πελατειακού κράτους.
Στέγη των παθογενειών που βύθισαν τη χώρα στην ανυποληψία και την αναξιοπιστία."

Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Μανιάτης, τόσα χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά κατάφερε.

"Αδράνεια", "συντηρητισμό", "προνόμια του πελατειακού κράτους".

Ποιος έχασε τη ντροπή κ. Μανιάτη;

"Η κρίση αποτελεί ευκαιρία για αυτοκριτική για το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήσαμε, αλλά και για την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Ενός μοντέλου που ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.
Η σύγχρονη Ελλάδα απαιτεί σύγχρονα μυαλά.
Το μόνο που πρέπει να ενδιαφέρει είναι ένα νέο Μοντέλο Ανάπτυξης και ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος."

Προφανώς εσείς κ. Μανιάτη δεν συμμετείχατε σε όλα αυτά και είστε έτοιμος να μας "πλασάρετε" ένα νέο μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Και προφανέστατα στα σύγχρονα μυαλά περιλαμβάνετε και το δικό σας.

Όμως, πριν προχωρήσουμε στο νέο Μοντέλο και στο νέο Συμβόλαιο, θα πρέπει να μας εξηγήσετε κ. Μανιάτη τι έγιναν τα προηγούμενα της Πράσινης Ανάπτυξης που μας είχατε υποσχεθεί ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν.

Να σας θυμίσω, για να μην ψάχνετε αν τα έχετε ξεχάσει, αντιγράφω από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009:

"9. Η απάντηση στην κρίση που βιώνουμε είναι ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης βασισμένο στις αρχές και τις αξίες τις οποίες υπηρετεί και για τις οποίες ιδρύθηκε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα...

10. Το νέο πρότυπο ανάπτυξης που προτάσσουμε ανακτά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ικανοποιείτο στόχο μιας ισόρροπης εξέλιξης στο χώρο και δημιουργεί το υπόβαθρο για μια δίκαιη κοινωνία με σεβασμό στο συλλογικό καλό. Είναι το πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης, η οποία επαναφέρει τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου στο επίκεντρο της προσοχής
και της πολιτικής μας.

11. Η πρόκληση της πράσινης ανάπτυξης, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση, έχει καταστεί ήδη κοινός προβληματισμός τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο..."

Η πράσινη διάσταση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της νέας Αναπτυξιακής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Συμφωνίας του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες της χώρας μας."

http://www.larissa-chamber.gr/Uploads/Files/meletes/pasokgreeneconomy.pdf

Επίσης να σας θυμίσω τον αγώνα που κάνατε για την Πράσινη Ανάπτυξη και το βιβλίο που εκδώσατε το 2009 "Η πρόκληση της Πράσινης Ανάπτυξης", με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

¨…Ενώ πριν από λίγα χρόνια αναφερόμασταν στα «μπλε» και στα «λευκά κολάρα», δηλαδή στους εργαζόμενους στις βιομηχανίες και στους εργαζόμενους σε γραφεία και υπηρεσίες, σήμερα πρέπει να συζητήσουμε για τα «πράσινα κολάρα», δηλαδή τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που απασχολούνται σε τομείς της Πράσινης Ανάπτυξης. Εάν λοιπόν θέλουμε με προοπτικές μέλλοντος να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ανεργίας στην Ελλάδα, όπου η μάστιγα αυτή ταλανίζει πάνω από 400.000 άτομα, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τη φαυλότητα και την ανειλικρίνεια εξαγοράς των ελπίδων χιλιάδων νέων ανθρώπων με την προσωρινή απασχόλησή τους σε δημόσιες υπηρεσίες μέσω των προγραμμάτων Stage. Αυτό που η χώρα απαιτείται να κάνει είναι να εφαρμόσει ένα σοβαρό πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της πραγματικής εργασίας, με κριτήριο τη δημιουργία νέων θέσεων «πράσινων κολάρων». Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα…..¨

Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό κ. Υπουργέ, θα σας ζητήσω να το εφαρμόσουμε:

"Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, πριν από μερικές δεκαετίες είπε ``δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τον ίδιο τρόπο που τα δημιουργήσαμε``. Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο", είναι το απόσπασμα από το βιβλίο με το οποίο έκλεισε την ομιλία του ο καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης. 28-9-2009"

Ένα άλλο θέμα που θεωρώ ότι με μειώνει σαν πολίτη και με κάνει να πιστεύω ότι με θεωρείτε ηλίθιο, είναι η συνεχής αναφορά σας σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, ομιλίες, συνεντεύξεις και σε όποια άλλη ευκαιρία σας δίνετε, στην ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανά την επικράτεια και τον αριθμό των δισεκατομμυρίων που θα προκύψουν από αυτά στο μέλλον.

Αξιέπαινη η προσπάθεια ενός Υπουργού, άλλωστε γι΄αυτό είστε εκεί, να δείχνει ιδιαίτερο ζήλο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας του, αλλά αυτή η υπερβολή η οποία μέχρι στιγμής βασίζεται σε απλές ενδείξεις και έρευνες, δεν δικαιολογείται πέραν της αυτοπροβολής του Υπουργού.

