Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αφιερωμένο, σε μια καλή φίλη

Η καλή μου φίλη μοιράζεται το χρόνο της μεταξύ Ναυπλίου, τον λιγότερο, και αλλοδαπής των περισσότερο για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους.

Αγαπά ιδιαίτερα το Ναύπλιο και φροντίζει με κάθε τρόπο να προωθεί ότι πιστεύει ότι είναι καλό για την πόλη.

"Άκουσα ότι θα αναστηλωθεί το Μπούρτζι και θα γίνει και καφε-εστιατόριο", μου είπε προχθές πριν φύγει για το εξωτερικό και το πρόσωπό της έλαμπε, χαιρόταν πραγματικά.

"Μαζί με τη Μαρίνα που σε δυο χρόνια θα είναι έτοιμη και το Λιμάνι, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, το είπε και ο Δήμαρχος, όπου βρίσκουμε λεφτά για έργα θα τα παίρνουμε".

Σε τέτοιες περιπτώσεις έχεις δυο επιλογές, συμφωνείς με τη φίλη σου και μαζί απολαμβάνετε τις καλύτερες μέρες που πιστεύετε ότι σύντομα έρχονται ή διαφωνείς και εκφράζεις τουλάχιστον τη δυσπιστία σου για όλα αυτά.

Ο Prefadoros, όχι από διάθεση αντίθεσης αλλά γνώσης, γνώσης που λέει ότι ένα έργο τέτοιου μεγέθους, όπως η Μαρίνα, αν καταφέρει να φτάσει στην ολοκλήρωση θα περάσει περίπου μια δεκαετία, κατέθεσε τις ενστάσεις του.

Της είπα μάλιστα να θυμάται την ημερομηνία, 2 Νοεμβρίου 2013 προς την 3η, με καλή παρέα, ώστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των έργων, με την ευχή να πραγματοποιηθούν γρήγορα.

Μιας και έθιξε η φίλη μου, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος στην παρουσίαση του συνδυασμού του, το θέμα εξεύρεσης προγραμμάτων για χρηματοδότηση έργων και δράσεων από τους Δήμους, να πούμε τα εξής.

Πολλοί φαντάζονται ότι ο Δήμος μας έχει κάποιο γραφείο και κάποιους επιστήμονες που ασχολούνται με το να βρίσκουν και να προωθούν έργα προς ένταξη και πηγές χρηματοδότησης.

Τουλάχιστον στο Δήμο μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, "ευτυχώς" υπάρχουν εταιρίες συμβούλων, που με το αζημίωτο βέβαια αναλαμβάνουν αυτό το έργο, αλλά και τα Υπουργεία και η Περιφέρεια προτείνουν προγράμματα και χρηματοδοτήσεις που απλά οι Δήμοι, και ο δικός μας, συμμετέχουν.

Επίσης ένα καταπληκτικό και χρήσιμο εργαλείο είναι "Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.)", το σημαντικότερο ίσως, που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει μια σειρά από δράσεις που εκτελούνται από τους Δήμους.

Όταν λοιπόν ακούμε ότι ο Δήμος μας συμμετέχει ή εκτελεί ένα πρόγραμμα, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, μην φανταστείτε ότι έχει κάνει κάτι το ιδιαίτερο, από τη στιγμή μάλιστα που τα χρήματα δεν επιβαρύνουν τον ίδιο το Δήμο, τις περισσότερες φορές φτάνει μια κακοφτιαγμένη μελέτη.

Θα είχε κάνει κάτι σημαντικό και ιδιαίτερο όταν διαθέτοντας τουλάχιστον 50 επιστήμονες στο δυναμικό του Δήμου και με ίδιους πόρους, που τείνουν να γίνουν ανύπαρκτοι, θα προγραμμάτιζε και υλοποιούσε έργα που θα έκαναν την "Επόμενη μέρα" καλύτερη, θα μας έβγαζαν από το τέλμα που μας οδήγησε η πολιτική της προηγούμενης και ιδιαίτερα της τωρινής Δημοτικής Αρχής.

Δεν θα περίμενε μόνο προγράμματα για να ενταχθεί αλλά θα έκανε τα δικά της, απαραίτητα, άμεσα και χρήσιμα.

Δεν θα περίμενε ο Δήμαρχος να βρει χρήματα και να τα πάρει, καλό και αυτό, μα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έχει δικά του χρήματα ο Δήμος και δικό του σχεδιασμό.

Ξέρω ότι αυτό είναι ένα δύσκολο κείμενο, αρκετοί δεν θα φτάσουν να το διαβάσουν μέχρι το τέλος.

Κυρίως να το καταλάβουν, να εμβαθύνουν.

Το όφειλα όμως στην εξαιρετική μου φίλη.

Prefadoros