Γνωρίζει δε ο Υπουργός ότι αν δεν μπει το τρυπάνι μέσα στο κοίτασμα, μπορεί να χρειαστεί δεύτερη και τρίτη φορά, κανείς δεν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα, τις ποσότητες, την δυνατότητα και αν συμφέρει η εκμετάλλευση.

Τρανό παράδειγμα η θριαμβολογίες στην Κύπρο για το "οικόπεδο 12" το οποίο τελικά μπορεί και να μην φτάσει ούτε στην άντληση.

"Τις επόμενες μέρες υπογράφουμε τις συμβάσεις παραχώρησης για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων.
Από τις δύο αυτές συμβάσεις αναμένουμε δημόσια έσοδα της τάξης των 10 δις €, με το 25% να επενδύεται στις τοπικές κοινωνίες."

Μακάρι Υπουργέ μου, οι Γιαννιώτες και οι Πατρινοί ετοιμάζουν, από τώρα, τα σεντούκια να βάλλουν τα 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ που τους αναλογούν.

Ας πούμε ότι όλα αυτά είναι μέσα στο πνεύμα της υπερβολής, των υποσχέσεων, της τακτικής και δικαιολογούνται από το πολιτικό παιχνίδι και τις εντυπώσεις που δημιουργούνται.

Αυτό όμως που δεν δικαιολογείται με τίποτα κ. Μανιάτη είναι να προκαλείτε τους χιλιάδες άνεργους, τα ΑΜΕΑ, τους απολυμένους που έχασαν το εισόδημά τους και τους μικροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, λέγοντάς τους:

"Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, 430.000 ελληνικά νοικοκυριά έχουν έως 40% φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Η Ελληνική κυβέρνηση, με κριτήρια κοινωνικής αλληλεγγύης, στηρίζει τους ανέργους, τα άτομα με αναπηρία, όλους τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος, παρέχοντάς τους το αγαθό του ηλεκτρισμού με σημαντική έκπτωση."


Ο κυνισμός δεν έχει όρια, δεν έχετε δουλειά, δεν έχετε συντάξεις και ασφάλεια ΑΜΕΑ γιατί έτσι επειδή γουστάρουμε δεν σας περνάμε από τα ΚΕΠΑ, δεν έχετε λεφτά να ζήσετε και να πληρώσετε το Ασφαλιστικό σας Ταμείο; Η Κυβέρνηση, που σας κατάντησε έτσι, σας φροντίζει, σας κάνει έκπτωση στο αγαθό;;; που σας παρέχει!!!

Σας κάνει έκπτωση στο λογαριασμό που δεν έχετε χρήματα να πληρώσετε, εξαιτίας της πολιτικής της.

Να ρωτήσω όμως κάτι κ. Μανιάτη; Επειδή οι ανακοινώσεις σας για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ συναγωνίζονται αυτές των πετρελαίων.

Σε τι ακριβώς συνίσταται η προσφορά της Κυβέρνησης προς τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας; Σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπάρχει χρέωση, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας ανάλογα με την κατανάλωση.

Δηλαδή οι καταναλωτές πληρώνουν, επιβαρύνονται, και καμία Κυβέρνηση ή η ΔΕΗ για την παροχή αυτή.

Ναι ή όχι κ. Μανιάτη; Ποιος πληρώνει τη μείωση που "προσφέρετε"; Γιατί εμφανίζετε την "παροχή" ως δικό σας κατόρθωμα;

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ:

"Στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ):
Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β’ 1040/07κσι ΦΕΚ Β' 1614/10), οι υπηρεσίες: α) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας και β) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και γ) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό "Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο" (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για τις ΥΚΩ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία."

Να ρωτήσω και κάτι άλλο κ. Υπουργέ, εσείς μάλλον μπορείτε ως αρμόδιος να απαντήσετε, ποιο είναι το συνολικό ποσό που εισπράττεται στον κωδικό ΥΚΩ των λογαριασμών της ΔΕΗ και ποιο είναι το ποσό που αποδίδεται ως έκπτωση σε ευπαθείς καταναλωτές; Αντιλαμβάνεστε τη σκοπιμότητα της ερώτησης και φυσικά της απάντησης.

Δεν μπορώ παρά να κλείσω αυτό το δείγμα ανευθυνότητας και λαϊκισμού του Prefadorou, ενθυμούμενος κάποια από τα λεγόμενα του Γιάννη Μανιάτη, ακριβώς πριν τέσσερα χρόνια τον Οκτώβριο του 2009.

Μεταξύ των άλλων για τη ΝΔ που σήμερα συνεργάζεται άριστα, για τα λεφτά που υπάρχουν, λέτε να κόλλησε ο Γιάννης το Γιώργο; και για τον Προαστιακό που έρχεται.



Prefadoros

Υ.Γ.1 Η ομιλία του Γιάννη Μανιάτη

Υ.Γ.2 Στον αντίποδα, η χωρίς εξαλλοσύνες και προκλήσεις ομιλία του Γιάννη Ανδριανού που υπερασπίστηκε την πολιτική του θέση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, εδώ.